در سال 1398 پس از تلاشهای فراوان در نهایت قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زن ایرانی و مرد خارجی اصلاح شد و از آن پس امکان انتقال تابعیت از زن ایرانی به فرزندش به تحقق پیوست. در این مقاله از دادنیک جزئیات امور تابعیت پدر غیر ایرانی را بررسی میکنیم.
متن این قانون، مراحل لازم برای گرفتن شناسنامه فرزند و در نهایت مدارک لازم برای دریافت شناسنامه فرزند با پدر غیر ایرانی را توضیح میدهیم. توجه داشته باشید که صدور شناسنامه برای فرزند از مادر ایرانی با پدر خارجی از طریق سامانه میخک امکانپذیر است.
با توجه به این که مراحل دریافت شناسنامه فرزندان با پدر غیر ایرانی از طریق سامانه میخک ممکن است کمی پیچیده باشد، کارشناسان حقوقی دادنیک در این روند میتوانند به شما کمک کنند. برای این منظور میتوانید از طریق فرم درخواست مشاوره، تماس تلفنی، واتساپ و یا تلگرام با مشاوران حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.
قوانین امور تابعیت پدر غیر ایرانی
پس از اصلاح قوانینی که در سال 1398 صورت گرفت برای اولین بار امکان انتقال تابعیت از طریق زنان ایرانی به فرزندانشان محقق شد. طبق این قانون زنان ایرانی که از همسر غیر ایرانی خود فرزند دارند میتوانند از لحظه تولد برای او شناسنامه ایرانی بگیرند.
مطابق ماده 1060 قانون مدنی ازدواج زن ایرانی با مرد غیر ایرانی باید توسط وزارت کشور تأیید شود و در غیر این صورت این ازدواج از نظر دولت جمهوری اسلامی رسمی شناخته نمیشود. طبق گفته رئیس سازمان ثبت احوال گرفتن شناسنامه تنها برای فرزندانی مقدور است که ازدواج پدر و مادر آنها به صورت رسمی ثبت شده باشد.
در فرایند اجرای قانون امور تابعیت پدر غیر ایرانی تعیین هویت کودک بر عهده پزشکی قانونی است و این سازمان باید پروفایل ژنتیکی فرد متقاضی را تأیید کند.
قوانین دریافت تابعیت برای فرزندان با مادر ایرانی پدر خارجی
ماده واحده: فرزندان حاصل از ازدواج شرعی زنان ایرانی با مردان غیر ایرانی که قبل یا بعد از تصویب این قانون متولد شده یا میشوند، قبل از رسیدن به سن هجده سال تمام شمسی به درخواست مادر ایرانی در صورت نداشتن مشکل امنیتی (به تشخیص وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی) به تابعیت ایرانی در میآیند.
فرزندان مذکور پس از رسیدن به سن هجده سال تمام شمسی، در صورت عدم تقاضای مادر ایرانی، میتوانند تابعیت ایران را تقاضا کنند که در صورت نداشتن مشکل امنیتی به تابعیت ایران پذیرفته میشوند. پاسخ به استعلام امنیتی باید حداکثر ظرف مدت سه ماه انجام شود و نیروی انتظامی نیز مکلف است نسبت به صدور پروانه اقامت برای پدر غیر ایرانی در صورت نداشتن مشکل امنیتی اقدام کند.
تبصره 1- در صورتی که پدر یا مادر متقاضی در قید حیات نبوده یا در دسترس نباشند، در صورت ابهام در احراز نسب متقاضی، احراز نسب با دادگاه صالح است.
تبصره 2- افراد فاقد تابعیتی که خود و حداقل یکی از والدینشان در ایران متولد شده باشند، میتوانند پس از رسیدن به سن هجده سال تمام شمسی، تابعیت ایرانی را تقاضا کنند که در صورت نداشتن سوء پیشینه کیفری و نیز نداشتن مشکل امنیتی به تابعیت ایران پذیرفته میشوند.
این قانون در جلسه علنی 02/07/1398 در مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 10/07/1398 توسط شورای نگهبان تأیید شد.
نحوه گرفتن شناسنامه فرزند مادر ایرانی با پدر خارجی
با توجه به قانونی که در مجلس شورای اسلامی تصویب شد، مادران ایرانی با همسر خارجی میتوانند برای فرزندان خود تابعیت ایرانی دریافت کرده و سپس شناسنامه بگیرند. به همین منظور با فراهم کردن مدارک لازم برای امور تابعیت پدر غیر ایرانی که در ادامه آمده است، در سامانه میخک درخواست خود را ثبت کرده و با مراجعه حضوری به سفارت درخواست تابعیت فرزند خود را ثبت کنند.
ثبت درخواست در سامانه میخک برای فرزندان زیر 18 سال توسط مادر انجام و برای فرزندان بالای 18 سال توسط خود فرزند انجام میشود. همچنین حضور والدین و متقاضی در سفارت ضروری است.
افرادی که متقاضی گرفتن شناسنامه ایرانی هستند و در خود ایرانی زندگی میکنند باید به اداره امور کل اتباع و مهاجرین استانداری در شهر محل سکونت مراجعه کنند و افرادی که در خارج از ایران سکونت دارند نیز باید به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در کشور محل اقامت بروند.
چه کسانی می توانند برای گرفتن شناسنامه ایرانی، اقدام کنند؟
فرزندان زنان ایرانی که همسر غیر ایرانی دارند میتوانند از این قانون استفاده کنند و برای فرزند خود شناسنامه ایرانی دریافت کنند. اگر فرزند زیر 18 سال سن دارد، مادر او باید برای انجام امور تابعیت و گرفتن شناسنامه اقدام کند و اگر بالای 18 سال سن دارد خود شخص میتواند مراحل آن را طی کند.
