جستجو کردن
Close this search box.

آیا زن بعد از بخشیدن مهریه می تواند باز مطالبه کند؟

آیا زن بعد از بخشیدن مهریه می تواند باز مطالبه کند؟

آیا زن بعد از بخشیدن مهریه می‌تواند باز مطالبه کند؟ این سوالی است که اغلب خانم‌هایی که در آستانه طلاق هستند یا به هر دلیلی مهریه خودشان را بخشیده‌اند به دنبال پاسخ آن هستند. مهریه همان هدیه‌ای است که طبق توافق زوجین و خانواده‌ها معین می‌شود و پس از جاری شدن عقد مرد موظف است که آن را به خواست زن به طور کامل بپردازد.

اگر زن به دلیل اثبات علاقه بخواهد مهریه یا بخشی از آن را ببخشد امکان آن برایش وجود دارد؛ اما پس از بخشیدن مهریه ممکن است زن پشیمان شود و بخواهد مهریه را دوباره مطالبه کند. در این شرایط موضوع استرداد مهریه مطرح می‌شود و باید از یک وکیل دادگستری برای انجام این کار مشاوره بگیرید. برای رجوع مهریه پس از بخشش با وکلای دادنیک در تماس باشید.

راه‌های بخشیدن مهریه

برای بخشیدن مهریه یا بخشش مهریه راه‌های مختلفی وجود دارد؛ اما تنها در شرایط خاصی بخشش مهریه توسط زن ضمانت قانونی و اجرایی پیدا می‌کند و امکان استرداد مهریه پس از بخشش وجود ندارد. برای اینکه بدانید آیا زن بعد از بخشیدن مهریه می‌تواند باز مطالبه کند یا خیر، باید ابتدا راه‌های بخشیدن مهریه را بشناسید.

بخشیدن مهریه به صورت شفاهی

یکی از روش‌های بخشش مهریه بیان این موضوع به صورت شفافی توسط زن است. در بخشیدن مهریه به صورت شفاهی زن پیش همسرش یا تعدادی شاهد به صورت زبانی اعلام می‌کند که از حق خودش برای مهریه گذشته است و هیچ دینی بر گردن مرد برای پرداختن آن وجود ندارد.

با وجود اینکه بخشیدن مهریه به صورت شفاهی در عرف قابل قبول است، اما با توجه به اینکه در این روش بخشیدن مهریه مکتوب و رسمی نشده است، زن می‌تواند دوباره طلب استرداد مهریه کند و آن را از مرد بگیرد. حتی شهادت افرادی که شاهد این موضوع بوده‌اند هم تاثیری در قابل تأیید بودن بخشش مهریه وعدم استرداد آن توسط زن نخواهد داشت.

بخشیدن مهریه به صورت دست نوشته

در این روش زن با دست خط خودش می‌نویسد که تمام مهریه‌اش یا قسمتی از آن را بخشیده و بعد از درج تاریخ ورق را امضا می‌کند. این سند به عنوان یک نامه مکتوب بین زن و مرد پذیرفته شده است، اما به هیچ عنوان ضمانت اجرای قانونی برای آن وجود ندارد. در پاسخ اینکه آیا زن بعد از بخشیدن مهریه می‌تواند باز مطالبه کند یا خیر، باید بدانید که در این روش زن می‌تواند مهریه‌اش را استرداد کند و آن را به طور کامل از مرد دریافت کند.

بخشیدن مهریه در دفتر ثبت اسناد رسمی

برای بخشیدن مهریه در دفتر ثبت اسناد رسمی، زن باید مدارک هویتی خودش مانند شناسنامه و کارت ملی و سند ازدواجش را آماده کند و به همراه این اسناد و پدرش به دفتر مراجعه کند. در دفتر ثبت اسناد رسمی یک سند برای بخشش مهریه آماده می‌شود و زن مهریه خودش یا بخشی از آن را در ازای دریافت مال، ملک، حق طلاق یا … به مرد می‌بخشد.

در صورتی که ملک یا مالی به ازای بخشش مهریه به زن تعلق نگرفته باشد، زن نمی‌تواند هنگام طلاق آن را به عنوان مهریه درخواست کند. شرایط توقیف خانه برای مهریه و نکات آن به طور کامل در دادنیک مورد بررسی قرار گرفته است.  

شرایط بخشیدن مهریه

برای اینکه زن بتواند مهریه خودش را به مرد ببخشد باید شرایط بخشیدن مهریه برقرار باشد. یکی از این شرایط جاری شدن صیغه عقد بین زن و مرد است. اگر زن قبل از عقد مهریه خودش را ببخشد امکان رجوع از بخشش مهریه و استرداد آن بعد از عقد را خواهد داشت.

چون قبل از جاری شدن صیغه عقد هنوز مهریه‌ای به زن تعلق نگرفته و او نمی‌تواند از مالی که هنوز صاحب آن نیست چیزی را ببخشد. زن می‌تواند حتی بدون درخواست دادن برای طلاق هم تمام مهریه خودش یا بخشی از آن را ببخشد. برای این کار نیازی نیست که زوج به دادگاه خانواده یا … مراجعه کنند.

بلکه فقط با ثبت درخواست بخشش مهریه در دفتر ثبت اسناد رسمی امکان بخشش مهریه برای زن وجود خواهد داشت. همچنین لازم است بدانید که تکلیف مهریه برای طلاق توافقی باید مشخص شود. برای جواب دادن به سؤال آیا زن بعد از بخشیدن مهریه می‌تواند باز مطالبه کند یا خیر، اول باید شرایط بخشیدن مهریه بررسی شود.

در صورتی که شرایط بخشش مهریه به ازای داشتن حق طلاق و… درست باشد، زن می‌تواند در ازای گرفتن حق طلاق و… برای بخشش مهریه خودش اقدام کند. برای اینکه بدانید حق طلاق بهتر است یا مهریه می‌توانید مطلبی که در این باره در دادنیک نوشته شده را مطالعه کرده و در این باره اطلاعات کاملی به دست بیاورید.

انواع بخشش مهریه

برای اینکه بدانید پس از بخشیدن مهریه امکان استرداد آن را دارید یا خیر، باید انواع بخشش مهریه را هم بشناسید. در ادامه انواع بخشیدن مهریه برای شناخت بهتر روش رجوع از بخشش مهریه را ارائه کرده‌ایم.

1) بذل مهریه

بذل مهریه همان بخشیدن مهریه است. زن می‌تواند در ازای دریافت ملک، حق طلاق، حق حضانت از فرزند و… مهریه خودش را به مرد ببخشد. در صورتی که مرد از بذل مهریه توسط زن سوء استفاده کند و حق طلاق را از زن سلب کند یا اینکه ملکی که وعده داده شده را به نام زن سند نزده باشد، زن امکان استرداد مهریه یا رجوع آن را خواهد داشت.

2) هبه مهریه

هبه به معنی هدیه دادن است و هبه مهریه یعنی بخشیدن یا هدیه دادن آن توسط زن به مرد. برای بخشیدن یا هبه کردن مهریه زن باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و سندی که برای هبه مهریه تنظیم شده است را امضا کند. در این بخش هم زن می‌تواند درخواست استرداد مهریه را داشته باشد و پاسخ سؤال آیا زن بعد از بخشیدن مهریه می‌تواند باز مطالبه کند مثبت است.

اگر زن در ازای ملک یا قولی مهریه خودش را هبه کرده باشد و مرد آن را انجام نداده باشد، امکان رجوع مهریه توسط زن وجود دارد. در صورتی که هبه مهریه بدون قول و قرار و شرطی انجام شده باشد به عنوان هبه غیر معوض شناخته می‌شود و زن می‌تواند بعد از هبه برای دریافت مهریه از کرد اقدام کند.

3) ابراء مهریه

در این روش که به عنوان محکمترین سند برای بخشش مهریه  هم شناخته می‌شود، زن برای بخشیدن مهریه بدون نیاز به حضور همسرش به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و سند ابراء مهریه یا بخشش آن را امضا می‌کند. در صورتی که زن این سند را امضا کند دیگر مرد دینی برای پرداخت مهریه ندارد و زن بعد از ابراء مهریه نمی‌توانند از آن رجوع کرده و درخواست استرداد مهریه‌اش را داشته باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بخشیدن مهریه بدون شاهد و نحوه رجوع از بخشش مهریه در طلاق توافقی می‌توانید از اطلاعاتی که در دادنیک ارائه شده است استفاده کنید.

طبق ماده ۲۹۰ قانون مدنی: ابراء زمانی موجب سقوط تعهد داده شده می‌شود که فرد متعهد شده برای ابراء اهلیت داشته باشد.

 بخشش مهریه در ازای گرفتن حق طلاق

برای اینکه زن و مرد حقوق برابری بعد از ازدواج داشته باشند برای زن حق مهریه و نفقه در نظر گرفته شده و حق طلاق از آن مرد است. در صورتی که زن بخواهد حق طلاق را از آقا سلب کند امکان بخشش مهریه در ازای گرفتن حق طلاق برای او وجود دارد.

در این صورت زن و مرد باید به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنند و هر دو نفر آن‌ها درخواست سلب حق طلاق از مرد و اعطای آن به زن و بخشش مهریه توسط زن را امضا کنند. در صورتی که مرد بخواهد که مجدداً حق طلاق را از آن خودش کند، زن می‌تواند درخواست رجوع از بخشش مهریه و استرداد آن را مطرح کند.

چون حقی که به ازای آن مهریه را بخشیده از او سلب شده است و درخواست تنظیم شده باطل می‌شود. مرد می‌تواند بخشی از مهریه زن را بپردازد و در ازای بخش دیگری از مهریه حق طلاق را به زن بدهد. برای تنظیم اقساط مهریه و نحوه پرداخت آن می‌توانید از دادنیک کمک بگیرید.

آیا پس از بخشش مهریه می‌توان از آن رجوع کرد؟

تحت شرایط خاصی خانم می‌تواند پس از بخشش مهریه از آن رجوع کند. یکی از این شرایط صغیر یا دیوانه بودن زن است. در صورتی که زن صغیر یا دیوانه باشد یا در سند بخشش مهریه از هبه مهریه با بذل مهریه استفاده شده باشد، امکان استرداد یا رجوع مهریه پس از بخشش وجود خواهد داشت.

هزینه وکیل برای اجرای مهریه

هزینه وکیل برای اجرای مهریه  با توجه به شرایط پرونده و میزان پیچیدگی آن تعیین می‌شود. اگر زن مهریه خودش را بخشیده باشد و قصد استرداد مهریه را داشته باشد قوانین برای اجرای مهریه و دریافت آن متفاوت می‌شود. مخصوصاً در صورتی که زن و مرد از هم جدا شده باشد و زن فقط در طول مدت زمان عده امکان دریافت مهریه را داشته باشد، وکیل مهریه باید با تمام قوانین اجرای مهریه و دریافت آن آشنایی داشته باشد تا بتواند در آن بازه زمانی کوتاه پرونده را به نتیجه برساند.

وکلای دادنیک سابقه طولانی در زمینه اجرای مهریه در شرایط مختلف دارند و در کمترین زمان می‌توانند پرونده متقاضیانی که قصد استرداد مهریه یا رجوع از بخشش مهریه را دارند به نتیجه برسانند.

جمع بندی

استرداد مهریه تنها در صورتی ممکن است که زن طی سند رسمی در دفترخانه اقدام به ابراء و اقرار به بخشیدن مهریه نکرده باشد. چون در این صورت مطالبه مهریه بعد از بخشش مگر تحت شرایط خاصی امکان‌پذیر نخواهد بود.

اما در صورتی که زن در ازای دریافت حق طلاق، ملک و… مهریه خودش را بخشیده باشد و در سند هبه یا بذل مهریه ذکر شده باشد، یا اینکه بخشش مهریه به صورت دست نوشته غیررسمی یا شفاهی صورت گرفته باشد، امکان رجوع از بخشش مهریه توسط زن وجود خواهد داشت.

سؤالات متداول

آیا زن می‌تواند قبل از عقد مهریه با ببخشد؟

با توجه به اینکه مهریه مالی است که بعد عقد به زن تعلق می‌گیرد امکان بخشش آن قبل جاری شدن خطبه وجود ندارد.

ایا رجوع از مهریه در صورت طلاق توافقی ممکن است؟

اگر زن در ازای طلاق مهریه خودش را با شرط ابراء مهریه نبخشیده باشد در مدت عده می‌تواند تقاضای استرداد مهریه را داشته باشد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
4.7/5 - (13 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

شکایت از حیوان خانگی همسایه
شکایت از حیوان خانگی همسایه
اعاده دادرسی چیست؟
اعاده دادرسی چیست؟
وکیل در اصفهان
وکیل در اصفهان
وکیل در ملارد
وکیل در ملارد

13 پاسخ

  1. سلام، من شوهرم چند روز پیش طلاق طلاق توافقی گرفتیم داخل شناسنامه ها مهر طلاق خورد نوشتن مبارات نوبت اول من کل مهریه ام رو گرفتم باقی حقوقم مثل نفقه و… در قبال طلاق بخشیدم. داخل حکم دادگاه تا رجوع به عوض نکرده به بائن تبدیل میشه می خواستم بدونم من در خواست بدم باقی حقوقی که بخشیدم مثل نفقه همه چی غیر مهریه رو می تونم بگیریم، آیا امکان پذیر است.

    1. سلام، وقت شما بخیر
      در صورتی که بخشش نفقه و… به صورت رسمی انجام شده باشد، خیر نمی توانید بگیرید.

      1. من مهریه ام رو کامل بخشیدم وحق طلاق رو گرفتم الان پشیمون شدم میتونم برش گردونم یا خیر

        1. درود
          در صورتی که بخشش مهریه در ازای حق طلاق در دفتر ثبت اسناد رسمی انجام شده باشد خیر نمی توانید برگردانید.

  2. خواهرم بدون اطلاع بقیه سالهای اول ازدواجش بخشیده مهریه رو و الان به اختلاف خورده و پشیمون شده
    اگه نامه بگیریم برای اینکه جنون داشته و نمیفهمده توی اون دوره زمانی و اینکارو کرده میتونه مهریه بخشیده شده رو دوباره مطالبه کنه؟

  3. سلام مهریمو در مقابل سند زدن یک ماشین 206 به همسرم هدیه کردم ولی هنوز که هنوزه بعد چهار سال سند نزده و هر وقت بحث پیش میاد میگه تو مهریه نداری میخوام بدونم بعد از بخشیدن مهریه وقتی به قولش عمل نکرده چیزی بهم طعلق میگیره که مطالبه کنم یا نه

    1. درود
      اگر به قول عمل نکردند مهریه همچنان پا برجاست.

  4. خانوما بخشیدن مهریه اشتباهه مخصوصاکه مطالبه مجددش ممکن نیست اگه رسمی باشه خیلی دقت کنید:)))))))

  5. خانمم نصف مهریه شو به من بخشیده اما روی کاغذ نوشته و جایی ثبتش نکردیم میتونه حتی بعد از بخشیدن مهریه به این شکل مطالبه همه مهریشو داشته باشه

  6. سلام خسته نباشید
    من توافقی مهریه ام رو بخشیدم چون قصد طلاق داشتیم حق طلاق و فرزند رو به من داد همسرم اما حالا به واسطه بزرگان دوباره برگشتیم
    الان راه حلی وجود داره دوباره مهریه ام ثبت بشه یا نه؟

    1. سلام، وقت بخیر
      لطفا با کارشناسان حقوقی دادنیک تماس بگیرید تا همکارانم شما رو راهنمایی کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *