مرگ یک رویداد طبیعی در زندگی انسانها است و هر فردی همانطور که یک روز به دنیا آمده و حوادث ریز و درشتی را در طول زندگیاش تجربه کرده، یک روز باید کوله بارش را ببندد و عازم دنیای دیگری شود؛ اما تمام شدن زندگی انسان به منزله نابودی اموالش نیست.
زیرا عناصر طبیعت ماندگار هستند و طول عمر آنها ممکن است حتی از طول عمر چند نسل بیشتر باشد. به همین خاطر است که پس از مرگ طبق قانون انحصار وراثت اموالی که از متوفی به جا مانده بین بستگان او تقسیم میشود.
تقسیم ماترک متوفی طبق قانون مدنی انجام میشود و آنچه از فرد به جا مانده طبق طبقات ارث بین فرزندان، همسر، پدر و مادر و سایر بستگان وی تقسیم میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه تقسیم ترکه و محاسبه سهم الارث هر فرزند با وکلای دادنیک از طریق واتساپ در ارتباط باشید.
طبقات وراث
هر کسی با توجه به نسبتی که با متوفی دارد میزان سهم الارث مشخص خواهد داشت؛ و هیچ کدام از وراث نمیتوانند از این قانون سرپیچی کنند و طبق خواست خودشان ارث را تقسیم کنند. مگر اینکه متوفی در طول حیاتش وصیت کرده باشد که اموالش به فرد خاصی تعلق بگیرد و سایر وراث طبق موضوع درج شده در وصیتنامه عمل کنند.
طبقات وراث متوفی شامل بستگان سببی و نسبی او میشوند. بستگان سببی افرادی هستندکه به واسطه عقد یا نکاح با متوفی رابطه پیدا میکنند. در واقع تنها فردی که به صورت سببی با متوفی نسبت پیدا میکند همسر او است. سایر خویشاوندان متوفی که رابطه خونی با او دارند مانند پدر و مادر و دختر و پسر جزء بستگان نسبی یا خونی متوفی محسوب میشوند.
بر اساس این تقسیمبندی طبقات ارثی که برای انحصار وراثت تعیین شده به صورت زیر است:
- پدر مادر، فرزندان و نوههای متوفی در طبقه اول ارث قرار میگیرند.
- پدربزرگ و مادربزرگ، خواهر و برادر و فرزندان آنها در طبقه دوم ارث هستند.
- طبقه سوم ارث متعلق به خاله، عمو، دایی، عمه و فرزندان آنها است.
سهم الارث فرزندان از مادر چقدر است؟
سهم الارث فرزندان از مادر طبق قانون ارث مشخص میشود. بنا بر قانون ارث فرزندان دختر نصف فرزندان پسر از پدر و مادرشان ارث میبرند. در واقع اموال به جا مانده از متوفی برای تقسیم بین فرزندانش تقسیم بر سه میشود. سپس دو سوم اموال به پسران تعلق میگیرد و یک سوم از ارث برای دختران خواهد. بود.
با توجه به اینکه متوفی چند دختر یا چند پسر دارد و همسر یا پدر و مادر او در قید حیات هستند یا خیر، تقسیم ارث بین فرزندان متوفی شرایط متفاوتی خواهد داشت و سهم الارث دختر از مادر و سهم الارث پسر از مادر محاسبه میشود.
بر اساس ماده 861 قانون مدنی فرزندان متوفی جزء وراث نسبی او محسوب میشود و از مادرشان ارث میبرند.
سهم الارث دختر از مادر چقدر است؟
برای محاسبه سهم الارث دختر از مادر باید تعداد فرزندان متوفی مشخص شود. در ادامه نحوه محاسبه ارث متوفی برای فرزندان دختر او ارائه شده است.
- اگر متوفی تنها یک فرزند دختر داشته باشد و پدر و مادرش در قید حیات نباشند، همه اموال به جا مانده از فرد به تنها فرزندش به ارث میرسد.
- اگر متوفی یک پسر و یک دختر داشته باشد و وارث دیگری نداشته باشد، فرزند پسر دو برابر فرزند دخترش از او ارث میبرد.
- اگر مادر متوفی در قید حیات باشد و فقط یک فرزند دختر داشته باشد، اموال او تقسیم بر 6 میشود. یک ششم اموال به مادر متوفی ارث میرسد و چهار ششم برای دختر او است. سپس یک ششم باقیمانده مجدداً بر 5 تقسیم میشود. یک پنجم از این سهم برای مادر متوفی است و چهار پنجم آن به فرزند او تعلق میگیرد.
- در صورتی که پدر و مادر متوفی در قید حیات باشند و متوفی فقط یک فرزند دختر داشته باشد، مال به جا مانده از او تقسیم بر 6 میشود. یک ششم از این مال به پدر متوفی تعلق دارد، یک ششم برای مادر متوفی است و سه ششم برای دختر او. یک ششم باقیمانده مجدداً تقسیم بر 5 میشود و یک پنج برای پدر، یک پنجم برای مادر و سه پنجم برای دختر متوفی خواهد بود.
- در صورتی که تعداد فرزندان دختر متوفی بیشتر از یک نفر باشد و پسری نداشته باشد، اموال باقیمانده از او به صورت مساوی بین دخترانش تقسیم میشود.
- در شرایطی که متوفی فرزند پسر و دختر داشته باشد، اموال او به نسبت دو به یک بین پسران و دختران تقسیم میشود؛ یعنی هر فرزند پسر دو برابر فرزند دختر ارث میبرد.
سهم الارث پسر از مادر
سهم الارث پسر از مادر نیز مانند فرزندان دختر طبق قانون جدید ارث تعیین میشود. فرزندان پسر از پدر و مادرشان برابر ارث میبرند و میزان سهم الارث آنها دو برابر خواهرانشان است. البته باید این موضوع را در نظر داشته باشید که اگر تعداد فرزندان پسر بیشتر از یک عدد باشد، سهم الارث بین آنها تقسیم میشود و هر پسر سهم ارث برابری با پسر دیگر خانواده خواهد داشت.
برای محاسبه سهم ارث هر کدام از وراث میتوانید با وکلای حقوقی انحصار وراثت مشورت کنید. وکلای دادنیک پروندههای موفق زیادی را در این زمینه به سرانجام رساندهاند و میتوانند برای به نتیجه رسیدن پروندههای پیچیده انحصار وراثت کمکتان کنند.
سؤالات متداول
آیا سهم الارث فرزندان دختر با پسران برابر است؟
طبق قانون مدنی ایران سهم الارث دختران یک دوم پسران است و هر دختر نصف پسر خانواده از والدینش ارث میبرد.
آیا پدر و مادر از فرزندشان ارث میبرند؟
بر اساس قانون، در صورتی که فردی قبل از پدر و مادرش فوت کند والدینش از اموال ماترک او ارث خواهند برد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.
2 پاسخ
ممنون ومتشکرم
ازراهنمایهای خوب شما
سلام، وقت شما بخیر
ممنون از همراهی شما 🙂