جستجو کردن
Close this search box.

وصول چک برگشتی

وصول چک برگشتی

اگر چک در تاریخ مشخص قابل پرداخت نباشد، به چک بلامحل یا پرداخت نشدنی شناخته می‌شود. با پیگیری‌های قانونی کار وصول چک برگشتی انجام می‌شود. اما این امر مراحلی دارد که در این مقاله از مؤسسه حقوقی دادنیک به آنها می‌پردازیم.

شما برای کسب اطلاعات کامل درباره مفاهیم مختلف چک برگشتی و نحوه اقدام در جهت توقیف اموال برای چک برگشتی می‌توانید به سایت مؤسسه حقوقی دادنیک مراجعه کنید یا اینکه با مشاوره واتساپی رایگان، پاسخ سؤالات خود را به دست آورید.

ویژگی‌‌های چک برگشتی چیست؟

همانطور که می‌دانیم اگر چکی در تاریخ ثبت شده وصول نشود، به عنوان چک برگشتی شناخته می‌شود. چک برگشتی ویژگی‌های زیر را دارد:

  1. صادر کننده با وجود آگاه بودن درباره بسته بودن حساب خود، چک را صادر کند و یا بعد از صدور چک، حساب خود را مسدود نماید.
  2. اگر صادر کننده چک به بانک درخواست کند که وصول چک انجام نشود.
  3. چنانچه چک به عللی مانند قلم خوردگی، عدم مطابقت امضا و یا اختلاف در مندرجات چک از پرداخت وجه به دارنده چک خودداری کند.
  4. صادر کننده چک، مبلغ کافی در حساب بانکی خود نداشته یا پیش از وصول چک، تمام موجودی یا قسمتی از آن را از حساب بانکی خود برداشت کرده باشد.
ویژگی‌‌های چک برگشتی چیست

سه شیوه وصول چک برگشتی

با توجه به اینکه چک برگشتی ممکن است از نوع چک صیادی، تضمینی یا خوابیده به حساب باشد، قوانین مختلفی برای وصول چک برگشتی وجود دارند. از طرفی سه روش در راستای شکایت برای چک برگشتی قابل استفاده هستند که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

وصول چک برگشتی از مراجع کیفری

اولین مرجعی که برای پیگیری قانونی چک برگشتی وجود دارد، مرجع کیفری است. برای شکایت در دادگاه کیفری 6 ماه مهلت دارید و پیش از آن باید گواهی عدم پرداخت را از بانک تحویل بگیرید. این نکته درباره مفقودی چک و برگشت زدن آن هم صادق است.

بنابراین به عنوان دارنده چک باید در طی مدت زمانی که مهلت دارید به دادگاه کیفری صالح مراجعه کرده و با ضمیمه کردن گواهی عدم پرداخت، از صادر کننده شکایت کنید. توجه به این نکته الزامی است که چک سفید امضا، چک برای ضمانت یا امانت و چک بدون تاریخ قابلیت پیگیری کیفری ندارند.

وصول چک برگشتی از اداره ثبت

اگر 6 ماه از تاریخ وصول چک گذشت و مهلت برگشت زدن چک را از طریق کیفری از دست دادید، پیگیری قانونی از طریق اداره ثبت امکان پذیر است. در این حالت شما به عنوان دارنده چک باید گواهی عدم پرداخت را از بانک تحویل بگیرید. شما می‌توانید با شکایت از طریق اداره ثبت تنها به توقیف اموال صادر کننده چک بپردازید. این نکته ای است که درباره پیگیری از دادگاه کیفری هم رعایت می‌شود.

نکته مهم دیگری را نباید فراموش کنید و آن هم موردی است که می‌توان از طریق اداره ثبت کار برگشت زدن چک بلامحل را انجام داد. ماده 2 قانون صدور چک اعلام کرده است که تنها چک‌هایی را می‌توان به شیوه ثبتی استرداد کرد که وجه چک توسط بانک پرداخت شود. این شیوه وصول چک برگشتی مشمول چک‌هایی نمی‌شود که توسط مؤسسات مالی اعتباری و صندوق‌های قرض الحسنه صادر شده اند.