مدارک لازم جهت صدور شناسنامه فرزند با پدر خارجی
برای درخواست صدور شناسنامه یا موارد این چنین مانند درخواست گذرنامه، ثبت ازدواج و طلاق بعد از دریافت کد رهگیری برای ثبت نوبت با سامانه نوبت دهی به آدرس (https://appointment.mfa.ir) مراجعه کنید. سپس در زمان اعلام شده همراه با کد رهگیری، رسید تاریخ نوبت و اصل تمامی مدارک بارگذاری شده به سفارت مراجعه کنید.
مدارک لازم برای درخواست تابعیت و صدور شناسنامه برای فرزندان زیر 18 سال، از مادر ایرانی و پدر خارجی
- تکمیل فرم شماره 1 در سامانه میخک توسط مادر ایرانی (آدرس سامانه: https://mikhak.mfa.gov.ir)
- تکمیل فرم شماره 2 در سامانه میخک و امضا توسط پدر خارجی
- اصل شناسنامه مادر ایرانی و تصویر تمامی صفحات آن
- اصل و تصویر پروانه زناشویی والدین
- اصل و تصویر گواهی تولد معتبر فرزند، صادره از کشور محل تولد پدر همراه با مشخصات کامل والدین و فرزند شامل: نام، نام خانوادگی، جنسیت، تاریخ تولد، کشور و شهر محل تولد
- اصل و تصویر مدارک اقامتی و تابعیت فرزند شامل گذرنامه و کارت اقامت عکس دار
- اصل و تصویر مدرک اقامتی یا گذرنامه پدر خارجی
- دو نسخه کارت آثار انگشتان برای افراد بالای 15 سال
- سه قطعه عکس جدید تمام رخ بدون کلاه و عینک برای فرزندان بالای 15 سال
مدارک لازم جهت درخواست تابعیت و صدور شناسنامه برای فرزندان بالای 18 سال، از مادر ایرانی و پدر خارجی
- تکمیل فرم شماره 1 و شماره 2 در سامانه میخک
- اصل و تصویر تمامی صفحات شناسنامه مادر ایرانی
- اصل و تصویر پروانه زناشویی
- اصل و تصویر گواهی تولد معتبر فرزند، صادره از محل تولد پدر همراه با مشخصات کامل والدین و فرزند شامل: نام، نام خانوادگی، جنسیت، تاریخ تولد، کشور و شهر محل تولد
- اصل و تصویر مدارک اقامتی و تابعیت فرد متقاضی شامل گذرنامه و کارت اقامت عکس دار
- اصل و تصویر مدرک اقامتی و تابعیت یا گذرنامه پدر خارجی
- تکمیل اقرارنامه رسمی توسط فرد متقاضی و مادر ایرانی (در بخش کنسولی انجام میگیرد.)
- دو نسخه کارت اثر انگشتان
- سه قطعه عکس جدید تمام رخ بدون کلاه و عینک و همراه با پوشش مناسب برای خانمها
- پرداخت مبلغ برای استعلام تابعیت
اگر ازدواج زوجین به قبل از تاریخ 02/07/398 برمیگردد و مدارک «اصل سند رسمی ثبت ازدواج ایرانی» و «اصل پروانه زناشویی» را نمیتوانند فراهم کنند یکی از موارد زیر را جایگزین آن ارائه دهند:
- ازدواج شرعی مراکز اسلامی مورد قبول سفارت
- گواهی ثبت ازدواج در کشور پدر خارجی با تأیید یکی از مقامات ذی ربط همان کشور
- حکم صادره مراجع ذی ربط قضایی ایران یا کشور پدر خارجی مبنی بر وجود رابطه زوجیت
برای اطلاعات بیشتر در رابطه با اعطای تابعیت به فرزندان با مادر ایرانی و پدر غیر ایرانی میتوانید از مشاوره تلفنی رایگان یا مشاوره واتساپی رایگان با متخصصین حقوقی مجرب در مؤسسه دادنیک استفاده کنید.
سؤالات متداول
امکان انتقال تابعیت ایرانی به فرزند از طرف مادر ایرانی امکانپذیر است؟
از سال 1385 به بعد با تصویب قانونی جدید این امکان محقق شد.
افرادی که پیش از تصویب این قانون به دنیا آمده اند میتوانند تابعیت ایرانی دریافت کنند؟
بله افراد متقاضی میتوانند برای دریافت تابعیت ایرانی با توجه به زیر 18 یا بالای 18 سال بودن سنشان، مدارک لازم را فراهم کنند و اقدام به گرفتن تابعیت کنند.
آیا حکم طلاق مانع صدور شناسنامه ایرانی میشود؟
خیر با توجه به آیین نامه امور تابعیت پدر غیر ایرانی، حکم طلاق نمیتواند مانعی برای صدور شناسنامه برای فرزند متولد شده حاصل از ازدواج مادر ایرانی و پدر خارجی شود. به شرط آنکه با مدارک کافی احراز هویت و نسب فرزند ثابت شود.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.
3 پاسخ
سلام علیکم وخسته نباشید مادرایرانی فرزندان بالای هجده سال متولد ایران تشکیل پرونده دادند مشهد آیا شناسنامه صادر میشود
سلام سه فرزند دارم بالای هجده َسالبامادر ایرانی 13سال که پرونده تشکیل دادیم هنوز جوابش نیامد لطفا خواهشا جواب بدین تشکر
سلام، وقت شما بخیر
سوالتون رو بفرمایید دوست عزیز 🙂