مدت عده طلاق بائن

مدت عده طلاق بائن

عده طلاق بائن به چه معناست؟ در واقع این عبارت به مدت زمان مشخص بعد از جاری شدن صیغه طلاق و یا وفات همسر اشاره دارد که برای زن تکلیفی را معین می‌کند و آن تکلیف نیز عدم اجازه او برای ازدواج مجدد تا پایان مدت عده است.

این در حالی است که زوج نیز در این مدت که سه طهر (پاکیزگی از حیض) و در شرایطی مانند حضور زن در دوره یائسگی که سه ماه است، نمی‌تواند به زوجه رجوع کند. در صورت داشتن قصد ازدواج مجدد، خواندن دوباره صیغه نکاح الزامی است.

باید اضافه کنیم که در طول این مدت مشخص، زوجه حق اخذ نفقه را نداشته و در صورتی که هر یک از زوجین فوت کنند، بر اساس ماده 943 قانون مدنی هر کدام از طرفین حق دریافت ارث را از طرف مقابل ندارند.

طلاق بائن

در این نوع طلاق، مرد برخلاف طلاق رجعی، اجازه رجوع به زن را نداشته و تا پایان مدت عده، زن نیز باید از ازدواج مجدد خودداری نماید. طلاق بائن بر اساس ماده 1145 قانون مدنی دارای انواعی است که به صورت ذیل بیان می‌شوند:

  • این طلاق قبل از نزدیکی اتفاق بیفتد. اغلب در کشور ایران، طلاق صورت گرفته در دوران عقد را طلاق بائن به حساب می‌آورند.
  • در صورتی که در زمان جاری شدن طلاق، زن یا زوجه به سن یائسگی رسیده باشد.
  • در صورتی که طلاق بائن از نوع خلع و مبارات باشد. طلاق مذکور احکام و شرایط خاص خود را دارد، به این معنی که زوج یا مرد در ازای دریافت مبلغی حاضر به طلاق زوجه شود. در این نوع طلاق، زوج حق ندارد به زوجه رجوع کند، مگر اینکه زن در راستای پس گرفتن عوض یا فدیه اقدام نماید.
طلاق بائن

مدت عده طلاق بائن

سایر احکام و شرایطی که دانستن آن‌ها در مورد عده طلاق بائن الزامی است، به شرح ذیل هستند:

  • اگر طلاق بائن غیر مدخوله یا قبل از نزدیکی زوجین صورت بگیرد، تکلیفی مبنی بر نگه داشتن عده بر دوش زوجه نیست.
  • در صورت نبودن زن در دوره یائسگی و برقراری ارتباط و نزدیکی در دوره زندگی مشترک با همسر خود، موظف به نگه داشتن عده یا مدت طلاق بائن خود تا سه طهر است. سه طهر (پاکیزگی از حیض) و در شرایطی مانند حضور زن در سن یائسگی، سه ماه است.
  • در صورت باردار بودن زن در هنگام انجام طلاق مذکور، وی موظف به عده خود تا پس از وضع حمل است.
  • در صورت فوت هر کدام از زوجین، ارثی به طرف مقابل تعلق نخواهد گرفت.
  • بر اساس ماده 1109 قانون مدنی در مدت عده طلاق مزبور، پرداخت نفقه توسط زوج الزامی نیست، مگر اینکه زوجه باردار باشد.
  • مهریه در طلاق بائن و رجعی موضوع مهمی است، به این معنا که پرداخت آن الزامی بوده و زن مستحق به دریافت آن است. در هر دو حالت طلاق، در صورت باکره بودن زن (اجرای طلاق پیش از نزدیکی)، نیمی از مهریه به او تعلق می‌گیرد.
  • در طلاق خلع و مبارات که به صورت عامیانه به نام طلاق توافقی شهرت دارد، حق رجوع از مرد سلب می‌شود. طلاق خلع با طلاق مبارات متفاوت است، به این معنی که در اولی بی میلی از طرف زن و در دومی از سوی هر دو طرف است. اما نقطه مشترک آن‌ها در این است که در هر دو، مبلغ یا مالی تحت عنوان عوض یا فدیه به مرد بخشیده می‌شود تا زوج به طلاق رأی مثبت دهد.
  • در صورتی که خواستگاری از سوی مرد باشد، ازدواج مجدد زن، در زمان عده مشخص شده، جایز نبوده و مطابق احکام مندرج در قانون، این امر منجر به حرمت
  • ابدی می‌گردد. اما در صورت خواستگاری از سوی زنی که در مدت طلاق بائن قرار دارد، اشکال شرعی ندارد.
مدت عده طلاق بائن

جمع بندی

هدف از نشر این مطلب بررسی موضوع عده طلاق بائن، مدت زمان آن و آشنایی با سایر احکام و شرایط مربوط به این موضوع بود. در واقع گفتیم که مدت مشخص این طلاق، سه طهر و در شرایطی مانند حضور زن در دوره یائسگی، سه ماه است.

در طلاق مذکور همانطور که زن تا پایان مدت عده اجازه ازدواج مجدد ندارد، مرد نیز از حق رجوع به زن برخوردار نیست. در صورتی که باز هم در این زمینه، پرسشی ذهن شما را به خود مشغول کرده است، می‌توانید از خدمات مشاوره رایگان دادنیک و وکیل طلاق این مجموعه بهره مند شوید و پاسخ خود را به صورت کامل دریافت کنید.

سؤالات متداول

عده طلاق بائن چیست؟

عده طلاق بائن به مدت زمان مشخص بعد از جاری شدن صیغه طلاق و یا وفات همسر اشاره دارد که در آن، همانطور که زن تا پایان مدت عده، اجازه ازدواج مجدد ندارد، مرد نیز از حق رجوع به زن برخوردار نیست.

مدت عده طلاق بائن چقدر است؟

مدت عده طلاق بائن به جز زنان باردار و غیر مدخوله، سه طهر (پاکیزگی از حیض) و در شرایطی مانند حضور زن در دوره یائسگی، سه ماه است.

بارزترین شرط عده طلاق بائن چیست؟

از مهم ترین شروط عده طلاق بائن موضوعاتی چون نفقه و ارث هستند. در این مدت زوجه حق اخذ نفقه را نداشته و بر اساس ماده 943 قانون مدنی، در صورتی که هر یک از زوجین فوت کنند، هر کدام از طرفین حق دریافت ارث را از طرف مقابل ندارند.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

از مهم ترین شروط عده طلاق بائن موضوعاتی چون نفقه و ارث هستند. در این مدت زوجه حق اخذ نفقه را نداشته و بر اساس ماده 943 قانون مدنی، در صورتی که هر یک از زوجین فوت کنند، هر کدام از طرفین حق دریافت ارث را از طرف مقابل ندارند.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

بخشیدن مهریه
بخشیدن مهریه
حجر چیست؟
حجر چیست؟
طلاق در آمریکا
قوانین و مراحل طلاق در آمریکا چگونه است؟
طلاق غیابی خارج از کشور
طلاق غیابی خارج از کشور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)