شرایط بازنشستگی طبق قانون تامین اجتماعی

شرایط بازنشستگی طبق قانون تامین اجتماعی

سن و سنوات کاری شخص بیمه‌شده از مهم‌ترین عوامل در قانون بازنشستگی سازمان بیمه تأمین اجتماعی‌اند که بر اساس آنها، شخص بیمه‌شده می‌تواند اقدام به بازنشستگی کند.

این دو متغیر دارای ارتباط مستقیمی با یکدیگر هستند. اشخاص بیمه‌شده به‌صورت عادی با رسیدن به سن ۶۲ سالگی برای مردان و ۵۵ سالگی برای خانم‌ها و به‌شرط داشتن حداقل ۲۰ سال سنوات پرداخت حق بیمه می‌توانند بازنشست گردند.

در این مقاله از دادنیک به سراغ بررسی شرایط بازنشستگی بر اساس قانون تأمین اجتماعی می‌رویم.

بازنشستگی در مقررات بازنشستگی تأمین اجتماعی

شرایط بازنشستگی در مقررات تأمین اجتماعی متغیر بوده و بسته به عوامل مختلفی مانند میزان سال‌های پرداخت حق بیمه، سن بیمه‌شده، سختی کار و شرایط بیمه‌شده و حتی جنسیت وی متفاوت است.

به‌طورکلی طبق ماده ۷۶ قانون تأمین اجتماعی هر فرد تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی چنانچه به سن ۶۰ سال برای مردان و ۵۵ سال برای زنان که سن تعیین‌شده برای بازنشستگی است، رسیده بود و ۳۰ سال سنوات حق بیمه پرداخت کرده باشند می‌توانست بازنشسته شود.

اما طبق جدیدترین مصوبه مجلس شورای اسلامی حداکثر سال‌های خدمت برای مردان ۳۵ سال و برای زنان ۳۰ سال و همین‌طور حداکثر سن بازنشستگی برای مردان ۶۲ سال و برای زنان ۵۵ سال است.

بنابراین، کسانی که دارای ۲۸ تا ۳۰ سال سابقه خدمت هستند مشمول تغییری در بازنشستگی نمی‌گردند و افرادی که دارای ۲۵ تا ۲۸ سال سابقه خدمت هستند به سنوات اشتغال آن‌ها به‌ازای هر سال تا زمان بازنشستگی دو ماه اضافه می‌گردد.

بازنشستگی در مقررات بازنشستگی تأمین اجتماعی

بازنشستگی در مشاغل سخت تأمین اجتماعی

در قانون تأمین اجتماعی برخی مشاغل به‌عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور به شمار آمده‌اند چرا که فشار جسمی و روحی زیادی را به فرد شاغل وارد می‌نمایند. کسانی که در مشاغل سخت، کار می‌کنند؛ مطابق قانون بازنشستگی با داشتن سابقه ۲۰ سال متوالی در پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی می‌توانند بازنشست گردند.

 درصورتی‌که پرداخت سوابق بیمه‌شده به‌صورت متناوب باید ۲۵ سال حق بیمه پرداخت شود تا بازنشست گردند.

لازم به ذکر است چنانچه بیمه‌شده در اثر سختی و فشارهای کاری دچار آسیب‌های جسمی و روحی گردد به‌نحوی‌که ادامه کار برای وی مضر شود و این مسئله نیز توسط کمیسیون‌های پزشکی ماده ۹۱ قانون بازنشستگی سازمان تأمین اجتماعی تایید شود، فرد می‌تواند تقاضای بازنشستگی نماید. در این صورت هر سال از سنوات کاری وی ۱/۵ سال در نظر گرفته خواهد شد.

بازنشستگی جانبازان و آزادگان در تأمین اجتماعی

سن بازنشستگی برای این افراد ۱۰ سال کاهش می‌یابد و اگر سنوات پرداخت حق بیمه به ۲۰ سال برسد بیمه‌شدهٔ مرد در سن ۵۰ سالگی و بیمه‌شدهٔ زن در سن ۴۵ سالگی می‌توانند درخواست بازنشستگی کنند.

بازنشستگی کارگران ساختمانی در تأمین اجتماعی

کارگران ساختمانی با رسیدن به سن ۶۲ سالگی و با ۲۰ سال سابقه کار بازنشسته خواهند شد. همچنین این گروه می‌توانند با داشتن ۳۵ سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی بازنشسته گردند.

بازنشستگی تأمین اجتماعی زنان خانه‌دار

بیمه زنان خانه‌دار، یکی از محبوب‌ترین انواع بیمه‌ها اند. زنان خانه‌داری که در رده سنی بالاتر از ۱۸ و کمتر از ۵۰ سال هستند، می‌توانند تحت پوشش بیمه قرار گیرند. برای بازنشسته شدن در این نوع بیمه، خانم‌ها باید دارای حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت بیمه و بیشتر از ۵۵ سال سن باشند.

بازنشستگی تأمین اجتماعی رانندگان

 معاون بیمه‌ای وزارت کار و امور اجتماعی در نامه‌ای به معاون حمل‌ونقل سازمان حمل‌ونقل جاده‌ای اعلام کرد که رانندگان خودروهای سنگین بین‌شهری با قانون بازنشستگی ۲۵ سال سابقه بیمه با ۳۰ روز حقوق و ۵۵ سال سن خواهند توانست درخواست بازنشستگی کنند.

بازنشستگی تأمین اجتماعی رانندگان

شرایط بازنشستگی پیش از موعد تأمین اجتماعی

افراد با شرایط خاصی ممکن است اقدام به بازنشستگی پیش از موعد نمایند.

درمورد آقایان:

  • درصورتی‌که فرد بالاتر از ۶۲ سال سن و حداقل دارای ۱۰ سال سابقه بیمه باشد؛
  • بدون محدودیت سنی، دارای ۳۵ سال سابقه بیمه باشد.
  • ۲۰ سال به طور متوالی یا ۲۵ سال به طور غیر متوالی در مشاغل سخت‌کار کرده باشد.

در خصوص خانم‌ها شرایط بازنشستگی پیش از موعد به این صورت است:

  • داشتن حداقل ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه کار
  • داشتن حداقل ۴۲ سال سن و سابقه ۲۰ سال فعالیت به‌صورت متوالی یا ۲۵ سال به طور متناوب در مشاغل سخت
  • بدون توجه به‌شرط سنی، داشتن ۳۵ سال سابقه بیمه
  • داشتن حداقل ۱۰ سال سابقه کاری بیشتر از ۵۵ سال سن

اگر پرستاران دارای ۲۵ سال سابقه کار باشند که حداقل ۲۰ سال آن را در مشاغل سخت سپری شده باشد، با ۵ سال ارفاق سنوات می‌توانند درخواست بازنشستگی کنند.

مستمری بازنشستگی و نحوه محاسبه آن

مستمری مبلغی است که سازمان تأمین اجتماعی به‌صورت ماهیانه به‌حساب فرد بازنشسته پرداخت می‌کند. طبق ماده ۷۷ قانون تأمین اجتماعی، مستمری بازنشستگی شامل یک سی‌ام متوسط دستمزد بیمه شده، ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه به‌شرط این که از (۳۰/۳۵) متوسط دستمزد فراتر نرود.

مستمری بازنشستگی = سنوات پرداخت حق بیمه (حداکثر ۳۵ سال) × متوسط دستمزد / ۳۰

متوسط دستمزد حاصل‌جمع مزد یا حقوق و مزایای مشمول کسر حق بیمه ظرف آخرین دو سال پرداخت حق بیمه تقسیم بر بیست و چهار است. اگر دو سال آخر نرخ رشد حقوق و دستمزد غیرطبیعی گردد، پنج سال آخر در نظر گرفته خواهد شد.

مستمری بازنشستگی و نحوه محاسبه آن

جمع‌بندی

بازنشستگی یعنی دست‌کشیدن از فعالیت حرفه‌ای و دریافت مستمری از صندوق بازنشستگی که در ایران کارگران مشمول قانون کار مشمول خدمات بازنشستگی سازمان تأمین اجتماعی خواهند بود. از مهم‌ترین شرایط بازنشستگی سن و سابقه پرداخت بیمه است. در صورت نیاز به مشاوره حقوقی پیرامون بازنشستگی می‌تواند از خدمات حقوقی وکلای موسسه حقوقی دادنیک استفاده کنید.

سوالات متداول

آیا مستمری بازنشستگی شامل مالیات می شود؟

مستمری بازنشستگی برخلاف درآمد کارکنان دولت که مشمول مالیات می‌شوند، هیچ گونه مالیاتی را شامل نمی‌شود.

عیدی بیمه شدگان بازنشستگی به چه شکل است؟

عیدی بازنشستگان از لحاظ زمان پرداخت و میزان آن کاملا مشابه کارمندان دولتی است و نباید شرایط آن را با عیدی کارگران یکی دانست.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

عقد صلح چیست؟
عقد صلح و انواع و ارکان آن
شورای حل اختلاف کجاست
شورای حل اختلاف کجاست؟
فسخ نکاح
فسخ نکاح و هر آنچه باید درباره آن بدانید
اظهار نامه و تنظیم آن
اظهار نامه و تنظیم آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *