جستجو کردن
Close this search box.

بخشش ارث و هر آن‌ چه باید درباره بخشیدن ارث بدانید

خانه / انحصاروراثت / بخشش ارث و هر آن‌ چه باید درباره بخشیدن ارث بدانید
بخشش ارث

ارثیه و موضوع بخشش آن از جمله مسائل حقوقی است که هر فردی شاید یک بار در طول زندگی با آن سر و کار داشته باشد. برخی از مواقع سهم الارثی به فردی تعلق می‌گیرد، در این حالت وی مختار است که آن را به نحوی که مایل است مورد استفاده قرار دهد و یا این‌که به دیگری ببخشد.

در واقع قانون گذار نیز در خصوص این موضوع پیش بینی‌هایی را داشته و برای انجام این کار شرایطی را هم مد نظر قرار داده است که فرد بتواند به نحوی از آن‌چه که به ارث برده است میزانی را ببخشد و یا این‌که کل سهم‌ الارث خود را به فرد دیگری واگذار کند.

از این رو ما در تیم دادنیک قصد داریم در ادامه مطالبی را در خصوص بخشش ارث، شرایط و نحوه واگذاری آن و همچنین مدارکی که برای انجام این کار لازم است برای شما عزیزان بیان کنیم.

بخشش ارث تحت چه شرایطی انجام می‌شود؟

همان‌طور که گفته شد، شاید فرد بخواهد سهم الارث خود که در زمان انحصار وراثت به او رسیده به شخص دیگری که ممکن است از سایر وارثین و یا غیر از آن‌ها باشد، ببخشد. در صورتی که فرد قصد انجام چنین کاری را داشته باشد، بایستی با رعایت شرایط قانونی، این‌کار را انجام دهد. در ادامه نیز به شرایط بخشش ارث اشاره شده است.

  • اگر فردی بخواهد سهم الارث خود را ببخشد، بایستی از اهلیت قانونی (بلوغ و رشد کافی) برخوردار باشد.
  • برای بخشش ارث بایستی رضایت فرد وجود داشته باشد، نه این‌که بخواهد سهم الارث را با اکراه و اجبار ببخشد.
  • در خصوص بخشش ارث، بایستی مشروعیت و قانونی بودن آن در نظر گرفته شود و با قصد و نیتی هم‌چون فرار از دین، صورت نگرفته باشد.
  • زمانی‌که قرار است ارثیه بخشیده شود، بایستی موضوع آن نیز به طور دقیق و معین مشخص شده باشد.

نحوه بخشش ارث به چه صورت است؟

در مطالب ذکر شده، شرایط بخشش ارث بیان شد. حال با توجه به این موضوع، شخصی که واجد شرایط بخشش ارث می‌باشد، بایستی بر نحوه انجام این‌کار اشراف داشته باشد. از این رو در ادامه به این موضوع اشاره شده‌ است.

  • تقسیم ارث یا بخشش آن به فرد دیگری می‌تواند به صورت شفاهی صورت گرفته و به وی اعلام شود.
  • بخشش ارث می‌تواند به صورت کتبی به طرف دیگر انجام شود. به این صورت که طرفین می‌توانند با یک قرارداد کتبی که به صورت دستی (سند عادی) نوشته شده است، این‌کار را انجام دهند. در این قرارداد، بایستی مشخصات هویتی فرد واگذار کننده، موضوع، شروط و تاریخ ذکر شود تا از اعتبار لازم برخوردار باشد.
  • برای بخشش ارث می‌توان یک قرارداد رسمی نیز تنظیم کرد که جهت انجام این‌کار بایستی طرفین مدارک هویتی، مدارک ثبت مالکیت و حق تصرف فرد واگذار کننده در سهم الارث هم‌چون رای تقسیم ترکه، گواهی انحصار وراثت و … را در دفتر ثبت اسناد رسمی ارائه کنند. پس از بررسی‌های لازم توسط دفترخانه، اطلاعات طرفین، موضوع، تاریخ انعقاد و شروط مد نظر فرد واگذار کننده در سندی چاپی و مهمور به مهر دفتر اسناد رسمی به ثبت می‌رسد و در نهایت نسخه‌ای از آن به تحویل گیرنده، داده می‌شود.

نکته قابل توجه در خصوص نحوه بخشش ارث این است که وارث نمی‌تواند سهم الارث خود را قبل از این‌که مورث فوت کند، به شخص دیگری واگذار کند.

چه مدارکی برای بخشش ارث لازم دارید؟

برای بخشش ارث بایستی مدارکی را در اختیار داشته باشید تا بتوانید این‌کار را عملی کنید. در ادامه مدارک مورد نیاز برای بخشش ارث بیان شده است.

