مال و دارایی شخص متوفی بعد از طی مراحل اداری و قانونی، میان وارثین وی تقسیم میشود. بنابراین وراث برای تقسیم ترکه باید ابتدا گواهی انحصار وراثت را به صورت قانونی درخواست دهند. مدت زمان انحصار وراثت و روند پرونده، بستگی به شرایط پرونده دارد.
در این مقاله از مجله حقوقی دادنیک قصد داریم به بررسی مدت زمان لازم برای انحصار وراثت بپردازیم. بنابراین با ما همراه باشید و برای کسب مشاوره و اطلاعات بیشتر در زمینه انحصار وراثت با وکیل انحصار وراثت مؤسسه حقوقی دادنیک ارتباط برقرار کنید.
انواع گواهی انحصار وراثت چیست؟
مال و اموال باقی مانده از شخص متوفی، ارث نامیده میشود که بعد از فوت شخص متوفی به وراث وی تعلق میگیرد. وراث در اولین قدم برای تقسیم ترکه باید مراحل اخذ گواهی انحصار وراثت را طی کنند. گواهی انحصار وراثت به دو نوع گواهی انحصار وراثت محدود و گواهی انحصار وراثت نامحدود دسته بندی میشود.
گواهی انحصار وراثت محدود
گواهی انحصار وراثت محدود، زمانی برای وراث صادر میشود که ارزش اموال شخص متوفی، کمتر از ۵۰ میلیون تومان باشد.
گواهی انحصار وراثت نامحدود
اگر ارزش مال و دارایی شخص متوفی بیش از ۵۰ میلیون تومان باشد، وراث باید برای فروش و تقسیم ترکه، گواهی انحصار وراثت نامحدود را اخذ کنند.
بنابراین تفاوت انحصار وراثت محدود و نامحدود در میزان ارزش و دارایی فرد متوفی است. یکی دیگر از تفاوتهای اخذ گواهی انحصار وراثت محدود با نا محدود در انتشار آگهی روزنامه است زیرا برای اخذ انحصار وراثت محدود، نیازی به انتشار آگهی در روزنامه نبوده و نسبت به گواهی انحصار وراثت نا محدود، در زمان کمتری صادر میشود.

مدت زمان انحصار وراثت چقدر است؟
وراث برای تقسیم دارایی و مشخص شدن میزان سهم الارث هر یک از آنها، به گواهی انحصار وراثت نیاز دارند. گواهی انحصار وراثت مدرکی قانونی بوده که تعداد وراث و میزان سهم الارث هر یک از وراث را نشان میدهد. بنابراین وراث برای تقسیم ترکه و تشخیص میزان سهم الارث خود باید مراحل اداری و قضایی را طی کنند.
اگر وراث برای پیش برد مراحل اداری و قضایی پرونده انحصار وراثت و اخذ گواهی انحصار وراثت از وکیل انحصار وراثت کمک بگیرند، در مدت زمان کمی میتوانند گواهی انحصار وراثت را دریافت کنند. اما اگر وراث، شخصاً و بدون وکیل، همه مراحل اداری و قضایی برای اخذ گواهی انحصار وراثت را انجام دهند، به چند ماه زمان نیاز دارند تا گواهی انحصار وراثت را برای تقسیم ترکه دریافت کنند.
مدارک لازم برای انحصار وراثت کدامند؟
- گواهی فوت متوفی
- استشهادیه محضری
- شناسنامه متوفی
- عقدنامه یا رونوشت آن
- شناسنامه وراث
- وصیت نامه متوفی (در صورت وجود وصیت نامه)
مراحل انحصار وراثت چیست؟
همانطور که در بخش فوق بیان کردیم، با فوت یک فرد، مال و دارایی او به ورثه آن شخص تعلق میگیرد. قبل از تقسیم ترکه میان وراث متوفی، ابتدا هزینه کفن و دفن، دیون، بدهی شخص متوفی پرداخت میشود. سپس از دارایی باقی مانده، میان وراثین تقسیم میگردد.

بر اساس ماده ۲۰۶ قانون امور حسبی «مقصود از تحریر ترکه، تعیین مقدار ترکه و دیون متوفی است.» همچنین بر طبق ماده ۲۰۷ قانون امور حسبی «درخواست تحریر ترکه از ورثه یا نماینده قانونی آنها و وصی برای اداره اموال پذیرفته میشود.»
بنابراین وراث برای اخذ گواهی انحصار وراثت قبل از تقسیم ترکه، به همراه مدارک لازم برای انحصار وراثت به یکی از شعب خدمات قضایی مراجعه و دادخواست گواهی انحصار وراثت را تنظیم میکنند. سپس دادخواست انحصار وراثت را به مرجع صالح (شوای حل اختلاف) تقدیم میکنند.
در ادامه شورای حل اختلاف مدارک ارائه شده توسط وراث برای اخذ گواهی انحصار وراثت را بررسی میکند. سپس اقدام به انتشار آگهی در روزنامههای کثیرالانتشار کرده تا اگر شخص متوفی، ورثه دیگری دارد، خود را معرفی کند. شورای حل اختلاف بعد از گذشت یک ماه از زمان انتشار آگهی در روزنامه، گواهی انحصار وراثت را برای وراث صادر میکند.
در گواهی انحصار وراثت صادر شده توسط شورای حل اختلاف، تمام ورثه شخص متوفی و میزان سهم الارث هر یک از وارثین، مشخص میشود. وارثین همچنین باید بر طبق این گواهی عمل کرده و مال و دارایی شخص متوفی را میان خود تقسیم کنند. توجه داشته باشید که همه مراحل مربوط به صدور گواهی انحصار وراثت توسط شورای حل اختلاف، از طریق سامانه ثنا، به وراث فرد اعلام میگردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه اخذ گواهی انحصار وراثت برای ایرانیان خارج از کشور نیز میتوانید با وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور مؤسسه حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.
سوالات متداول
مراحل انحصار وراثت بعد از مراجعه به دفاتر خدمات قضایی به چه صورت است؟
وراث بعد از مراجعه به یکی از شعب خدمات قضایی، دادخواست خود جهت اخذ گواهی انحصار وراثت را به همراه مدارک لازم برای دریافت گواهی، تنظیم میکنند.
مراحل انحصار وراثت در شورای حل اختلاف چگونه است؟
شورای حل اختلاف یا مرجع صالح بعد از بررسی درخواست متقاضی و انتشار آگهی در روزنامههای کثیرالانتشار، بعد از گذشت یک ماه از انتشار آگهی، گواهی انحصار وراثت را صادر میکند.
برای درخواست انحصار وراثت نیاز به ارائه وصیتنامه متوفی هست؟
سلام، وقت شما بخیر
خیر نیازی نیست.