عدم توافق وراث برای تقسیم ارث

عدم رضایت وراث

بدون‌شک می‌دانید بعد از فوت هر فرد، اموال به جا مانده از او به صورت ماترک یا ارثیه به افراد باقی مانده تعلق می‌گیرد. در نظر داشته باشید هر یک از وراث به اندازه مشخص و براساس قوانین تعیین‌شده سهم الارث خود را دریافت می‌کنند. در برخی موارد به هنگام فروش ماترک متوفی، ما شاهد عدم رضایت وراث هستیم. هر یک از وراث با توجه به نسبت خود با فرد متوفی و براساس قوانین مشخص‌شده می‌تواند برای دریافت سهم الارث خود دست به کار شود. عدم رضایت وراث در بیشتر مواقع در اموال مشاع مشاهده می‌شود. اگر در این مورد سوال بیشتری دارید می‌توانید از کارشناسان موسسه حقوقی دادنیک مشورت بگیرید. این افراد به صورت آنلاین و از طریق واتس اپ می‌توانند به شما مشاوره دهند.

تقسیم ارث با وجود عدم رضایت وراث امکان‌پذیر است؟

در برخی مواقع بعد از فوت یک نفر و مشخص شدن میزان دارایی‌های به جا مانده از او، وراث برای فروش این ماترک دست به کار می‌شوند. البته که قبل از تکمیل مراحل فروش، باید سهم هر یک از وراث به طور کامل مشخص شود، در تقسیم‌بندی ارثیه ممکن است ما شاهد عدم رضایت وراث و عدم توافق آنها باشیم. در چنین شرایطی تکلیف ارثیه چه می‌شود؟ توصیه می‌کنیم بعد از تعیین تمام دارایی‌های به جا مانده از فرد متوفی به صورت توافقی به تقسیم ترکه مشغول شوید ولی اگر عدم توافق رخ داد وراث باید به دادگاه صالح مراجعه کنند تا مشخص شود کدام یک از طرفین محق است.به عبارت دیگر در صورت عدم توافق وراث بر سر تقسیم یا حتی فروش ارثیه، وراث باید درخواست خود را به دادگاه صالحی اعلام کنند و در ادامه دادگاه برای تقسیم ترکه دست به کار می‌شود. به خاطر داشته باشید حتی هر یک از وراث می‌توانند به صورت جداگانه برای تقسیم ترکه درخواستی ثبت کنند.

مراحل تقسیم ارث با وجود عدم رضایت وراث

از آنجایی که مراحل تقسیم ارث در صورت وجود عدم رضایت بین وراث بسیار طولانی و پیچیده است، در ابتدا توصیه می‌کنیم سعی کنید تقسیم ترکه را به صورت توافقی انجام دهید و تا جای ممکن رضایت و همکاری یکدیگر را جلب کنید ولی اگر باز هم یکی از وراث راضی نبود، در قدم اول به سراغ وکیل انحصار وراثت بروید.برای انتخاب وکیل خبره و مورد نظر خود می‌توانید از موسسه حقوقی دادنیک نیز کمک بگیرید. کارشناسان حرفه‌ای این موسسه می‌توانند به شما در انتخاب وکیل مورد نظرتان کمک کنند.در صورتی که بعد از مذاکره و کمک گرفتن از وکیل باز هم نتوانستید به توافق و همکاری مورد نظر دست پیدا کنید، باید براساس مراحل زیر پیش روید:

  •       اطلاعات کاملی از ملک مشاع یا دارایی باقی مانده از متوفی در اختیار دادگاه صالح قرار می‌گیرد
  •       در ادامه ملک مورد نظر پلمپ می‌شود یا دارایی‌ها شناسایی می‌شوند  
  •       کارشناسان مربوطه به صورت قانونی ملک یا دارایی فرد متوفی را مورد کارشناسی و بررسی قرار می‌دهند
  •       در پایان بررسی‌های کارشناسان دادگاه، سهم الارث هر یک از وراث تعیین و عدم رضایت فرد مورد نظر نیز برطرف می‌شود

در صورت عدم رضایت وراث تکلیف فروش اموال مشاع چیست؟

پیش از این نیز گفتیم بهترین راهکار برای فروش اموال مشترک، کسب رضایت تمام وراث است ولی در صورتی که برخی از وراث همچنان برای فروش مال مشاع رضایت نداشته باشند، باید به صورت قانونی دست به کار شد. برای مثال اگر یکی از وراث مال مشاع را بدون رضایت دیگران به فروش برساند، سایر وارث 2 راه پیش‌رو دارند.

