مدارک لازم برای انحصار وراثت

مدارک لازم برای انحصار وراثت

بعد از فوت یک شخص، ورثه متوفی تنها زمانی حق دخل و تصرف در اموال متوفی و ماترک او را دارند که برای درخواست صدور گواهی انحصار وراثت اقدام کنند. وراث قبل از درخواست صدور گواهی باید مدارک لازم برای انحصار وراثت را به مرجع قانونی ارائه دهند. در این مقاله از موسسه حقوقی دادنیک قصد داریم به معرفی مدارک لازم برای انحصار وراثت و شرایط انحصار وارثت بپردازیم.

همچنین مؤسسه حقوقی دادنیک با بهره گیری از بهترین وکلا و مشاوران حقوقی از طریق واتس اپ به کاربران خود در زمینه انحصار وراثت و مراحل انجام آن، مشاوره رایگان ارائه می‌کند.

فرم درخواست مشاوره رایگان

انحصار وراثت چیست؟

بعد از فوت یک فرد، برای تعیین تکلیف میراث او، ابتدا وراث را مشخص کرده، سپس بر اساس قانون جدید تقسیم ترکه مراحل تقسیم ترکه و اموال متوفی با استفاده از مرجع قانونی را انجام می‌دهند که به این امر انحصار وراثت گفته می‌شود. همچنین رأی صادر شده، گواهی انحصار وراثت نام دارد.

معرفی انواع انحصار وراثت

انواع انحصار وراثت عبارتند از:

انحصار وراثت محدود

اگر ارزش مال و اموال باقی مانده از شخص متوفی تا سقف ۵۰ میلیون تومان یا کمتر باشد، از سمت شورای حل اختلاف، گواهی انحصار وراثت محدود صادر می‌‌شود.

انحصار وراثت نامحدود

اگر ارزش دارایی شخص متوفی بیشتر از ۵۰ میلیون تومان باشد، از سوی شورای حل اختلاف، گواهی انحصار وراثت نامحدود صادر خواهد شد.

مدارک لازم برای انحصار وراثت چیست؟

  • گواهی فوت
  • استشهادیه محضری
  • گواهی مالیات بر ارث
  • شناسنامه متوفی
  • عقدنامه یا رونوشت برای متوفی دارای همسر
  • شناسنامه وراث متوفی
  • وصیت نامه رسمی شخص فوت شده
مدارک لازم برای انحصار وراثت

مراحل انحصار وراثت

برای درخواست صدور گواهی انحصار وراثت ابتدا باید فرم مخصوص درخواست گواهی انحصار وراثت را از شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی دریافت کرده، سپس اسامی وارث را با مشخصات کامل و نسبت آنها با متوفی در فرم مخصوص قید شود.

در ادامه اجرای مراحل انحصار وراثت، یکی از وراث یا وکیل انحصار وراثت باید به همراه مدارک لازم برای انحصار وراثت نظیر فرم مخصوص، اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی ورثه، گواهی فوت متوفی و شاهدان به دفتر اسناد رسمی مراجعه ‌کند.

سپس سردفتر اسناد رسمی، شهادت نامه ای را تنظیم کرده و شاهدان با ارائه امضا و گواهی، وراث متوفی را به صورت رسمی تأیید می‌کنند.

مرحله بعد، مراجعه به شورای اختلاف آخرین محل اقامتگاه متوفی برای ثبت دادخواست گواهی انحصار وراثت است. بر طبق ماده ۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی و ماده ۳۰۶ قانون امور حسبی درخواست تقسیم از دادگاه آخرین اقامتگاه متوفی به عمل می‌آید و اگر آخرین اقامتگاه متوفی مشخص نباشد، دادگاه آخرین محل سکونت متوفی را به عنوان محل اقامت او در نظر می‌گیرد.

شورای حل اختلاف بعد از استعلام از اداره ثبت احوال آخرین محل اقامتگاه متوفی و بررسی اسناد و مدارک ارائه شده با هزینه خواهان، درخواست گواهی انحصار وراثت را در یکی از روزنامه‌های کثیر الانتشار آگهی می‌کند. با انتشار آگهی در روزنامه‌ها، شخص متوفی اگر ورثه دیگری داشته باشد باید به دادگاه مراجعه کند.

در مرحله آخر برای دریافت گواهی انحصار وراثت، بعد از گذشت یک ماه از تاریخ انتشار آگهی، در صورت عدم مراجعه شخصی به دادگاه، قاضی بدون تشکیل جلسه رسیدگی و حضور وراث، گواهی انحصار وراثت را صادر می‌کند. پیشنهاد می‌کنیم مقاله آیا انحصار وراثت اجباری است در بلاگ دادنیک را نیز مطالعه کنید.

