سند ملکی یکی از اسناد اموال غیرمنقول است که انواع مختلفی دارد. برای مثال میتوانیم به سند ملکی مشاع، سند ملکی منگوله دار، سند ملکی بنچاق و سند ملکی تک برگ اشاره کنیم. انواع سند ملکی به عنوان مدرکی قابل استناد به حساب میآیند.
افراد با راهنمایی وکیل ملکی میتوانند در موارد گوناگون از جمله دادگاهها از سند ملکی خود استفاده کنند. شما نیز اگر برای پیگیری امور حقوقی، قضایی و دعاوی مختلف به راهنمایی و کمک وکیل ملکی نیاز دارید، میتوانید از خدمات مؤسسه حقوقی دادنیک بهره مند شوید.
شما این امکان را دارید که قراردادی را با وکیل ملکی در مؤسسه حقوقی دادنیک تنظیم کرده و پیگیری امور و انجام تمام فرآیندهای مرتبط با سند ملکی را به وکیل ملکی متخصص و با تجربه این مؤسسه حقوقی بسپارید.
سند ملکی
سند ملکی یکی از مهم ترین اسناد اموال غیرمنقول است که به شکلهای مختلف ارائه میشود. تعداد قابل توجهی از خریداران به داشتن قولنامه ملک خریداری شده اکتفا میکردند. آنها با همین قولنامه امور حقوقی و دعاوی گوناگون را پیگیری میکردند.
اما طبق قانون الزام به تنظیم سند رسمی در آذر ماه 1402، تمام قولنامهها در طی 2 سال باید به سند رسمی تک برگی تبدیل شوند. در 4 سال آینده نیز، سند رسمی برای املاک وجود دارند. با روی کار آمدن سند رسمی، قولنامهها که به نوعی سند ملکی به حساب میآمدند، ارزش قانونی و محکمه پسند نخواهند داشت.
از انواع سند ملکی میتوانیم به دو نوع رسمی و عادی اشاره کنیم. سند عادی همان قولنامه است. اما سند رسمی، سند تک برگ است که طبق قانون مصوب باید تمام اسناد عادی به نوع تک برگ تبدیل شوند تا اعتبار داشته باشند.
انواع سند ملکی
اکنون که میدانیم سند ملکی چیست، بهتر است نگاهی به انواع سند ملکی بیندازیم.
1- سند ملک مشاع
گاهی پیش میآید که چند نفر به صورت اشتراکی، مالکیت یک ملک را بر عهده داشته باشند. در این حالت، ملک مشاع در اختیار آنها بوده و سندی هم که به این ملک تعلق خواهد گرفت از نوع سند ملک مشاع است. اگر افراد بخواهند انتقال مالکیت یا کار تفکیک ملک را انجام دهند، با پیچیدگیهای مختلفی رو به رو هستند و وکیل ملکی میتواند با پیگیری مراحل مختلف، کار را با سرعت و دقت بالاتری انجام دهد.
2- سند ملکی تفکیکی
هنگامی که یک ملک چندین مالک داشته باشد ولی هر فرد برای سهم خود از ملک، سندی جداگانه داشته باشد، این سند ملکی از نوع تفکیکی خواهد بود. در این شرایط نیز با پرداخت هزینه وکیل ملکی و سپردن امور به او، با کمترین دردسر موجود، سند تفکیکی از سوی اداره ثبت اسناد و املاک برای هر یک آماده خواهد شد.
3- سند ششدانگ
بر خلاف دو سند قبلی، گاهی تمام مالکیت یک ملک به یک فرد میرسد. به بیان دیگر از چهار جهت جغرافیایی و بالا و پایین زمین، مالکیت در اختیار یک نفر قرار دارد. در این حالت سند ششدانگ برای ملک صادر خواهد شد.
4- سند ملکی مفروز
هنگامی که ملکی تفکیک میشود، تقسیم آن انجام میشود. اما افراز ملکی زمانی صورت میگیرد که اختلافی میان مالکین ملک مشاع درباره مالکیت ملک وجود داشته باشد. در این صورت تقسیم ملک با وجود افراز ملک با رضایت مالکین انجام میگیرد. در نهایت سند ملکی مفروز صادر شده و هر مالک میتواند انتقال سهم خود را به صورت مستقل انجام دهد.
5- سند ملکی وقفی
سند املاکی که در اختیار اداره اوقاف و امور خیریه قرار دارند، حکایت از این موضوع دارند که مالک هر سند، ملک خود را برای امور خیریه ای مانند ساختن مدرسه، درمانگاه، سرای سالمندان و بیمارستان وقف کرده است.
6- سند ملکی المثنی
هنگامی که سند ملکی گم شود، در دست فردی غیر از صاحب ملک باشد، یا به صورت جزئی و یا کامل از بین برود، افراد این امکان را دارند که با مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک کشور، ارائه مدارک لازم (مانند مدارک هویتی و استعلامهای شهرداری، اداره آب، اداره گاز، اداره برق و سازمانهای دیگر) و ثبت درخواست خود، سند ملکی را مجدداً دریافت کنند.
