- وکالت طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون حضور زوجین در هیچ مرحلهای
- حدود 20 الی 60 روز کاری
- جلسه آنلاین یا تلفنی با وکیل طلاق
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادنیک در ارتباط باشید
بعضی مواقع ممکن است با وجود تلاشهای فراوان زن و مرد، مشکلاتی مانند نازایی شوهر مانع از فرزند دار شدن زوجها شود. در این شرایط قانون این شرایط را برای زن در نظر گرفته است که، با همسرش زندگی مشترک را ادامه دهد، یا اینکه زوجه از همسرش جدا شود و با ازدواج مجدد صاحب فرزند شود.
در این مطلب از موسسه حقوقی دادنیک شرایط طلاق به دلیل عقیم بودن مرد را مورد بررسی قرار دادهایم. در صورتی که نیاز به دریافت راهنمایی بیشتر در این رابطه دارید، از طریق واتساپ با مشاورین حقوقی دادنیک در ارتباط باشید و یا با وکیل طلاق از طرف زن مشورت کنید.
آیا عقیم بودن مرد دلیل طلاق می شود؟
داشتن فرزند حق هر زوجی است؛ و هیچ فردی نمیتواند زن و مرد را از این حق محروم کند. اگر دلیل نازایی زوجین عقیم بودن مرد باشد، زن میتواند با استناد به شروط 12 گانه عقد درخواست طلاق دهد.
با توجه به اینکه، سن باروری زن محدود است؛ و زوجه میتواند با ازدواج مجدد در این سن باردار شود، طبق قانون، در صورت نازا بودن مرد، حق طلاق از مرد سلب شده و به زن داده میشود. قانونگذار با توجه به شواهد و مدارک ارائه شده برای جدایی زوجین به خاطر عقیم بودن مرد، به درخواست طلاق رسیدگی خواهد کرد. در واقع مردی که عقیم و نازا است نمیتواند همسرش را وادار به ادامه زندگی مشترک کند.
شرایط طلاق به علت ناباروری یا عقیم بودن مرد
یکی از بندهای عقدنامه امکان طلاق زوجه به دلیل عقیم بودن مرد است. اگر زوجین این بند را موقع جاری شدن نکاح یا صیغه عقد امضا کرده باشند؛ و زوجین به مدت 5 سال بعد از ازدواجشان نتوانسته باشند به خاطر نازایی مرد صاحب فرزند شوند؛ زن میتواند طبق این بند تقاضای طلاق دهد و از همسرش جدا شود.
اما در صورتی که زوجین این بند را امضا نکرده باشند؛ اگر زن و مرد 5 سال از زندگی مشترکشان گذشته باشد و به دلیل عقیم بودن مرد صاحب فرزندی نشده باشند، زن میتواند به خاطر عسر و حرج یا سخت و مشقتبار شدن زندگی درخواست طلاق دهد. پس از ارائه دادخواست، قاضی به مدارک و شواهد ارائه شده برای جدایی زوجین رسیدگی میکنند و در صورت تأیید نازایی یا عقیم بودن مرد حکم طلاق را صادر خواهد کرد.
عقیم بودن همسر در دوران نامزدی
اگر زوجه در دوران نامزدی با انجام آزمایشهای مختلف و… متوجه ناباروری مرد شده باشد؛ و پزشک قانونی عقیم بودن مرد را تأیید کند؛ زوجین میتوانند قبل از وارد شدن به زندگی مشترک از هم جدا شوند؛ بنابراین حتی در صورتی که در دوران عقد زن متوجه ناباروری همسرش شود نیز امکان طلاق و پیشگیری از پیامدهای بعد از آن را خواهد داشت.
نحوه اثبات قانونی عقیم بودن مرد
مرجع رسیدگی به دادخواست طلاق برای نازایی مرد دادگاه است. پس از طرح دعوا، دادگاه ابتدا زوجین را به پزشکی قانونی ارجاع میدهد. سپس، پزشکی قانونی مدارک ارائه شده برای اثبات ناتوانی جنسی مرد یا مشکلات جسمانی و روانی او را بررسی میکند. در صورتی که این مشکلات مانع از فرزند آوری زوجین شده باشند، گواهی عقیم بودن مرد جهت طلاق را صادر میکند.
به جز رأی پزشکی قانونی هیچکدام از شواهد و مدارکی که برای اثبات ناتوانی جنسی مرد ارائه شده قابل قبول نیست و زن نمیتواند بدون تأییدیه پزشکی قانونی نازایی همسرش را ثابت کند.
بر اساس قانون مدنی، اگر مرد توانایی بچهدار شدن نداشته باشد؛ و عقیم بودن او توسط پزشک قانونی تأیید شود، زن میتواند یک طرفه از همسرش جدا شود.
مراحل طلاق به دلیل عقیم بودن مرد
مراحلی که برای طلاق از طرف زن به دلیل نازایی مرد باید طی کنید را در ادامه جهت شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
- گذشتن 5 سال از تاریخ ازدواج زوجین
- تنظیم دادخواست طلاق با کمک وکیل طلاق
- آماده کردن مدارک پزشکی نشاندهنده ناباروری مرد
- ارجاع پرونده به پزشکی قانونی و تأیید نازایی مرد توسط این مرکز
- پرداخت حقوق مالی زن مانند نفقه و مهریه
- صدور رأی نهایی دادگاه برای طلاق
- مراجعه به محضر جهت جاری کردن صیغه طلاق
مهریه زن در صورت عقیم بودن مرد
اگر زن در دوران عقد متوجه نازایی و عقیم بودن زوج شود و هیچ رابطهای بین آنها برقرار نشده باشد، زوجه میتواند از طریق فسخ نکاح برای جدایی اقدام کند. در فسخ نکاح مهریهای به زوجه تعلق نمیگیرد؛ و نیازی به پرداخت حقوق مالی زن از طرف مرد وجود ندارد.
اما در صورتی که زن و مرد بعد از ازدواج متوجه این موضوع شده باشند، زوج موظف است که کلیه حقوق مالی زن مانند مهریه، نفقه، اجرتالمثل و نحله را بپردازد. مگر اینکه زن و مرد برای دریافت یا بخشیدن مهریه موقع طلاق به دلیل عقیم بودن همسر توافق کرده باشند.
بنابراین حتی نازا بودن مرد نمیتواند مانع از پرداخت حقوق مالی زن شود؛ و مرد موظف است طبق آنچه قانونگذار تعیین کرده حق و حقوق همسرش را بپردازد.
ارائه دادخواست طلاق به دلیل بچهدار نشدن مرد
جهت تنظیم دادخواست طلاق به خاطر نازایی مرد لازم است که با وکلای متخصص در این زمینه مشورت کنید. چون در صورتی که نتوانید عقیم بودن زوج را ثابت کنید، امکان جدایی از طرف زن وجود نخواهد داشت.
در ادامه یک نمونه دادخواست طلاق که به خاطر عقیم بودن مرد تنظیم شده است را جهت شناخت بیشتر ارائه کردیم.
نمونه دادخواست طلاق به خاطر نازایی مرد
خواهان: ……
خوانده: ……
خواسته: طلاق به درخواست زوجه به دلیل عقیم بودن زوج به استناد بند 10 قسمت ب شروط ضمن عقد نکاح.
دلایل:
1 ـ تصویر مصدق عقدنامه رسمی به شماره … دفتر اسناد رسمی ثبت ازدواج شماره … تهران 2 ـ تصویر مصدق شناسنامه زوجه 3 ـ ارجاع امر به پزشکی قانونی 4- مدارک پزشکی در تأیید عقیم بودن زوج
ریاست محترم مجتمع قضایی خانواده
با سلام عرض ادب
احتراماً «اینجانب … مطابق عقدنامه شماره …. مورخ ……همسر قانونی و شرعی آقای … هستم.
مدت 7 سال است از زندگی مشترک ما میگذرد و به جهت عقیم بودن همسرم، صاحب فرزند نشدهایم. نظر به تحقق بند 10 قسمت ب از شروط ضمن عقد مندرج در سند نکاح، صدور دستور مقتضی مبنی بر ارجاع امر به پزشکی قانونی به منظور احراز تحقق شرط را دارم. تقاضای رسیدگی و صدور حکم مبنی بر الزام زوج به طلاق مورد استدعاست.
با تشکر
جمع بندی
اگر مرد به خاطر مشکلات جسمان، مصرف داروهای خاص و … نازا یا عقیم باشد، زن میتواند به خاطر عسر و حرج یا به استناد بندهای عقدنامه درخواست طلاق دهد. پس از ارائه دادخواست طلاق به خاطر نازایی مرد، قاضی زوجین را به پزشک قانونی ارجاع میدهد. اگر مرجع مورد نظر نازایی و عقیم بودن زوج را تأیید کند، زن میتواند یک طرفه از همسرش جدا شود.
سؤالات متداول
اگر مرد بچهدار نشود زن میتواند طلاق بگیرد؟
با توجه به اینکه فرزند دار شدن حق هر فردی است؛ اگر مرد عقیم باشد زن میتواند از او جدا شود.
چه مدت بعد از ازدواج امکان دادخواست طلاق به خاطر نازایی مرد برای زن وجود دارد؟
حداقل باید 5 سال از شروع زندگی مشترک زوجین گذشته باشد، تا زن بتواند درخواست طلاق را به خاطر نازایی مرد به دادگاه ارائه کند.
نحوه گرفتن طلاق به دلیل عقیم بودن همسر چگونه است؟
برای طلاق گرفتن از مرد به خاطر نازایی لازم است که زوجه دادخواست طلاق داده و مدارک را به دادگاه ارائه کند، سپس با تأیید عقیم بودن مرد توسط پزشکی قانونی زن میتواند از او جدا شود.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.