طبق قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، حق طلاق با مرد است. این به آن معناست که نیازی به تأیید زن برای طلاق نیست. البته دادگاه در صورتی که دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد دریافت کند، میتواند با درخواست مرد برای جدایی موافقت نماید.
به همین دلیل در این مقاله از مؤسسه حقوقی دادنیک، شما را با دلایل مناسب برای طلاق از طرف مرد آشنا میکنیم که مردان برای ثبت دادخواست طلاق باید ارائه دهند.
طلاق از طرف مرد
براساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی اشاره دارد که حق طلاق با مرد است حتی اگر دلیل موجهی نداشته باشد. البته این حق در صورتی وجود خواهد داشت که عقد دائم باشد. در واقع دادخواست طلاق که از طرف مرد در زمان عقد موقت به ثبت میرسد، پذیرفتنی نخواهد بود، مگر آنکه دلایل محکمه پسندی ارائه شوند. برای مثال اگر زن شرایط ثبت شده در عقدنامه را رعایت نکند، مرد میتواند از آن به عنوان دلیل موجه استفاده کند.
شرایط طلاق از طرف مرد
علاوه بر ضروری بودن ارائه دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد، شرایطی باید از سوی مرد وجود داشته باشد که دادگاه رأی طلاق را بررسی و با صلاحدید قاضی تأیید کند. مهم ترین شرایط طلاق از طرف مرد استطاعت مالی او برای پرداخت نفقه، اجرت المثل، نحله و مهریه است.
در ضمن مرد باید نصف دارایی خود را به همسرش تقدیم کند، البته اگر این شرط از شروط دوازده گانه را امضا کرده باشد و نتواند دلیل محکمه پسندی برای جدایی از زن ارائه دهد.
دلایل مناسب برای طلاق از طرف مرد چیست؟
اکنون نوبت به آن رسیده که به این سؤال بپردازیم چه دلایل محکمه پسندی از طرف مرد باید ارائه شود تا دادگاه خانواده حکم طلاق را صادر کند؟

ترک کردن زندگی به هر دلیل از سوی زن
اولین دلیل از دلایل طلاق از طرف مرد ارائه میشود و دادگاه خانواده را برای صدور حکم طلاق قانع میکند، ترک کردن زندگی از طرف زن به دلایل مختلف است. به این معنی که اگر زن بدون هیچ دلیلی از انجام وظایف زناشویی خود امتناع کرده و زندگی را ترک کند، عواقب بسیاری از نظر حقوقی برای او خواهد داشت. یکی از آنها، تسهیل فرآیند طلاق از طرف مرد است.
بیمار یا نابارور بودن زن
اگر زن از بیماری خاصی رنج ببرد یا نابارور باشد، این موضوع برای دادگاه دلیل محکمه پسندی به حساب میآید. مخصوصاً اگر بیماری یا ناباروری زن از مرد پنهان شده باشد، حکم طلاق به سهولت اجرا خواهد شد.
عدم تمکین زن در طول زندگی زناشویی
زن و مرد در زندگی مشترک مسئولیتهایی داشته و به هم متعهد هستند. اما اگر زن از انجام مسئولیتهای خود سر باز زند بدون اینکه شرایطی برای عدم تمکین داشته باشد، مرد میتواند درخواست طلاق خود را با دلیل محکمه پسندی به دادگاه ارائه دهد. در این حالت که یکی از دلایل محکمه پسند طلاق از طرف مرد وجود دارد، ممکن است زن از دریافت نفقه یا نصف اموال مرد (در صورت وجود شرط تصنیف در عقدنامه) محروم شود.
وجود سوء ظن در رفتار زن
حسن معاشرت زوجین دلیل مهمی برای ادامه زندگی مشترک آنهاست. اما اگر رفتار زن به گونه ای باشد که مرد نسبت به او از جوانب مختلف مشکوک شده باشد، ممکن است که بنیان خانواده سست شود. مرد میتواند سوء ظن خود نسبت به رفتارهای همسرش را به عنوان دلیلی قابل قبول به دادگاه ارائه دهد. چنانچه دادگاه سوء ظنها را تأیید کند، حکم طلاق به سادگی ثبت خواهد شد.
محکومیت زن به حبس
اگر زن مرتکب تخلفاتی شده باشد و دادگاههای مربوط به این جرائم حکم حبس زن را صادر کرده باشند، مرد میتواند برای ثبت و پیگیری درخواست طلاق از این دلیل استفاده کند.
اعتیاد زن
دلیل دیگری که مرد میتواند با آن دادگاه را قانع کند که زن امکان ادامه زندگی مشترک ندارد، اعتیاد زن است. در واقع اعتیاد زن میتواند به سهولت آسیب جدی به بنیان خانواده وارد کند. در این صورت، مرد میتواند از این موضوع برای دریافت حکم طلاق استفاده کند.

مدارک طلاق از طرف مرد
هنگامی که دلایل محکمه پسند طلاق از طرف مرد آماده میشود، لازم است مدارک طلاق به طور کامل آماده شوند. مدارک طلاق از طرف مرد شامل موارد زیر است:
- شناسنامه
- کارت ملی
- رسید پرداخت حقوق مادی زن و وکالتنامه (در صورت داشتن وکیل)
جمع بندی
همانطور که اشاره کردیم حق طلاق با مرد است اما برای اینکه دادگاه خانواده قانع شود، مرد باید دلایل محکمه پسندی آورد. سوء ظن به رفتار ظن، بیماری یا ناباوری زن، اعتیاد و حبس طولانی مدت او از مهم ترین دلایلی هستند که مرد با استناد به آنها میتواند حکم طلاق را دریافت کند.
شما میتوانید سؤالات خود را درباره مسائل حقوقی از جمله طلاق با مشاوران مؤسسه حقوقی دادنیک در میان بگذارید.
سوالات متداول
دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد چه میتوانند باشند؟
سوء معاشرت یا سوء رفتار زن، اعتیاد، بیماری یا ناباروری زوجه، حبس طولانی مدت یا عدم تمکین زن در طول زندگی به عنوان دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد هستند.
مدارک لازم برای ثبت طلاق از طرف مرد چیست؟
شناسنامه، کارت ملی، رسید پرداخت حقوق مادی زن و وکالتنامه در صورت داشتن وکیل به عنوان مدارک لازم برای ثبت طلاق از سوی مرد هستند.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
دفتر مرکزی دادنیک کجاست؟
دفتر مرکزی دادنیک در تهران، سعادت آباد، بلوار دریا، شکوفان دوم، بهاران یکم، پلاک ۱۰، واحد ۵ واقع شده است.