7- سند ملکی عرصه و اعیان
سند اعیان، همان سندی است که به ساختمان آپارتمانی و چند واحدی تعلق دارد. اما سند عرصه، بخشی از زمینی را شامل میشود که به واحد آپارتمانی اختصاص خواهد داشت. در حقیقت سند ملکی عرصه و اعیان شامل سند مالکیت واحد ساختمان و سهم زمین مربوط به ساختمان میشود.
8- سند ملکی ورثه ای
سند ملکی دیگری هنگامی صادر میشود که مالک اصلی فوت کرده باشد و بعد از انحصار وراثت، ملک میان وراث تقسیم شود. در این حالت سند از حالت ششدانگ خارج شده و به اسم سند ورثه ای شناخته میشود. این سند میتواند بعداً به نوع سند مشاع یا سند تفکیکی درآید.
9- سند وکالتی
گاهی مالک سند به دلایلی مانند بیماری، مسافرت یا زندگی در محلی دیگر، امکان انتقال ملک و همچنین خرید و فروش آن را به طور مستقیم ندارد. در این شرایط به فردی وکالت میدهد تا پیگیری امور انتقال سند را انجام دهد. سندی که وکیل فروشنده اصلی به مأمور ثبت سند در دفتر اسناد رسمی و خریدار ارائه میکند، سند وکالتی نام دارد. اما سند نهایی به صورت رسمی ارائه خواهد شد.
10- سند رهنی
سند ملکی دیگری وجود دارد و در صورتی تنظیم میشود که ملک به رهن یک نفر درآمده باشد. این سند اجازه خرید و فروش یا انتقال را به مرتهن (فردی که ملک را رهن کرده است) نمیدهد. اما همچون قراردادی است که میان صاحب ملک و مرتهن برقرار میشود.
11- سند منگوله دار
سندهایی که به صورت دفترچه ای بوده و با سیم و سرب پلمپ میشدند، سند ملکی منگوله دار نامیده میشدند. این سند اعتبار قانونی داشته و به عنوان مدرکی قابل استناد در دعاوی مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
12- سند ملکی شورایی
نوعی از اسناد ملکی را شوراهای محلی تنظیم و آماده میکردند. به همین دلیل به آنها سندهای شورایی میگفتند. این سند به عنوان سند عادی به حساب میآمد و ارزش کمتری نسبت به سند رسمی داشت. در ضمن مدرک قابل استناد در دادگاهها نبود.
13- سند بنچاق
در دهههای گذشته سند را دست نویس میشدند و علما، بزرگان و افراد معتبر آن را امضا میکردند. در آن زمان سند بنچاق ارزش پیگیری و ارائه به عنوان اثبات مالکین افراد داشت. اما اکنون، به خصوص بعد از تصویب قانون الزام به تنظیم سند رسمی، این سند از اعتبار برخوردار نیست.
14- سند اصلاحات ارضی و اسناد نسقی
در زمانی که اربابان زمینهای کشاورزی داشتند، به کشاورزان حقی با نام نسق تعلق میگرفت. این حق به دیگران اثبات میکرد که صاحبان اسناد نسقی در آبادانی سرزمین خود حق داشتند. به این واسطه سند بنچاق یا رسمی به کشاورزان نیز تعلق میگرفت. در آن سالها به این نوع از سند ملکی، سند اصلاحات ارضی و اسناد نسقی میگفتند.
15- سند ملکی معارض
سند ملکی معارض به آن سندی گفته میشود که سند دیگری برای همان ملک در زمان دیگری صادر شده باشد. این موضوع با قوانین ثبتی مغایرت دارد و محاکم ذی صلاح میتوانند، یکی از این دو سند را باطل کنند. در این حالت یک دارنده سند، مالک اصلی معرفی خواهد شد.
جمع بندی
در این مطلب شما را با انواع سند ملکی آشنا کردیم. برای تبدیل اسناد ملکی عادی به سند رسمی در طی دو سال آینده یا انتقال انواع سند ملکی باید مراحل کار و قوانین لازم را بدانید. این فرآیندها پیچیدگیهایی دارند که شما با همراه داشتن وکیل ملکی، میتوانید بدون دردسر آنها را به پایان برسانید.
برای این منظور میتوانید قرارداد با وکیل ملکی در مؤسسه حقوقی دادنیک تنظیم کرده و پیگیری امور و انجام صفر تا صد فرآیندهای مرتبط با سند ملکی را به وکیل ملکی متخصص و با تجربه مؤسسه حقوقی دادنیک بسپارید.
سوالات متداول
انواع سند ملکی کدامند؟
سند ملکی مشاع، سند ملکی تفکیکی، سند ملکی مفروز، سند ملکی وقفی، سند ملکی منگوله دار، سند ملکی شورایی، سند ملکی ورثه ای، سند ملکی عرصه و اعیان و سند ششدانگ در میان سندهای ملکی قرار دارند.
آیا سند رهنی اجازه خرید و فروش را به دارنده سند میدهد؟
خیر. مرتهن سند ملکی رهنی را برای این منظور دارد که اعلام کند، ملک مذکور در رهن او قرار گرفته است.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.