  • مدارک هویتی طرفین
  • گواهی انحصار وراثت
  • ارائه رای دادگاه در خصوص تقسیم ترکه و یا تقسیم نامه میان وارثین
  • در اختیار داشتن مدارکی مبنی بر پرداخت مالیات بر ارث
  • مدارک ثبت مالکیت بر ارث فرد واگذار کننده که شامل سند رسمی، مبایعه نامه و … است.

آثار بخشش ارث

بخشش ارث از فردی به دیگری، آثار و نتایجی به همراه دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است.

  • برای شخصی که سهم‌ الارث به او بخشیده شده است، اثر حقوقی مالکیت ایجاد می‌شود. به این نحو که اجازه هر گونه تصرف مالکانه هم‌چون فروش، اجاره و … به او داده می‌شود.
  • سهم الارث از مالکیت فردی که آن را بخشیده است خارج خواهد شد و وی دیگر تصرف مالکانه‌ای در این خصوص را ندارد.

آیا ارث بخشیده شده قابل برگشت است؟

سهم‌ الارث بخشیده شده در صورتی قابل برگشت است که در قرارداد تنظیم شده بین طرفین، حق فسخ به شخص واگذار کننده داده شود تا بتواند ارثیه واگذار شده خود را مجددا در اختیار داشته باشد.

وکیل انحصار وراثت

هرگاه با مسائلی هم‌چون انحصار وراثت رو به رو شدید، توصیه می‌شود که برای رسیدگی بهتر به این موضوع از یک وکیل کمک بگیرید تا با توجه به دانشی که در این خصوص دارد بتواند به شما در مواردی هم‌چون تقسیم ارث و بخشش ارث کمک کند.

در واقع بهره‌مندی از یک وکیل انحصار وراثت متبحر می‌تواند در رابطه با مسائلی هم‌چون تحریر ترکه و همچنین پیش بردن مراحل بخشش ارث به شما کمک کند تا دچار هیچ‌گونه مشکلی در این مسیر نشوید.

جمع بندی

زمانی‌که زن یا مردی فوت می‌کند، ممکن است ارثیه برای فردی به جای بگذارد و یا این‌که در برخی از مواقع نیز ممکن است مورث در زمان حیات خود بوده و سهم‌ الارثی را به شخصی اختصاص دهد. اما شاید فردی که ارثیه به وی واگذار شده است بخواهد اقدام به بخشش ارث تعلق گرفته به خود کند. در این حالت مدارک و شرایطی را باید داشته و همچنین از نحوه انجام این‌کار اطلاع داشته باشد. با توجه به این موضوع ما در موسسه حقوقی دادنیک سعی بر این داشتیم مطالبی را در خصوص بخشش ارث و هر آن‌چه که باید در مورد آن بدانید در اختیار شما همراهان عزیز قرار دهیم تا در صورت مواجه شدن با چنین مسئله‌ای اطلاعاتی جامع را در رابطه با آن در اختیار داشته باشید.

در عین حال اگر شما مخاطبین عزیز به یک وکیل تقسیم ارث نیاز داشته باشید، می‌توانید برای دریافت مشاوره‌های لازم در این زمینه از طریق شماره تماس‌ و دیگر راه‌های ارتباطی (پلتفرم‌های واتساپ یا تلگرام) موجود در سایت موسسه حقوقی دادنیک با مشاورین و وکلای مجرب و متخصص ما در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.

سوالات متداول

شرایط بخشش ارث چیست؟

برای بخشش ارث بایستی مورث در قید حیات نباشد تا فردی که به او ارث تعلق گرفته است بتواند، سهم الارث خود را به دیگری ببخشد. همچنین فرد واگذار کننده بایستی کاملا از انجام این‌کار رضایت داشته و در عین حال در اهلیت کامل باشد.

نحوه بخشش ارث چگونه است؟

بخشش ارث به صورت شفاهی و یا کتبی (سند عادی یا رسمی) قابل انجام می‌باشد که در مطالب ذکر شده به‌طور کامل در مورد آن‌ها صحبت شده است.

آیا برای بخشش ارث به وکیل نیاز است؟

با توجه به دانشی که وکیل انحصار وراثت در خصوص چنین پرونده‌هایی دارد، می‌توانید از وی در این مسیر کمک بگیرید تا روند بخشش سهم الارث را تسریع بخشید.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (14 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

بعد از انحصار وراثت چه باید کرد؟
بعد از انحصار وراثت چه باید کرد؟
تقسیم ارث طلا
تقسیم ارث طلا
مدارک لازم برای انحصار وراثت
مدارک انحصار وراثت
مراحل انحصار وراثت
مراحل انحصار وراثت

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *