- وکالت طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون حضور زوجین در هیچ مرحلهای
- حدود 20 الی 60 روز کاری
- جلسه آنلاین یا تلفنی با وکیل طلاق
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادنیک در ارتباط باشید
زوجین در صورت اقدام برای طلاق باید در مورد وضعیتهای مختلف چه بر اساس نظر خودشان و چه از طریق دادگاه به توافق برسند. یکی از این مباحث بحث نفقه فرزند است. طبق قانون نفقه فرزندان بر عهده پدر است. اما برای گرفتن نفقه فرزند چه مدارکی نیاز است؟
در این مطلب قصد داریم به بررسی این موضوع و مدارک لازم برای دادخواست نفقه فرزند بپردازیم. در صورتی که درباره مسائل مربوط به طلاق یا خانواده به وکیل احتیاج دارید میتوانید با مشاوران حقوقی دادنیک یا وکیل طلاق توافقی در ارتباط باشید.
قانون نفقه فرزند
همانطور که گفتیم طبق ماده 1198 قانون مدنی کشور، پرداخت نفقه فرزند حتی در شرایطی که حضانت وی بر عهده مادر باشد، با پدر خواهد بود. برای دریافت نفقه باید مادر طرح شکایت خود را با مدارک لازم برای دادخواست نفقه فرزند به دادگاه ارائه کند.
سپس دادگاه بر اساس موارد مختلف از جمله توانایی مالی پدر، تعداد فرزندان، نیازهای فرزندان و سن آنها میزان نفقه را مشخص خواهد کرد.
نفقه فرزندان بالای 18 سال
بر اساس قانون پرداخت نفقه تنها تا زمانی خاص بر عهده پدر خواهد بود. بر این اساس اگر فرزندان پسر از 18 سالگی عبور کنند، پدر دیگر الزامی برای پرداخت نفقه نخواهد داشت. البته در صورتی که فرزند باز هم توانایی لازم برای امرار معاش نداشته باشد، باز هم پدر وظیفه پرداخت نفقه را برای امرار معاش فرزند بر عهده دارد.
با این توصیفات پرداخت نفقه فرزند بالای 18 سال تنها در شرایط خاصی همچنان بر عهده پدر است. در مورد دختران هم تا زمان ازدواج نفقه بر عهده پدر است. اما به محض ازدواج، این حق از دختران سلب میشود و حتی در صورت گرفتن طلاق از همسر خود هم دیگر نمیتوانند درخواست نفقه داشته باشند.
پرداخت نفقه بعد از فوت پدر
بعد از فوت پدر در صورت توانایی مالی، انفاق بر عهده اجداد پدری است که پرداخت آن با رعایت الاقرب فالاقرب (نزدیک ترین شخص) تعیین میشود. در نهایت در صورت نبود هیچ یک از دو مورد اول یا عدم توانایی مالی، نفقه فرزند بر عهده مادر است.
مدارک لازم جهت مطالبه نفقه فرزند
مدارک لازم برای دادخواست نفقه فرزند شامل موارد زیر میشود:
- شناسنامه مادر
- شناسنامه فرزندان
- دادخواست دریافت نفقه
- حکم حضانت مادر
شرایط پرداخت نفقه فرزند
شرایط پرداخت نفقه برای زن و فرزند کمی از هم تفاوت دارد. برای مثال زن میتواند نسبت به نفقه گذشته از همسر خود به دادگاه شکایت کند.
این در حالی است که فرزندان حقی برای درخواست نفقه گذشته خود ندارند. این مورد در مورد نفقه فرزند دختر و پسر به یک شکل است. فرزندان در صورت رسیدن به سن 18 سالگی میتوانند به تنهایی برای گرفتن نفقه از پدر خود شکایت کنند.
قانون پرداخت نفقه در مورد فرزندانی که از لقاح مصنوعی زاده میشوند و حتی کودکانی که به فرزند خواندگی گرفته میشوند هم به همین شکل عمل میکند و دریافت نفقه را از پدر، حق این فرزندان میداند.
تعیین میزان نفقه فرزند
دادگاه بعد از دریافت مدارک لازم برای دادخواست نفقه مبلغ نفقه را برای فرزند مشخص خواهد کرد. بر اساس قانون حدود مشخصی برای پرداخت نفقه تعیین نشده است. این قانون برای نفقه فرزند پسر و دختر به یک شکل است.
بنابراین تعیین میزان دقیق نفقه بر عهده کارشناس منتخب شده از سوی دادگاه خواهد بود. میزان پرداخت نفقه بر اساس موارد متعددی از جمله سن فرزند، نیازهای او و توانایی مالی نفقه دهنده مشخص میشود.
آیا عدم پرداخت نفقه جرم است؟
بر اساس قانون در صورتی که نفقه دهنده استطاعت مالی لازم را داشته باشد اما از پرداخت نفقه فرزند یا زن امتناع کند، مجرم است و به حبس تعزیری درجه 6 محکوم میشود. این نوع حبس بین 6 ماه تا 2 سال است. در این بین عدم پرداخت نفقه دختر در حالی که حکم زندانی دارد، قابل گذشت هم خواهد بود.
جمع بندی
پرداخت نفقه یکی از مباحث مهم در زمان جدایی زن و شوهر است که هم در مورد زن و هم در مورد فرزندان در صورت وجود باید به آن رسیدگی شود. در این مطلب مدارک لازم برای دادخواست نفقه فرزند را توضیح دادیم.
سوالات متداول
مدارک لازم برای دریافت نفقه فرزند چه مواردی هستند؟
برای دادخواست نفقه فرزند به مدارکی همچون شناسنامه زن و فرزند، حکم حضانت و دادخواست مطالبه نفقه نیاز است. در برخی از مواقع هم ارائه دادخواست شکایت ترک نفاق نیاز است.
نفقه تا چه زمانی به فرزندان تعلق میگیرد؟
پرداخت نفقه تا سن 18 سالگی برای فرزند پسر و تا زمان ازدواج برای فرزند دختر بر عهده پدر است. اما اگر بعد از سن 18 سالگی پسر توانایی لازم برای امرار معاش نداشته باشد (مثلاً در صورت معلول بودن)، باز هم پدر باید نفقه وی را پرداخت کند.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.