هزینه انحصار وراثت چقدر است؟

هزینه انحصار وراثت شامل هزینه دادرسی و هزینه‌ مربوط به حق الوکاله وکیل انحصار وراثت است. بنابراین موارد مختلفی نظیر انتخاب وکیل و حق الوکاله آن، تعداد وراثی که باید مدارک آن‌ها بررسی شود، هزینه چاپ آگهی در روزنامه و غیره از فاکتورهای مهم برای تعیین هزینه انحصار وراثت محسوب می‌شوند.

هزینه انحصار وراثت

وکیل انحصار وراثت

مراحل و شرایط انحصار وراثت دارای پیچیدگی‌ با جزئیات قانونی فراوان است. به همین سبب وجود وکیل انحصار وراثت حرفه ای و متخصص، مراحل انجام پروسه انحصار وراثت را راحت تر کرده و به روند پرونده سرعت می‌دهد.

وکیل باتجربه و خبره به مواردی نظیر تنظیم دادخواست انحصار وراثت، اعتراض به رأی انحصار وراثت، عدم همکاری وراث در انحصار وراثت، مفقود شدن گواهی انحصار وراثت، شهادت دروغ شاهدین، عدم ذکر اسم وراث در گواهی انحصار وراثت به صورت عمدی و غیره بر طبق قانون و مقررات رسیدگی می‌کند.

بنابراین وکیل انحصار وراثت به جای وراث برای اجرای مراحل انحصار وراثت حضور پیدا کرده و امور پرونده را با سرعت بیشتر و کیفیت بهتری انجام می‌دهد. مجموعه حقوقی دادنیک با به کارگیری بهترین وکلا و مشاوران حقوقی متخصص و با تجربه در حوزه انحصار وراثت از طریق واتس اپ به کاربران خود مشاوره رایگان ارائه می‌دهد، بنابراین با کارشناسان حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.

وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور

بر اساس قانون و مقررات کشور، اتباع ایرانی ساکن در کشورهای دیگر، باید برای مواردی نظیر ازدواج، طلاق، ارث، وصیت، انحصار وراثت و غیره بر طبق قوانین ایران عمل کنند. بنابراین اتباع ایرانی ساکن در خارج از کشور برای انحصار وراثت باید وکالت خود را به یکی از وراث یا وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور دهد. وکیل پایه یک دادگستری با وکالتی که از آن شخص دارد، بدون حضور او، مراحل انحصار وراثت را در ایران انجام داده و حق او را مطالبه می‌کند.

اتباع ایرانی ساکن در خارج از کشور باید از طریق سامانه ثنا یا سامانه میخک اقدام به گرفتن یک وکیل انحصار وراثت کنند. به این صورت که شخص با سیم کارت ایرانی فعال خود، در سامانه ثنا ثبت نام کرده و مراحل احراز هویت غیر حضوری را انجام دهد. سپس وکیل آن شخص، متن وکالت نامه و حدود اختیارات را به صورت واضح برای او توضیح داده و شخص قرارداد الکترونیکی را امضا کند.

اما اگر شخص سیم کارت ایرانی فعال برای ثبت نام در سامانه ثنا را نداشته باشد، باید با توجه به قانون و مقررات کشوری که در آن سکونت دارد، احراز هویت کرده و مدارک خود را به صورت غیر حضوری از اسکایپ یا به صورت حضوری به کنسولگری ایران در آن کشور ارائه دهد. بعد از انجام این مراحل، وکیل انحصار وراثت، وکالت نامه را از وزارت امور خارجه دریافت و مراحل انحصار وراثت را انجام داده و گواهی انحصار وراثت موکل خود را از شورای حل اختلاف دریافت می‌کند.

سوالات متداول

۱.  گواهی انحصار وراثت چیست؟

گواهی انحصار وراثت، مدرک قانونی بوده که ورثه بدون اخذ آن، امکان ارائه درخواست در هیچ مؤسسه یا اداره‌ دولتی را ندارند.

مدارک لازم برای انحصار وراثت کدامند؟

مدارک لازم برای انحصار وراثت عبارتند از: گواهی فوت متوفی، استشهادیه محضری، شناسنامه متوفی، عقدنامه یا رونوشت آن، شناسنامه وراث و وصیت نامه متوفی.

از کدام مرجع می‌توان درخواست صدور گواهی انحصار وراثت کرد؟

برای صدور گواهی انحصار وراثت باید به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامتگاه دائمی متوفی مراجعه کرد.

۵/۵ - (۳ امتیاز)
تیم تحریریه دادنیک

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های امور حقوقی خانواده، انحصار وراثت، امور وکالتی و کنسولی ایرانیان داخل و خارج از کشور منتشر می‌نماید. برای کسب اطلاعات بیش‌تر و مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان حقوقی دادنیک در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *