- وکالت طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون حضور زوجین در هیچ مرحلهای
- حدود 20 الی 60 روز کاری
- جلسه آنلاین یا تلفنی با وکیل طلاق
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادنیک در ارتباط باشید
طلاق و خواندن صیغه مربوطه به معنای جدایی زوجین و البته همیشه یک رویداد ناراحت کننده است. این رخداد در کنار موارد عاطفی، چالشهای حقوقی و مالی را نیز به همراه دارد که نیازمند زمان، انرژی و تغییرات قابل توجهی است. اما با این حال، گاهی اوقات آخرین و تنهاترین راهکار برای جدایی زوجین ناسازگار است.
پرسشی که در این راستا مطرح میشود، این است که آیا خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه شرعی و قانونی است؟ برای یافتن پاسخ این سؤال باید آن را از دو بعد شرعی و قانونی مورد بررسی قرار دهیم که در ادامه این مطلب از مطالب سایت دادنیک بدان پرداخته ایم. شما میتوانید برای پیدا کردن پاسخ سؤالات حقوقی خود از خدمات مجموعه دادنیک مانند مشاوره تلفنی رایگان و مشاوره واتساپی رایگان نیز استفاده کنید.
آیا خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه شرعی و قانونی است؟
بر اساس قانون مدنی کشور ایران، پایان دادن به یک ازدواج (عقد) از طریق فسخ نکاح یا طلاق امکان پذیر بوده و زمانی دارای اعتبار قانونی است که با حکم صادر شده از سوی دادگاه اتفاق بیفتد، توسط محضردار، جاری و در محضر یا دفترخانه ثبت گردد.
بنابراین، اگرچه خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه از بعد شرعی معتبر است، اما اگر بدون رأی دادگاه باشد و در دفترخانه ثبت نشود، از اعتبار قانونی برخوردار نیست. به علاوه طبق قانون حمایت از خانواده جرم محسوب شده و مجازات دارد.
حکم خواندن صیغه طلاق بدون رأی دادگاه چیست و چه مجازاتی دارد؟
خواندن خطبه طلاق یک امر کاملاً شرعی است، پس به جهت اینکه طلاق از این منظر صحت داشته باشد، عوامل زیر باید مورد توجه قرار گیرد:
- قصد مرد برای اینکه همسرش را طلاق دهد، واقعی باشد و از روی اجبار و اکراه نباشد.
- بر اساس ماده 1134 قانون مدنی، صیغه طلاق باید با حضور دو مرد عادل به عنوان شاهد جاری شود.
- میبایست از طریق ادای الفاظ صیغه طلاق شرعی اقدام شود.
الفاظ صیغه طلاق شرعی
بر اساس قانون کشور ایران، طلاق یا جدایی زمانی صورت میگیرد که الفاظ مخصوص صیغه طلاق بیان شوند. طلاق با بیان شدن متن عربی الفاظ صیغه طلاق: «زَوْجَتِی فاطِمَهُ طالِقٌ» از سوی مرد و در حضور حداقل دو نفر شاهد عادل جاری میشود.
البته امروزه این امر معمولاً با وکالت دادن زن و مرد به محضردار صورت میگیرد. گرچه زن و مرد، خود میتوانند خطبه طلاق را جاری کنند اما به لحاظ قانونی ابتدا باید با مراجعه به دادگاه خانواده، گواهی عدم سازش دریافت نمایند.
یکی دیگر از شرایط صحت صیغه طلاق این است که زن در زمان جاری شدن صیغه طلاق نباید در دوران ماهیانه قرار داشته باشد.
اگر تمام موارد فوق رعایت شود، به این معناست که زوجیت میان زن و شوهر به لحاظ شرعی پایان یافته است و آنها به هم نامحرم شده اند. اما از آن جایی که داشتن حکم دادگاه، از شرایط صحت صیغه طلاق نیست، تنها بعد شرعی آن رعایت شده و طلاق بین آنها از نظر قانون اعتباری ندارد.
برای قانونی شدن این امر، زن و مرد باید پس از خواندن صیغه طلاق و در نظر گرفتن شرایط و احکام، آن را در دفترخانه ازدواج و طلاق ثبت نمایند. در غیر این صورت مرتکب جرم شده اند و مجازات میشوند.
مجازات عدم ثبت طلاق در قانون
از آن جایی که ثبت وقایعی چون ولادت، وفات، ازدواج و غیره در شناسنامه از موارد اساسی و الزامی تلقی میشوند، طلاق نیز از این قاعده مستثنا نبوده و باید مانند سایر وقایع در شناسنامه افراد درج شود. همانطور که پیش تر نیز اشاره کردیم، عدم ثبت طلاق در قانون جرم محسوب شده و مجازات آن در قانون حمایت از خانواده بیان گردیده است.