  •       با معامله موافقت کنند
  •       با اعلام نارضایتی خود معامله را باطل کنند

به خاطر داشته باشید با توجه به اینکه مال مشاع است و تمام وراث در آن سهم دارند، بعد از اینکه یکی از ورثه ملک مشاع را به فروش برساند، سایر افراد باید به دادگاه مراجعه کنند و برای ابطال معامله دست به کار شوند. در ضمن اگر مال مشاعی با عدم رضایت وراث به فروش برسد، فرد فروشنده مرتکب جرم شده است.جرم انتقال مال غیر یکی از جرایمی است که در پی پرونده‌های تقسیم و فروش اموال مشاع دیده می‌شود. به طور کلی اگر وراث برای فروش مال مشاع به توافق نرسند، بهتر است از دادگاه خواسته شود برای فروش ملک مشاع دست به کار شود و البته بد نیست اگر هر یک از وراث به صورت جداگانه این درخواست خود را ثبت کنند.

مطالبه سهم الارث با وجود عدم رضایت وراث

اگر به هنگام مطالبه سهم‌الارث عدم رضایت وراث رخ دهد، باید به صورت قانونی برای تقسیم این ارثیه دست به کار شد. همان‌طور که می‌دانید قدم اول برای مطالبه سهم الارث انجام انحصار وراثت است. این عمل نیز با کمک و از طریق اداره شورای حل اختلاف انجام می‌شود. در ادامه باید برای تحریر و مهم و موم ماترک فرد متوفی تقاضا دهید. توجه داشته باشید تقاضا تحریر ماترک از طریق شورا قابل انجام است. بعد از ثبت این تقاضا باید به سراغ دادگاه بروید و از دادگاه صالح برای تقسیم ماترک فرد متوفی کمک بخواهید.

تقسیم ارث توسط دادگاه

در صورت وجود عدم رضایت وراث برای تقسیم ارث می‌توان به دادگاه مراجعه کرد. البته تنها افرادی می‌توانند برای تقسیم ارث به دادگاه مراجعه کنند که نام آنها در گواهی انحصار وراثت ذکر شده باشد. در ابتدا وراث باید به دفاتر خدمات قضایی سر بزنند و مدارک شناسایی خود را به عنوان یکی از وراث ارائه دهند.در ادامه دادگاه بر اساس مدارک دریافتی و شواهد موجود برای تقسیم ترکه دست به کار می‌شود. فراموش نکنید بعد از اینکه دادگاه اطلاعات پرونده را بررسی کرد، زمان مشخصی را برای حضور تمامی وراث در دادگاه تعیین می‌کند. به زبان ساده دادگاه براساس قوانین مربوط به تقسیم ارث، در صورت عدم رضایت وراث ارثیه را تقسیم‌بندی می‌کند. قانون ارث به این صورت است که پسر دو برابر دختر سهم می‌برد، بنابراین در صورت عدم توافق بین وراث، دادگاه بر این اساس می‌تواند برای تقسیم اموال دست به کار شود.البته تقسیم‌بندی ارث توسط دادگاه به ارزش مال نیز بستگی دارد. در واقع دادگاه تمام جوانب را می‌سنجد و سپس مال مورد نظر را تقسیم می‌کند.

اختلاف وراث در تقسیم سهم الارث

به منظور جلوگیری از اختلاف وراث در تقسیم سهم الارث، هر فرد بهتر است قبل از مرگ وصیت‌نامه‌ای تنظیم کند و براساس این وصیت‌نامه یکی از وراث به عنوان وکیل و نماینده رسمی سایر وراث برای تقسیم ماترک دست به کار شود. با این وجود در صورت عدم وجود وصیت‌نامه ممکن است شاهد عدم رضایت وراث باشیم. اگر چنین شرایطی ایجاد شد، وراث باید بعد از دریافت گواهی انحصار وراثت خود از دادگاه بخواهند در جهت تقسیم و حتی فروش مال مشاع دخالت کند.یکی دیگر از راه‌های جلوگیری از اختلاف وراث در تقسیم سهم الارث مشخص کردن فردی به عنوان وصی است. به هر حال دادگاه می‌تواند به این اختلافات رسیدگی کند.

اجاره ملک موروثی در صورت عدم رضایت وراث

اجاره ملک موروثی دارای شرایط و قوانین مشخصی است که یکی از اولین شروط اجاره ملک موروثی مربوط به وجود رضایت تمامی وراث است. از این‌رو اگر فردی به عنوان مستاجر ملک موروثی را تنها از یکی از وراث اجاره کند، تصرف مالی کاملی نخواهد داشت زیرا اجاره این ملک با عدم رضایت سایرین همراه است.بدین‌ترتیب مابقی وراث حتی می‌توانند از مستاجر شکایت کنند زیرا در واقع فرد مستاجر بدون اجازه آنها وارد ملک و داراییشان شده است. البته که این روند باید توسط دادگاه و براساس قوانین مشخص‌شده انجام شود. در ادامه اگر ورثه برای این اجاره‌‎نامه، رضایت خود را ثبت نکنند، فرد مستاجر باید اجاره‌نامه را فسخ کند.بنابراین اگر ملکی بدون اجازه تمام وراث به مستاجری اجاره داده شود، دادگاه می‌تواند در جهت اخراج مستاجر دست به کار شود زیرا بر اساس گواهی انحصار وراثت تمامی وراث در این ملک حق دارند. علاوه بر گواهی انحصار وراثت، تمام وراث باید با اجاره ملک موافق باشند و اجاره‌بها یا ودیعه بین آنها تقسیم شود.

دلایل عدم رضایت وراث در تقسیم ارث

ممکن است در برخی خانواده‌ها بعد فوت فردی، وراث نتوانند برای تقسیم یا فروش ماترک فرد متوفی به توافق برسند. دلیل اصلی هر یک از وراث برای اعلام عدم رضایت خود می‌تواند مسئله شخصی باشد. در برخی موارد وراث از سهم الارثی که برای آنها در نظر گرفته شده است، راضی نیستند به همین دلیل عدم رضایت خود را اعلام می‌کنند.

عدم رضایت وراث
عدم رضایت وراث

نقش وکیل در صورت عدم رضایت وراث در تقسیم ارث

وکلا پایه یک دادگستری به صورت تخصصی و حرفه‌ای در پرونده‌های انحصار وراثت فعالیت دارند. بنابراین اگر به هنگام تقسیم ماترک یا فروش ملک مشاع یا موارد این چنینی با مشکل برخورد کردید، می‌توانید از وکلا کمک بخواهید. این افراد طی مدت کوتاهی می‌توانند به پرونده تقسیم ارث شما رسیدگی کنند.توصیه می‌کنیم حتی قبل از شروع مراحل انحصار وراثت و تقسیم ارثیه، از وکلا خبره کمک بگیرید. همچنین کارشناسان حرفه‌ای موسسه حقوقی دادنیک می‌توانند برای انتخاب یک وکیل انحصار وراثت مناسب به شما کمک کنند. با حضور وکیل به طور حتم سریع‌تر به نتیجه مطلوب دست پیدا می‌کنید.

شکایت یکی از وراث

هر یک از وراث که نسبت به گواهی انحصار وراثت صادر شده شکایت دارد، می‌تواند به صورت رسمی به دادگاه مراجعه کند و شکایت خود را از میزان سهم الارث تعیین‌شده برای خود یا سایر موارد به اطلاع سازمان مربوطه برساند تا به شکایت او رسیدگی شود.

تصرف ملک ورثه‌ای توسط یکی از وراث

در صورتی که ملک ورثه‌ای توسط یکی از وراث تصرف شود و سایر وراث از این موضوع راضی نباشند، دخالت دادگاه الزامی خواهد بود. به عبارت دیگر وراث ناراضی می‌توانند با گواهی انحصار وراثت و برگه تعیین سهم الارث هر یک از وراث ثابت کنند که ملک مورد نظر ورثه‌ای است و یکی از وراث به ناحق آن را به تصرف خود درآورده است.در ادامه دادگاه با بررسی‌های لازم و تعیین شرایط و ارزش ملک ورثه‌ای و همچنین تشخیص سهم الارث هر یک از وراث می‌تواند برای رهایی ملک ورثه‌ای حکم صادر کند.

عدم حضور وراث در دادگاه

کافی است یکی از وراث برای گواهی انحصار وراثت یا تقسیم‌بندی سهم الارث دست به کار شود، در واقع لازم نیست برای تقسیم‌بندی ماترک فرد متوفی تمام وراث در دادگاه حاضر باشند یا مدارک خود را به مرجع مورد نظر ارائه دهند. با حضور یکی از وراث می‌توان روند انحصار وراثت را تکمیل کرد.براساس یکی از قوانین تعیین‌شده حتی اگر چند نفر از وراث در دادگاه حاضر نباشند، مانعی برای رسیدگی به انحصار وراثت وجود ندارد. به زبان ساده تصمیم نهایی توسط دادگاه تعیین و به دلیل عدم حضور وراث نتیجه نهایی به آنها ابلاغ می‌شود. به طور کلی عدم حضور وراث در دادگاه باز هم منجر به تقسیم ارثیه خواهد شد.

عدم رضایت یکی از وراثی که در خارج از کشور زندگی می‌کند

پیش از این نیز گفتیم اگر یکی از وراث برای تقسیم‌بندی سهم الارث یا فروش مال مشاع رضایت نداشته باشد باید عدم رضایت خود را از طریق مراجع قانونی و دادگاه به سایرین اعلام کند.بنابراین اگر ورثه‌ای که در خارج از کشور زندگی می‌کند نسبت به گواهی انحصار وراثت یا تقسیم‌بندی ماترک رضایت نداشته باشد، باید شکایتی در این مورد به ثبت برساند.با توجه به اینکه فرد ناراضی در خارج از ایران ساکن است باید به وکیلی ایرانی وکالت دهد تا به عنوان نماینده رسمی او پرونده عدم رضایت وراث را دنبال کند. در نظر داشته باشید وکیل به جای ورثه ناراضی برای ثبت نارضایتی خود به شورای حل اختلاف نیز مراجعه می‌کند و از طریق ثبت احوال به موضوع انحصار وراثت رسیدگی شود.عدم رضایت وراث یکی از مسائلی است که به هنگام تقسیم ماترک فرد متوفی یا فروش ملک مشاع دیده می‌شود. اکثر خانواده‌ها برای رفع چنین مشکلاتی از دادگاه می‌خواهند ارثیه به جا مانده را تقسیم‌بندی کند. همچنین حضور وکیلی خبره در این روند به شما کمک می‌کند تا سریع‌تر به نتیجه مطلوب دست پیدا کنید.

سوالات متداول

داشتن وکیل در تقسیم ارث در صورت عدم رضایت وراث چه مزایایی دارد؟

وکیل می‌تواند پرونده تقسیم ارث را با سرعت بیش‌تری پیش ببرد و مسئله با سرعت بیش‌تری پیگیری شود.

آیا فرزندان متولد شده از عقد موقت هم ارث می‌برند؟

بله؛ سهم‌الارث به فرزندان عقد موقت نیز مانند فرزندان عقد دائم تعلق می‌گیرد.

تقسیم ارث بدون حضور بقیه وراث امکان پذیر است؟

بله؛ در صورتی که وراث باهم به توافق نرسند به صورت قانونی می‌توان برای تقسیم ارث اقدام کرد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
4.5/5 - (13 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

دادنامه انحصار وراثت
دادنامه انحصار وراثت
تکلیف سهم ارث پدر از فرزند فوت شده چیست؟
سهم ارث پدر از فرزند فوت شده
در صورت فوت مرد چه کسانی ارث می‌برند؟
تقسیم ارث دختر مجرد
تقسیم ارث دختر مجرد

17 پاسخ

  1. سلام
    زمین بین 9 نفر وراث هست حالا 8 نفر سهم خود فروختن من باید چکار کنم، تشکر

  2. با سلام ‌ً
    تقسیم ارث پس از مراحل دادرسی دادگاه . اگر در دادگاه یکی از ماترک حاضر نباشد در خارج از ایران باشد آیا دادگاه چه تصمیمی در مورد حق ارث ماترک خارج از کشور می‌کند نهایت تشکر را از شما برای پاسخگویی سوالم دارم. با تشکر

    1. درود
      سوال شما مفهوم نیست.
      لطفا با مشاورین حقوقی دادنیک تماس بگیرید.

  3. باسلام.ملکی از پدرم را در چند سال پیش تقسیم کردند،اما فقط نصف از آن منزل مال اموال مرحوم پدرم بوده،ونصف دیگر این ملک متعلق به مادرم بوده هست،ولی در زمان تقسیم چون مادرم و سوادخواندن ونوشتن نداشته است،طرفین ما از این موضوع استفاده کردندکه مساحت ملک را در تقسیم نامه به طور کامل نوشته اند،واز مادرم اثر انگشت گرفته اند،لطفا در این مورد بنده را راهنمایی کنید،تا بتوانم حق مادرم را که باکلاهبرداری ازش اثرانگشت گرفته اند بگیرم،وباید از کجا اقدام کنن.بسیار ممنونم.

  4. باسلام.ملکی از پدرم را در چند سال پیش تقسیم کردند،اما فقط نصف از آن منزل مال اموال مرحوم پدرم بوده،ونصف دیگر این ملک متعلق به مادرم بوده هست،ولی در زمان تقسیم چون مادرم و سوادخواندن ونوشتن نداشته است،طرفین ما از این موضوع استفاده کردندکه مساحت ملک را در تقسیم نامه به طور کامل نوشته اند،واز مادرم اثر انگشت گرفته اند،لطفا در این مورد بنده را راهنمایی کنید،تا بتوانم حق مادرم را که باکلاهبرداری ازش تنگشت گرفته اند بگیرم،وباید از کجا اقدام کنن.بسیار ممنونم.

    1. درود
      برای راهنمایی کامل با مشاورین تیم حقوقی دادنیک تماس بگیرید.

  5. سلام ملکی از مادرم به ارث رسیده که برای تقسیم ارث به توافق نرسیدیم یکی از خواهرانم ملک رو اجاره داده چه اقدامی باید انجام بدم؟

    1. درود
      میتونین با مراجعه به دادگاه، رفع تصرف مستاجر رو درخواست بدین.

  6. ما۴برادریم یکی مفقود یکی زندان منم درخانه سکنم برادردیگرم قصددخالت داردتکلیف چیست

    1. سلام ،برادرم یه قطعه زمین پدرم را خودش تقسیم کرده و می گوید از ما خواهراش امضا گرفته و اینکارو کرده و قسمتی از زمین را که به خودش داده بوده فروخته،ما برای تقسیم ارث امضایی ندادیم شاید چون کم سن و ناشی بودیم برای عنوان موضوع دیگه ای امضا کرده باشیم لطفا راهنمایی کنید

      1. درود
        شما باید برای انحصار وراثت اقدام کنید تا به صورت قانونی اموال بین وراث تقسیم شود.

  7. اعضای خانوادم توافق برای تقسیم ارث ندارن و من به شدت به این پول نیاز دارم میتونم خودم درخواست بدم؟

  8. برادر من ملک مشاع رو بدون توافق وراث موقع تقسیم ارث فروخته، خریدار هم خانومش هست ما بخوایم شکایت کنیم از خودش باید شکایت بشه یا خانومش؟

    1. درود
      تحت عنوان فروش مال غیر از خود آقا شکایت صورت میگیره.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *