طبق قانون، خویشاوندان فرد متوفی به دو گروه نسبی و سببی تقسیم میشوند که به هر کدام ممکن است به میزانی سهم الارث تعلق گیرد. خویشاوندان نسبی فرد به واسطه تولد و نسبت خونی با وی در ارتباط هستند و خویشاوندان سببی هر شخصی شامل همسر وی و یا خواهر و برادر ناتنی که ممکن است داشته باشد، خواهند بود.
در زمان انحصار وراثت همواره توصیه میشود از یک وکیل ارث کمک بگیرید تا بتواند شما را در این خصوص راهنمایی و همراهی کند. اما ممکن است در این حالت برایتان سوال شود که آیا به خواهر و برادر ناتنی هم سهم الارثی تعلق خواهد گرفت یا خیر؟
از این رو ما در تیم دادنیک قصد داریم که در ادامه پاسخ شما را با ارائه مطالبی در خصوص ارث خواهر و برادر ناتنی بیان کنیم.
آیا خواهر و برادر ناتنی ارث می برند؟
همانطور که در ابتدای مطالب گفته شد، خواهر و برادر ناتنی از جمله خویشاوندانی هستند که در هنگام فوت یک فرد، در مورد تخصیص سهم الارث به آنها مسائلی مطرح میشود و این سوال پیش میآید که آیا خواهر و برادر ناتنی ارث میبرند یا خیر؟
اگر نگاهی به قانون مدنی و ماده 918 آن داشته باشیم، در آن به درجات و طبقات ارث اشاره شده است که در این حالت متوجه خواهید شد، در صورتی که هیچ یک از خویشاوندان تنی وجود نداشته باشند، تخصیص سهم الارث به خواهر و برادر ناتنی صورت خواهد گرفت.
میزان سهم الارث خواهر و برادر ناتنی
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، خواهر و برادر ناتنی نیز میتوانند سهمالارثی از ترکه باقیمانده فرد متوفی داشته باشند. البته در مادههای 916 تا 927 قانون مدنی نیز ذکر شده است که در زمان تحریر ترکه، ارثیهای به خواهر و برادر ناتنی خواهد رسید. از این رو در ادامه مطالبی را درباره این موضوع بیان کردهایم.
- اگر تنها وارث فرد متوفی، خواهر یا برادر ناتنی وی باشد؛ همه ارثیه به او تعلق خواهد گرفت.
- در صورتی که خواهر و برادر ناتنی فرد متوفی از جانب پدر باشند، در زمان تقسیم ترکه به آنها سهم الارثی تعلق نخواهد گرفت و همه ارثیه به خواهر و برادر تنی و ناتنی از جانب مادر و خواهر و برادر تنی از جانب پدر خواهد رسید.
- در صورتی که وارثان شامل چند برادر و خواهر ناتنی مادری باشند، میزان سهم الارثی که به آنها تعلق میگیرد به این شکل خواهد بود که یک ششم از ترکه را به ارث خواهند برد و ما بقی ارثیه به خواهر و برادر ناتنی پدری میرسد. البته اگر خویشاوندان مادری بیش از یک نفر باشند، یک سوم سهم الارث را خواهند برد و ما بقی به خویشاوندان مادری خواهد رسید.
نحوه تقسیم ارث خواهر و برادر ناتنی
در مطالبی که ذکر شد، درباره میزان سهم الارثی که به خواهر و برادر ناتنی میرسد؛ صحبت کردیم. اما در ادامه قصد داریم به نحوه تقسیم ارث خواهر و برادر ناتنی اشاره کنیم.
- در صورتی که متوفی، خواهر و برادر ناتنی داشته و دارای پدر و مادر باشند؛ مادر یک سوم ارث خواهد برد و به پدر دو سوم ترکه به ارث میرسد. اگر فرد فوت شده فقط دارای فرزند باشد و پدر و مادر هیچکدام در قید حیات نباشند، میزان سهم الارثی که به فرزند پسر تعلق میگیرد، دو برابر فرزند دختر خواهد بود.
- اگر خواهر و برادر ناتنی، فقط دارای فرزند باشند و پدر و مادر آنها هم در قید حیات باشد، سهم الارث هر یک از مادر و پدر یک ششم و ما بقی ارثیه به این نحو تقسیم میشود که سهم فرزند پسر دو برابر ارثیه دختر خواهد بود.
- اگر خواهر و برادر ناتنی، پدر و مادر و یا فرزند نداشته باشد؛ در صورتی که از جانب مادری و یک نفر باشد، میزان ارثیه وی یک سوم است و اگر بیش از یک نفر باشند، سهم الارث آنها یک ششم خواهد بود. همچنین باید اشاره کنیم که اگر ترکهای باقی بماند به خواهر و برادر ناتنی پدری میرسد.
- اگر خواهر و برادر ناتنی از جانب پدری بوده و دارای خواهر و برادری تنی باشند، در این حالت سهم الارثی نخواهند برد و در صورتی که خواهر و برادر ناتنی از جانب مادری و یک نفر بوده، همچنین دارای خواهر و برادر تنی نیز باشند، یک سوم ترکه به او میرسد و اگر چند نفر باشند، یک ششم ترکه به هریک از آنها خواهد رسید.
وکیل انحصار وراثت
زمانیکه موضوع انحصار وراثت پیش میآید، همواره باید مراحلی را برای انجام اینکار طی کنید که در این حالت توصیه میشود از یک وکیل انحصار وراثت متبحر کمک بگیرید. چرا که طی کردن مراحل انحصار وراثت به تنهایی کار نسبتا دشواری است و اگر از یک وکیل در این مسیر کمک بگیرید، وی میتواند با توجه به تخصصی که در این زمینه دارد؛ شما را در مسائلی که قرار است با دست و پنجه نرم کنید، به خوبی آگاه سازد.
جمع بندی
ارثیه و تقسیم آن یکی از مسائلی میباشد که ممکن است در طول زندگی با آن رو به رو شوید. اما برخی از مواقع فرد متوفی دارای خواهر یا برادر ناتنی است که در این حالت شاید کنجکاو باشید که بدانید تکلیف سهم الارث آنها به چه صورت خواهد بود. با توجه به این موضوع ما در دادنیک سعی بر این داشتیم مطالبی را در رابطه با ارث خواهر و برادر ناتنی برای شما عزیزان بیان کنیم.
در عین حال اگر شما به یک وکیل پایه یک دادگستری در خصوص مسائل مربوط به انحصار وراثت نیاز دارید، میتوانید با مشاورین و وکلای متخصص ما از طریق شماره تماس درج شده در سایت ارتباط برقرار کنید.
سوالات متداول
آیا به خواهر و برادر ناتنی سهم الارثی تعلق میگیرد؟
بله، با توجه مواد قانون مدنی خواهر و برادر ناتنی نیز تحت شرایطی میتوانند سهم الارثی را داشته باشند که در مطالب بالا نیز به طور کامل در این خصوص صحبت شد.
میزان ارثیه خواهر و برادر ناتنی چقدر است؟
به طور کلی خواهر و برادر ناتنی اگر از جانب پدر باشند، ارثیهای به آنها تعلق نخواهد گرفت، اما اگر وارث از سمت مادری بوده و یک نفر باشد به میزان یک سوم سهم الارث خواهد داشت و در صورتی که بیش از یک نفر باشند، ترکهای که به آنها تعلق میگیرد، یک ششم است.
ارث خواهر و برادر ناتنی به چه نحوی تقسیم میشود؟
نحوه تقسیم ارث خواهر و برادر ناتنی به طور کلی در متن توضیح داده شده است، اما یکی از حالات آن به این صورت میباشد که اگر متوفی در عین حال که خواهر و برادر ناتنی دارد، دارای پدر و مادر هم باشد، سهم الارث مادر یک سوم ترکه است و دو سوم باقیمانده به پدر خواهد رسید.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.
2 پاسخ
ارث خواهر و برادر ناتنی مگه شدنیه؟
درود
لطفا مطلب را مطالعه کنید توضیح دادیم 🙂