حکم خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه جریمه نقدی یا حبس تعزیری درجه هفت است. به بیان دیگر اگر مردی در راستای ثبت طلاق اقدام نکند، ضمن اینکه ثبت واقعه برای وی الزامی میگردد، به جریمه نقدی به میزان هشت صد الی یک میلیون تومان یا حبس از نود و یک روز الی شش ماه محکوم میشود.
حکم خواندن صیغه طلاق توافقی بدون حکم دادگاه
هم عقیده بودن زوجین در مورد طلاق و سایر موارد مرتبط اعم از مهریه، نفقه زن، حضانت فرزندان و مسائلی از این قبیل در واقع همان طلاق توافقی است. با این حال توافقی بودن طلاق بدین معنا نیست که آنها قادر هستند بدون حکم دادگاه در صدد جدایی اقدام کنند. آنها در این نوع طلاق هم باید صورت جلسه مربوطه را امضاء کنند و ضمن اینکه دادخواست طلاق خود را ارائه میدهند، در دادگاه و بر اساس حکم قاضی از یکدیگر جدا شوند.
بدین ترتیب در پاسخ به این سؤال که حکم خواندن صیغه طلاق توافقی بدون حکم دادگاه چیست، باید بگوییم هرچند خواندن صیغه طلاق توافقی از نظر شرعی مورد قبول است اما دارای اعتبار قانونی نیست. بنابراین، در صورتی که مرد بدون گرفتن گواهی عدم امکان سازش و ثبت در دفترخانه در راستای طلاق اقدام کند، مجرم شناخته شده و مطابق ماده 49 قانون حمایت خانواده به مجازات محکوم میشود.
حکم خواندن صیغه طلاق از طرف مرد بدون حکم دادگاه
به واسطه داشتن حق قانونی مرد در رابطه با طلاق، وی در گذشته قادر بود با رعایت تشریفات فقهی و شرعی همسر خود را طلاق دهد، بدون اینکه به اخذ رأی دادگاه نیاز داشته باشد. اما با توجه به مواردی اعم از سوء استفاده مرد از حق خود و طلاق دادن زن بدون دلیل، مراجعه به دادگاه برای طلاق از طرف مرد الزامی گردید.
اگر مرد بدون اینکه گواهی عدم امکان سازش از دادگاه خانواده دریافت نماید، اقدام به طلاق کند، مجرم شناخته شده و مجازات میشود. حتی اگر صیغه طلاق را خوانده باشد.
حکم خواندن صیغه طلاق از طرف زن بدون حکم دادگاه
برخلاف اینکه مرد دارای حق طلاق است و بدین واسطه میتواند هر زمانی که بخواهد در این راستا اقدام نماید، زن از این حق برخوردار نبوده و اگر بخواهد در این مسیر قدم بردارد، باید شرایطی داشته باشد.
از آن جایی که خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه از طرف زن امکان پذیر نیست، حکم و مجازات این رخداد از طرف زن بدون رأی دادگاه نیز ذکر و در نظر گرفته نشده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص موارد حقوقی میتوانید از خدمات دادنیک مانند مشاوره حقوقی رایگان، مشاوره رایگان واتس اپی و مشاوره تلفنی رایگان بهره مند شوید.
سؤالات متداول
الفاظ صیغه طلاق چیست و نحوه خواندن آن از طرف زن و مرد چگونه است؟
بر اساس قانون مدنی طلاق با بیان شدن متن عربی الفاظ صیغه طلاق: «زَوْجَتِی فاطِمَهُ طالِقٌ» از سوی مرد و در حضور حداقل دو نفر شاهد عادل جاری میشود. البته امروزه این امر معمولاً با وکالت دادن زن و مرد به محضردار صورت میگیرد.
حکم خواندن صیغه طلاق بدون رأی دادگاه چیست و چه مجازاتی دارد؟
اگر تمام موارد مربوط به خواندن صیغه طلاق رعایت شود، به این معناست که زوجیت میان زن و شوهر به لحاظ شرعی پایان یافته است. اما این نوع طلاق از نظر قانون اعتباری ندارد. در صورت عدم ثبت طلاق در قانون، مرد مجرم شناخته شده و مجازاتی چون جریمه نقدی و حبس تعزیری دارد.
شرایط صحت صیغه طلاق چیست؟
ـخواندن خطبه طلاق یک امر کاملاً شرعی است و برای صحت آن باید موارد ذیل رعایت شوند:
قصد مرد برای اینکه همسرش را طلاق دهد، واقعی باشد و از روی اجبار و اکراه نباشد.
بر اساس ماده 1134 قانون مدنی، صیغه طلاق باید با حضور دو مرد عادل به عنوان شاهد جاری شود.
میبایست از طریق ادای الفاظ صیغه طلاق شرعی اقدام شود.
زن در زمان جاری شدن صیغه طلاق نباید در دوران ماهیانه قرار داشته باشد.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.