جستجو کردن
Close this search box.

استرداد طلا از زوجه

استرداد طلا از زوجه

استرداد طلا از زن یکی از موضوعاتی است که هنگام جدایی زوجین مورد بحث قرار می‌گیرد. در واقع مرد در طول زندگی مشترک خود به همسرش طلاجاتی را هدیه داده و بعد از هبه طلا، زن مالکیت این هدایا را به دست می‌آورد. اما قوانینی وجود دارند که بر مبنای آنها مالکیت زن درباره طلاجات دریافت شده، لغو می‌شود.

در این مقاله از وب سایت مؤسسه حقوقی دادنیک، شما را با شرایط استرداد طلا از زوجه با فاکتور و بدون فاکتور و حتی استرداد طلا در دوران عقد آشنا خواهیم کرد.

شرایط استرداد طلا

طلا و جواهراتی که زوج به زوجه هدیه می‌دهد در قانون مدنی با عنوان عقد هبه شناخته می‌شود. بر اساس ماده 795 قانون مدنی، هبه عقدی است که به موجب آن، یک نفر مالی را به طور رایگان به شخص دیگری اهدا می‌کند و مالکیت آن را به فرد هدیه گیرنده می‌دهد. این در حالی است که بر اساس ماده 805 قانون مدنی «بعد مرگ واهب (هدیه دهنده طلا) و یا متهب (دریافت کننده طلا)، هبه قابل رجوع و برهم زدن نیست».

اگر هر کدام از واهب یا متهب فوت کند، وراث شوهر، نمی‌توانند پس دادن آن هدایا و طلاها را درخواست کنند. بر اساس ماده 802 قانون مدنی استرداد طلا هنگامی امکان پذیر است که قبل از اینکه واهب طلاجات را به قبض متهب درآورد، واهب یا متهب فوت کند. در حقیقت هبه باطل می‌شود.»

یکی از شرایط استرداد طلا طبق ماده 803 قانون مدنی انجام می‌شود. این ماده در قانون مدنی به شکل زیر ذکر شده است:

تا هنگامی که عین موجود باشد، واهب حق رجوع دارد مگر اینکه:

  • متهب پدر یا مادر یا اولاد او باشد.
  • هبه با شرط عوض بوده و شرط عوض پرداخت شده باشد.
  • در عین موهوبه تغییری حاصل شده باشد یا به مالکیت دیگری درآمده باشد.
استرداد طلا از زوجه با ارائه فاکتور

استرداد طلا از زوجه با ارائه فاکتور

گاهی پیش می‌آید که زوج طلا و جواهراتی را به زن هبه می‌کند ولی فاکتورهای آنها را نزد خود نگه می‌دارد. اگر مرد به هر دلیلی مانند طلاق در دوران عقد بخواهد برای استرداد طلا از زوجه اقدام کند، می‌تواند از فاکتورهای موجود به عنوان مدارکی مستدل در دادگاه استفاده کند.

البته قوانینی که پیش از این در شرایط استرداد طلا از زوجه بیان کردیم، در این نوع از استرداد طلا در نظر گرفته می‌شوند.

استرداد طلا بدون فاکتور

باید توجه داشته باشید که استرداد طلا بدون فاکتور امکان پذیر نیست. زیرا فاکتور طلاجات به دادگاه اثبات می‌کند که مرد طلا و جواهراتی را به همسرش هدیه داده است و بر اساس مواد قانون مدنی این حق را دارد که طلاها را مرجوع کند.

استرداد طلا فروخته شده

تا اینجا درباره شرایط استرداد طلا از زوجه در صورت داشتن فاکتور و عدم وجود فاکتور صحبت کردیم. جالب است بدانید که طلاجات فروخته شده قابل استرداد از زوجه نیستند. حتی اگر طلاق توافقی باشد.

نمونه اظهارنامه استرداد طلا

ریاست محترم مجتمع قضایی …

با سلام

احتراماً به استحضار عالی می‌رساند، اینجانب و خوانده محترم، به موجب عقدنامه شماره …. مورخ … تنظیمی در دفتر ازدواج … در تاریخ … به عقد و ازدواج یکدیگر در آمده ایم. در ایامی که روابط خانوادگی، میان اینجانب و خوانده محترم، دوستانه بوده و هنوز، اختلافات مرتبط با طلاق، مطرح نشده بود، اقدام به خرید و هبه طلاجات، به شرح مقرر در فاکتور ضمیمه شده، به خوانده محترم نمودم که همچنان، در اختیار ایشان قرار دارد.

متأسفانه، با بروز اختلافات، خوانده محترمه، منزل مشترک را ترک کرده و اقدام به بردن طلاجات، به خانه پدری نمود. متعاقباً، اینجانب نیز اقدام به ارسال اظهارنامه ای، با عنوان رجوع از هبه، برای خوانده محترم نمودم که ایشان، با ارسال پاسخ، مدعی مالکیت طلاهای مزبور شده است.

حال، با توجه به توضیحات فوق و همچنین، نظر به فاکتورهای ارائه شده به ضمیمه دادخواست و با عنایت بر مواد 795 و 803 قانون مدنی، حکم بر تأیید فسخ و رجوع از هبه طلاجات موصوف، به انضمام کلیه خسارت دادرسی، از آن دادگاه محترم مورد تقاضاست.

هزینه دادرسی استرداد طلا

در بخشنامه شماره ۹۰۰۰/۲۸۷۹/۱۰۰ مورخ ۱۳۹۶/۱/۲۸ رئیس قوه قضائیه ذکر شده که اعلام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران درباره مبنای محاسبه هزینه دادرسی در مورد سکه، طلا و ارز است.

در بخشنامه این سازمان آمده «هزینه دادرسی دعوای مالی در مرحله اعاده دادرسی و اعتراض ثالث مطابق هزینه آن در مرحله فرجام خواهی ۵/۵ درصد محکومٌ به است. از طرفی هزینه دادرسی در مرحله واخواهی برابر هزینه آن در مرحله تجدیدنظر یعنی ۴/۵ درصد محکومٌ به تخمین زده می‌شود»

استرداد طلا در دوران عقد

استرداد طلا در دوران عقد

در واقع استرداد طلا در دوران عقد بخشی از استرداد جهیزیه به حساب می‌آید. استرداد طلا از زوجه در دوران عقد در صورتی امکان پذیر است که طلاها موجود باشند و از بین نرفته باشند، هزینه طلاها از سوی زن به مرد پرداخت نشده باشد و این طلاجات هنوز از اموال زوجه باشند.

جمع بندی

در این مطلب شما را با استرداد طلا از زوجه آشنا کردیم. سپس توضیح دادیم که شرایط استرداد طلا با فاکتور و بدون فاکتور چگونه است. از طرفی نمونه دادخواست استرداد طلا از زوجه برای شما مطرح شد. شما با مشاوره واتساپی رایگان می‌توانید از راهنمایی و خدمات حقوقی وکلای کاربلد مؤسسه حقوقی دادنیک بهره مند شوید.

سوالات متداول

شرایط استرداد طلا از زوجه با فاکتور و بدون فاکتور چگونه است؟

با ارائه فاکتورهای طلاجات هدیه داده شده به دادگاه احتمال باز پس گرفتن طلاها وجود دارد. اما بدون فاکتور نمی‌توان اثبات کرد که این طلاجات از سوی مرد به زن هبه شده است.

شرایط استرداد طلا در دوران عقد کدام موارد هستند؟

مرد در صورتی می‌تواند به استرداد طلا از زوجه در دوران عقد اقدام کند که طلاجات وجود داشته باشند، هزینه طلاها به مرد پرداخت نشده باشد و طلاهای هدیه داده شده همچنان از اموال زوجه باشند.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
4/5 - (1 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن
دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن
وکیل طلاق توافقی در اصفهان
وکیل طلاق توافقی در اصفهان
طلاق در گرجستان
طلاق در گرجستان
حجر چیست؟
حجر چیست؟

8 پاسخ

  1. سلام
    خواهر من در دوران عقدش به علت تصادف فوت شد و الان خانواده همسرش اومدن برای گرفتن طلاهایی که زمان عقد بهش دادن خواستم بدونم کارشون قانونیه و باید بهشون پس بدیم یا نه

    1. درود
      به علت فوت ایشون خیر قابلیت مطالبه ندارند.

  2. ما در حال طلاق هستیم با همسرم من فاکتور طلاهایی که خریدم نگه داشتم اما همسرم به دروغ میگه من طلاها رو فروختم و طلایی نیست بخوای ازم پس بگیری اینجا باید چیکار کرد پولش بگیریم یا چی؟

    1. سلام، وقت بخیر
      در صورتی که ایشان ادعا کنند طلاها را فروخته اند نمی توان پس گرفت.

  3. ۲ ماه پیش نزدیک ۲۰۰ میلیون تومان طلا خریدیم برای زوجه. الان دیگه جوابمونم نمی دن. من برای استرداد طلا از زوجه نیاز به وکیل دارم. شما انجام میدین؟

    1. سلام، وقت شما بخیر
      بله دادنیک می تواند وکیل شما برای استرداد طلا از خانم باشد. برای اطلاعات بیش تر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

  4. اگر برای استرداد طلا از زوجه همکاری نکنه. باید وکیل بگیریم. درسته؟

    1. سلام، وقت شما بخیر
      بله داشتن وکیل می تواند کمک زیادی به شما بکند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

خانم شادمهری

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)