در صورتی که برای چک‌های برگشتی اجراییه صادر شود و صادر کننده چک در ظرف مدت 10 روز وجه چک را پرداخت نکند، دارنده این سند می‌تواند برای توقیف اموال صادر کننده چک اقدام نماید.

وصول چک برگشتی از طریق مراجع حقوقی

روش سومی که دارنده چک می‌تواند برای وصول چک استفاده کند، شکایت از طریق مراجع حقوقی است. در چنین شرایطی فرد باید به دادگاه حقوقی مراجعه کرده و دادخواست خود را به دادگاه تقدیم کند.

در دادخواست ثبت شده باید اطلاعات شناسایی خود (خواهان دعوی)، صادر کننده چک (خوانده دعوی)، موضوع و دلایل شکایت را ذکر کنید. دادگاه بعد از بررسی، رأی خود را ابلاغ می‌کند. صادر کننده چک می‌تواند به حکم اعتراض کند. در نهایت، دادگاه رأی نهایی را صادر می‌کند.

دفتر اجرائیه دادگاه، اجرائیه را صادر می‌کند. بر مبنای این نامه، صادر کننده به مدت 10 روز وقت دارد تا چک را وصول کند. در غیر این صورت خواهان دعوی می‌تواند برای توقیف اموال صادر کننده یا مسئولین آن اجرائیه را پیگیری کند.

وصول چک برگشتی از طریق مراجع حقوقی

وصول چک برگشتی تضمینی

اگر بدانید چک تضمینی چیست؟ با این مفهوم آشنایی دارید که چک تضمینی از سوی بانک ارائه و پرداخت می‌شود. بنابراین فرد نیازی به ارائه چک حتی چک صیادی ندارد. اما اگر از تاریخ مشخص شده بگذرد و بانک به هر دلیل چک تضمینی را وصول نکند، دریافت کننده وجه چک می‌تواند برای برگشت زدن آن پیگیری‌های قانونی را انجام دهد. در این حالت وکیل چک می‌تواند راهنمای دارنده چک باشد.

اهمیت وکیل چک در وصول چک برگشتی

چک یکی از مهم ترین اسناد کاربردی در معاملات است. اگر چک وصول نشود، باید برای برگشت زدن آن از طرق کیفری، ثبتی و حقوقی، مراحلی را طی کرد. در این حالت وکیلی که در امور مربوط به چک تجربه کافی دارد، می‌تواند راهنمایی‌های لازم را به دارنده چک ارائه دهد. در ضمن، می‌توان کار وصول چک برگشت خورده را به وکیل چک سپرد تا تمام مراحل را انجام داده و پیگیری‌های لازم انجام شوند، بدون اینکه دردسری برای دارنده چک داشته باشند.

در این مقاله سه روش را برای پیگیری وصول چک برگشت خورده توضیح دادیم. شما می‌توانید با مشاوره تلفنی رایگان از وکلای مؤسسه حقوقی دادنیک راهنمایی گرفته و یا کارهای خود را با خدمات ارائه شده این مؤسسه حقوقی با موفقیت به پایان برسانید.

سوالات متداول

روش‌های وصول چک برگشت خورده کدام هستند؟

وصول چک برگشتی از طرق کیفری، ثبتی و حقوقی امکان پذیر است.

در روش پیگیری از مراجع حقوقی، از چه کسانی می‌توان برای توقیف اموال شکایت کرد؟

در شکایت برای چک برگشتی از طریق مراجع حقوقی، می‌توان از صادر کننده چک و مسئولین صدور چک شکایت کرد.

مهلت وصول چک برای صادر کننده آن چقدر است؟

طبق اجرائیه، صادر کننده چک تنها 10 روز وقت دارد تا برای وصول چک اقدام نماید.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
4.9/5 - (11 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

هزینه برای وکیل چک برگشتی
هزینه وکیل برای چک برگشتی
حکم جلب چک صیادی
حکم جلب چک صیادی
وکیل چک
وکیل چک
چک تضمینی چیست؟
چک تضمینی و همه چیز درباره آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *