بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی «مرد میتواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.» بنابراین بر طبق این ماده از قانون مدنی، مرد برای طلاق و جدایی از همسر خود به رضایت زن و دلیلی برای اثبات به دادگاه خانواده نیاز ندارد. اما از معایب طلاق از طرف مرد این است که باید حقوق زن در طلاق از طرف مرد به صورت کامل پرداخت شود.
در این مقاله از مجله حقوقی دادنیک شما را با مراحل طلاق از طرف مرد در دوران عقد آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید و برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه با وکلا و مشاوران حقوقی دادنیک به صورت رایگان ارتباط برقرار نمایید.
طلاق در دوران عقد
انواع طلاق در دوران عقد عبارتند از:
- طلاق از طرف مرد
- طلاق از طرف زن
- طلاق توافقی در دوران عقد
شرایط طلاق از طرف مرد در دوران عقد
شرایط طلاق از طرف مرد عبارتند از:
- بر طبق ماده ۱۱۳۶ قانون مدنی «طلاق دهنده باید بالغ و عاقل و قاصد و مختار باشد.»
- پرداخت حقوق زن در طلاق از طرف مرد یکی دیگر از شروط طلاق در دوران عقد از طرف مرد است. حقوق زن عبارتند از: نفقه، مهریه، اجرت المثل، تصنیف اموال و غیره.

مراحل طلاق از طرف مرد
همانطور که در مقدمه توضیح دادیم، مرد بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، هر زمان که بخواهد، میتواند همسرش را طلاق دهد اما باید قبل از درخواست طلاق تمام حقوق زن اعم از مهریه، نفقه، اجرت المثل و غیره را پرداخت نماید. سپس بر اساس قوانین طلاق در دوران عقد، باید مراحلی را بر طبق قانون حمایت از خانواده طی نماید که مراحل طلاق از طرف مرد عبارت است از:
- ارائه دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش، اولین قدم برای طلاق از طرف مرد به دادگاه خانواده است.
- دادگاه خانواده در قدم دوم، زوجین را به داوری ارجاع میدهد.
- مرد باید تمام حق و حقوق مالی زن را پرداخت نماید.
- با تشخیص دادگاه خانواده، یک گواهی عدم امکان سازش در زندگی مشترک، برای زوجین صادر میشود.
- زوجین به همراه گواهی عدم امکان سازش به یکی از دفاتر رسمی ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کرده و صیغه طلاق توسط سردفتر بین آنها جاری و ثبت میشود.
طلاق از طرف مرد در دوران عقد
طلاق از طرف مرد در دوران عقد با طلاق از طرف مرد بعد از ازدواج شبیه به یکدیگر بوده و مرد هر زمان که بخواهد به همراه مدارک طلاق از طرف مرد نظیر اصل عقد نامه، اصل شناسنامه و کارت ملی میتواند به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند. همچنین موظف به پرداخت حقوق زن به طور کامل است.
تنها تفاوت درخواست طلاق از طرف مرد در دوران عقد با درخواست طلاق بعد از ازدواج این است که اگر زن و شوهر در دوران عقد رابطه نزدیکی با یکدیگر نداشته باشند و زن باکره باشد، مهریه زن نصف میگردد. اما اگر زن در دوران عقد باکره نباشد، مرد موظف به پرداخت مهریه به طور کامل به زن است.
مدارک لازم برای طلاق از طرف مرد
مدارک طلاق از طرف مرد در دوران عقد عبارتند از:
- اصل یا رونوشت سند ازدواج
- اصل و کپی شناسنامه زوج
- اصل یا کپی کارت ملی زوج
طلاق توافقی در دوران عقد به چه صورت است؟
بر طبق قوانین مدنی کشور، در طلاق توافقی، زن و مرد با رضایت و توافق یکدیگر درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه داده و با طی مراحل قانونی از یکدیگر جدا میشوند. زوجین در طلاق توافقی همچنین در مواردی نظیر حق و حقوق زن، حضانت فرزندان و غیره با یکدیگر به توافق رسیده، سپس اقدام به جدایی و طلاق میکنند.
طلاق توافقی در دوران عقد نیز به این صورت است که زن و شوهر در این دوران، برای طلاق و تمام حقوق زن توافق کرده و از یکدیگر جدا میشوند. طلاق توافقی در صورت باکره بودن و دوران عقد، موجب سرعت در روند پرونده طلاق میشود زیرا زوجین راضی به طلاق بوده و توافقات لازم را برای طلاق انجام داده اند.

طلاق از طرف زن در دوران عقد
طلاق از طرف زن در دوران عقد تحت شرایط خاصی از نظر قانون حمایت از خانواده امکان پذیر است. زن در صورت داشتن حق طلاق از همسر خود، موارد عسر و حرج، عدم پرداخت نفقه و یکی از شروط دوازده گانه ضمن عقد، میتواند درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه دهد.
قانون گذار بعد از بررسی دلایل قانونی و محکمه پسند زن برای طلاق، با صدور حکم طلاق از طرف زن موافقت مینماید. همچنین در طلاق از طرف زن در دوران عقد، باید دوشیزه بودن زن توسط دادگاه خانواده با انجام آزمایشهای پزشکی قانونی احراز شود.
در صورتی که زن باکره باشد، نصف مهریه به او تعلق میگیرد و اگر دوشیزه نباشد، مرد موظف به پرداخت تمام مهریه به او است.
مدت زمان طلاق در دوران عقد از طرف مرد
مدت زمان طلاق از طرف مرد بر اساس به مواردی نظیر:
- ثبت دادخواست طلاق از طرف مرد
- تشکیل جلسه دادگاه
- صدور حکم طلاق با توجه به اینکه زن به حکم طلاق اعتراض کند یا نکند
- زمان قطعیت حکم طلاق برای مراجعه زوجین به دفترخانه ثبت ازدواج و طلاق
- اجرای صیغه طلاق زوجین و ثبت آن متفاوت خواهد بود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره در زمینه طلاق با بهترین وکیل طلاق مؤسسه حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.
سوالات متداول
شرایط طلاق از طرف مرد چیست؟
شرط اصلی طلاق از طرف مرد بر طبق قانون این است که مرد باید تمام حق و حقوق مالی زن را پرداخت نماید.
مدارک لازم برای طلاق از طرف مرد چیست؟
اصل یا رونوشت سند ازدواج، اصل و کپی شناسنامه زوج و اصل یا کپی کارت ملی زوج، مدارک لازم برای طلاق از طرف مرد محسوب میشوند.
من میخواستم توافقی از زنم جدا بشم اما اون قبول نمیکنه از هم جدا بشیم میخواستم بپرسم چون اون موافقت نداره خیلی طول میکشه ؟
سلام، وقت شما بخیر
مرد وکالت در طلاق داشته و می تواند هر زمان که خواست برای طلاق اقدام کند.
من و همسرم به تفاهم نرسیدیم و الان متاسفانه باید کل مهریه رو پرداخت کنم
آیا راهی نداره اینو کمتر کنم یا کلا ندم؟
سلام، وقت شما بخیر
در صورتی که طلاق در دوران عقد باشد و خانم باکره نصف مهریه به ایشان تعلق می گیرد.
در غیر این صورت باید بر سر مبلغ مهریه توافق کنید و یا کل مهریه را پرداخت کنید.