اظهارنامه قضایی، نوعی ابلاغیه است که برای اعلام رسمی یک موضوع حقوقی به فرد یا افراد دیگر بهکار میرود. درعینحال، قانونگذار در قوانین دادرسی مدنی به این ابزار قانونی اشاره کرده است. ارسال اظهارنامه در برخی موارد مثل درخواست پرداخت شارژ ساختمان از سوی مدیر ساختمان الزامی بوده، اما در مواردی نظیر درخواست استرداد وجه، اختیاری است. بهعبارت سادهتر، اظهارنامه ابزاری است که برای شروع یک دعوی حقوقی یا اطلاعرسانی رسمی به طرف مقابل استفاده میشود.
همچنین، اظهارنامه بهعنوان یک مدرک رسمی، میتواند دلیلی محکم در دادگاه باشد. این سند نشان میدهد که شما تمام تلاش خود را برای حل مسالمتآمیز اختلاف انجام دادهاید و طرف مقابل از پرداخت بدهی خود خودداری کرده است. بههمین دلیل، بسیاری از افراد قبل از طرح دعوی، اقدام به ارسال اظهارنامه میکنند. اما نوشتن یک اظهارنامه صحیح و قانونی، نیازمند رعایت برخی نکات فنی و حقوقی است.
در ادامه، ما به شما کمک میکنیم تا با یک نمونه اظهارنامه مطالبه وجه و نحوه تکمیل آن آشنا شوید.
نحوه تکمیل نمونه اظهارنامه مطالبه طلب چگونه است؟
مطابق ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی، پیش از آنکه فردی تصمیم به طرح دعوی قضایی بگیرد، میتواند با ارسال اظهارنامه، بهطور رسمی به طرف مقابل خود اعلام کند که قصد مطالبه حقی را دارد. این اقدام، نهتنها بهعنوان یک اخطار رسمی به طرف مقابل محسوب میشود، بلکه میتواند بهعنوان مدرکی دال بر مطالبه طلب و آگاهی طرف مقابل از آن، در مراحل بعدی دادرسی مورد استفاده قرار گیرد.
اظهارنامه، بهویژه در مواردیکه طرفین قبلاً با یکدیگر رابطه حقوقی داشتهاند، نظیر قراردادهای خرید و فروش یا وام، اهمیت بیشتری پیدا میکند. با ارسال اظهارنامه، طلبکار بهطور مشخص به بدهکار اعلام میدارد که موعد پرداخت دین فرا رسیده و در صورت عدم پرداخت، اقدام قانونی انجام خواهد داد. این امر، معمولاً باعث میشود تا بدهکار نسبت به پرداخت دین خود اقدام کند و از بروز اختلافات طولانیمدت جلوگیری شود.
با توجه به نقش مهمی که اظهارنامه در روند مطالبه حقوقی ایفا میکند، رعایت دقیق تشریفات قانونی در تنظیم و ارسال آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. هرگونه نقص یا ایرادی در تنظیم اظهارنامه میتواند منجر به رد آن توسط دادگاه شود. بههمین دلیل، توصیه میشود که افراد برای تنظیم اظهارنامه از مشاوره حقوقی بهرهمند شوند تا از صحت و قانونی بودن آن اطمینان حاصل کنند.
بهطور کلی، اظهارنامه مطالبه طلب سندی رسمی است که برای اعلام یک طلب به طرف مقابل تنظیم میشود. این سند معمولاً دارای ستونهایی برای مشخصات فرد طلبکار (اظهارکننده)، فرد بدهکار (مخاطب اظهارنامه)، موضوع مطالبه (معمولاً مطالبه وجه) و شرح دقیق و مختصر دلایل مطالبه است.
در هنگام تکمیل اظهارنامه، اظهارکننده موظف است اطلاعات هویتی خود همچون نام و نام خانوادگی، شماره ملی، آدرس و همچنین، اطلاعات مشابهی را برای فرد بدهکار در ستونهای مربوطه قید کند.
در ستون موضوع، عبارت “مطالبه وجه” یا عبارت مشابهی که بهطور واضح منظور را برساند، نوشته میشود. در نهایت، در ستون شرح موضوع، اظهارکننده باید بهصورت مختصر و روشن دلایل مطالبه خود را ذکر کند و به تمام جزئیات مرتبط نظیر مبلغ مورد مطالبه، تاریخ وقوع بدهی، اسناد و مدارک موجود اشاره نماید.
بهطور کلی، دقت در تکمیل تمام ستونهای اظهارنامه و ارائه اطلاعات دقیق و صحیح، از اهمیت بالایی در پیگیری قانونی مطالبات برخوردار است.
نمونه اظهارنامه مطالبه طلب
در صورت عدم پرداخت بدهی توسط بدهکار، حتی پس از مهلت تعیین شده و اخطارهای مکرر، طلبکار میتواند برای مطالبه حقوق خود اقدام قانونی انجام دهد. یکی از این اقدامات، ارسال اظهارنامه قضایی الکترونیکی است.
این روش نهتنها بهعنوان یک مدرک محکم در دادگاه برای اثبات امتناع بدهکار از پرداخت بدهی بهکار میرود، بلکه بهعنوان اولین گام رسمی برای آغاز روند قانونی مطالبه طلب محسوب میشود.
بههمین دلیل، ارسال اظهارنامه الکترونیکی بهعنوان یک ابزار کارآمد و سریع در وصول مطالبات مورد توجه قرار گرفته است. در ادامه، نمونهای از اظهارنامه مطالبه طلب، برای آشنایی بیشتر کاربران ارائه شده است.
نمونه اظهارنامه مطالبه طلب اظهار کننده: نام- نام خانوادگی- شغل- آدرس شخص ثبت کننده اظهارنامه مخاطب: نام- نام خانوادگی- حتی الامکان شغل و آدرس شخصی که مخاطب اظهارنامه است. موضوع اظهارنامه قضایی: مطالبه طلب مخاطب محترم، به موجب ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی، متن ذیل، رسما و قانونا، به شما اظهار، می گردد: جنابعالی، در مورخ…./…./….. به موجب عقد قرض فی مابین، مبلغ ….. را از بنده، قرض گرفته و تعهد نمودید، بدهی خود را تا مورخ …./…../….. پرداخت نمایید. اما، علیرغم گذشت موعد و درخواست های مکرر از شما، جنابعالی همچنان، از پرداخت طلب اینجانب، استنکاف میورزید. لذا بهموجب ارسال این اظهارنامه قضایی، از شما تقاضا دارم، طلب اینجانب را حداکثر تا یک هفته دیگر، یعنی تا تاریخ …/…./…. بپردازید، در غیر اینصورت، بنده مجبور خواهم شد، پیگیری امر را از مراجع قضایی، داشته باشم. |
متن اظهارنامه مطالبه و استرداد وجه
یکی از راههای قانونی برای پیگیری مطالبات مالی و درخواست بازگرداندن وجهی که بهطور غیرقانونی یا نادرست از شما دریافت شده، ارسال اظهارنامه قضایی است. شما میتوانید با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، این اظهارنامه را تنظیم و ارسال کنید.
در ادامه، نمونهای از متن اظهارنامه مطالبه و استرداد وجه را برایتان آماده کردهایم تا در صورت بروز چنین مشکلی، بتوانید از آن بهعنوان الگو استفاده کنید. همچنین، با بهرهگیری از این نمونه، میتوانید بهصورت رسمی و قانونی، خواسته خود را از طرف مقابل مطالبه کرده و مراحل قانونی را برای دریافت وجه خود آغاز نمایید.
متن اظهارنامه مطالبه و استرداد وجه مخاطب محترم، جناب آقای ……………….. بر اساس ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی، به شما، اظهار می دارم: جنابعالی، بهموجب بیع نامه شماره ……….. تنظیمی در تاریخ ……………. مبلغ …………… تومان را از بابت فروش ملک، از بنده دریافت نمودید و از آنجا که بهموجب قرارداد دست نویس موجود، بیع نامه مورد اشاره، با اقاله اینجانب و شما، فسخ گردید، تقاضا دارم، وجه و ثمن معامله پرداختی را مسترد نمایید، در غیر اینصورت، بنده، با ثبت دادخواست، مطالبه و استرداد وجه را پیگیری خواهم نمود. |
دعوی مطالبه وجه
روابط اقتصادی و معاملات بین افراد از دیرباز تاکنون، مفهوم بدهکار و طلبکار را به امری همیشگی در جوامع تبدیل کرده است. افراد در طول تاریخ، به دلایل مختلفی از جمله خرید کالا، دریافت خدمات یا وام، مبالغی را به یکدیگر بدهکار شدهاند.
با وجود تعهدات مشخص در پرداخت بدهیها، چه در معاملات روزمره و چه در اسناد تجاری مثل چک، گاهی اوقات بدهکاران از پرداخت خودداری میکنند. این امر موجب بروز اختلاف و در نهایت، طرح دعوی مطالبه وجه در مراجع قضایی میشود. شرایط و مقررات مربوط به اینگونه دعاوی، با توجه به نوع معامله، نوع سند و سایر عوامل قانونی، متفاوت است.
دعوای مطالبه وجه زمانی مطرح میشود که فردی مبلغی را به دیگری قرض داده یا بههر دلیل دیگری طلبی از او دارد و این شخص از پرداخت بدهی خود خودداری میکند. شرط اصلی برای طرح چنین دعوایی، فرا رسیدن موعد مقرر برای پرداخت است.
بهعبارت دیگر، بدهکار باید فرصت کافی برای پرداخت بدهی خود را داشته باشد و پس از پایان این مهلت، طلبکار میتواند به دادگاه مراجعه کند. نکته قابل توجه این است که برای طرح چنین دعوایی، نیازی به اثبات سوء نیت بدهکار نیست و صرف عدم پرداخت بدهی در موعد مقرر، کافی است.
مراحل دعوی مطالبه وجه
برای مطالبه قانونی یک طلب، معمولاً نخستین گام ارسال اظهارنامه است. در اظهارنامه، بهطور رسمی از بدهکار خواسته میشود تا مبلغ مورد نظر را پرداخت کند. اگر بدهکار به این درخواست پاسخ نداد، میتوان با استفاده از سامانه ثنا، دادخواست مطالبه وجه را تنظیم کرد.
در این سامانه، پس از تکمیل فرم دادخواست، باید مدارکی نظیر رسید پرداخت، رسید کارت به کارت، اظهارنامه و پاسخ آن، استشهادیه یا قرارداد را بهعنوان دلایل مطالبه خود ارائه کرد. این مدارک به دادگاه کمک میکنند تا ادعای شما را بررسی و حکم لازم را صادر کند. در نهایت، پس از ثبت دادخواست، ابلاغیهای بهدست بدهکار میرسد تا در جلسه دادرسی حاضر شود.
کلام آخر
اظهارنامه مطالبه وجه، نخستین گام رسمی برای احقاق حق و مطالبه طلب از طرف مقابل محسوب میشود. این سند حقوقی با ذکر جزئیات دقیق بدهی، مهلت پرداخت و عواقب عدم پرداخت، بهصورت رسمی و قانونی به بدهکار ابلاغ میشود.
تنظیم صحیح اظهارنامه، علاوهبر حفظ مستندات لازم برای پیگیریهای بعدی در مراجع قضایی، میتواند در بسیاری از موارد منجر به پرداخت بدهی بدون نیاز به طرح دعوی شود و از طولانی شدن روند رسیدگی قضایی جلوگیری کند. بنابراین، توصیه میشود که قبل از هر اقدامی حقوقی، نسبت به تنظیم دقیق و قانونی اظهارنامه مطالبه وجه اقدام شود.
از اینرو، موسسه حقوقی دادنیک با بهرهگیری از وکلای متخصص در حوزه حقوقی، آماده ارائه مشاوره حقوقی جامع در زمینه تنظیم اظهارنامه مطالبه وجه و پیگیریهای حقوقی بعدی است. بنابراین، شما میتوانید با مراجعه به دادنیک، از مشاوره تخصصی کارشناسان حقوقی بهرهمند شده و نسبت به تنظیم صحیح اظهارنامه مطمئن باشید.
سؤالات متداول
موارد مندرج در نمونه اظهارنامه مطالبه طلب و استرداد وجه چه چیزهایی هستند؟
در نمونه اظهارنامه مطالبه طلب و استرداد وجه، اطلاعات کاملی در خصوص هویت و محل سکونت فرد طلبکار و بدهکار، بههمراه شرح دقیق موضوع بدهی ارائه میشود.
برای ارسال نمونه اظهارنامه مطالبه طلب اظهارکننده باید به چه مرجعی برود؟
برای اینکه فردی بتواند درخواست مطالبه طلب خود را بهصورت رسمی مطرح کند، باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و اظهارنامه مربوطه را تنظیم و ارسال نماید. این دفاتر بهمنظور تسهیل در انجام امور قضایی و کاهش مراجعه حضوری به دادگاهها ایجاد شدهاند و به شهروندان امکان میدهند تا بهصورت الکترونیکی و از طریق سامانههای قضایی، درخواستهای خود را ثبت کنند.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.