قوانین طلاق در دوران عقد

قوانین طلاق در دوران عقد

وقتی صحبت از طلاق در دوران عقد می‌شود اهمیت موضوع به خاطر فرض طلاق در شرایط باکرگی زوجه است؛ در غیر اینصورت قوانین طلاق در دوران عقد با دوران پس از ازدواج تفاوتی ندارد. هنگامی که زوجه باکره باشد، قانون هنگام طلاق نیمی از مهریه را حق او می‌داند، طلاق بائن خواهد بود و پس از طلاق نیز امکان تعویض شناسنامه و حذف نام همسر از آن وجود خواهد داشت.

برای راهنمایی بیشتر و مشاوره رایگان درخصوص پرونده‌های طلاق و طلاق در دوران عقد می‌توانید از طریق شماره تماس‌های دادنیک بصورت تلفنی و واتساپی با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

فرم درخواست مشاوره رایگان

طلاق در دوران عقد

قانون و شرع اسلام بلافاصله پس از جاری شدن صیغه عقد، زن و مرد را محرم و همسر یکدیگر تلقی می‌کند. یعنی وظایف همسری، قوانین مهریه و موضوعات قانونی و شرعی میان زن و شوهر برای آن‌ها صدق خواهد کرد. در نتیجه در همین ابتدا باید بگوییم که طلاق در دوران عقد با طلاق پس از زندگی مشترک طولانی‌تر قانونا تفاوتی ندارد.

با این حال بسیار اتفاق می‌افتد که به دلایل مختلفی زن و مرد جوان در همان ابتدای مسیر زندگی مشترک و در دوران عقد تصمیم به پایان رابطه و طلاق می‌گیرند. مشکلاتی مثل طولانی شدن دوران عقد، ‌مشکلات مالی، اختلافات اجتماعی، مشکلات اخلاقی یا سایر موضوعاتی که ادامه زندگی مشترک را برای یک یا هردو طرف رابطه غیرقابل تحمل می‌کند.

اما اهمیت طلاق در دوران عقد به دلیل هنجارهای اجتماعی و سنتی در ایران است. علی رغم اینکه گفتیم عقد نکاح عملا زوج و زوجه را همسر و محرم یکدیگر می‌کند اما عرف جامعه بعضا تا زمان شروع زندگی مشترک زیر یک سقف اجازه‌ی برقراری رابطه زناشویی را به زن و مرد نمی‌دهد. در این شرایط، در دوران عقد ممکن است زوجه باکره بوده و طلاق در این شرایط قوانین مختص به خود را دارد. پیشنهاد می کنیم در این رابطه مقاله طلاق دختر باکره را نیز مطالعه کنید.

انواع طلاق در دوران عقد

ریشه‌ی اختلافاتی که منجر به تصمیم به طلاق در دوران عقد می‌شود؛ نحوه اقدام به طلاق را نیز مشخص می‌کند. درحالی که طلاق از طرف مرد در دوران عقد ممکن است بخاطر اختلافات فرهنگی با زوجه باشد، دلیل زن و مرد دیگری برای طلاق ممکن است عدم توانایی زوج برای فراهم کردن مسکن باشد و اقدام به طلاق به درخواست زوجه انجام شود.

انواع طلاق در دوران عقد شامل طلاق از طرف زن، طلاق از طرف مرد و طلاق توافقی است. سریع‌ترین و ساده‌ترین روش برای طلاق در این دوران نیز همان طلاق توافقی خواهد بود. برای درک اینکه چرا طلاق توافقی می‌تواند بهترین روش طلاق در این دوران باشد، بهتر است با قوانین طلاق در دوران عقد به خوبی آشنا شویم.

قانون طلاق در دوران عقد

همانطور که گفتیم باکره بودن یا نبودن زوجه مساله‌ای است که قوانین طلاق در دوران عقد را دستخوش تغییر می‌کند. مهم‌ترین تاثیر باکرگی در زمان طلاق، تغییر قانون مربوط به پرداخت مهریه است. قانون اسلامی در صورت باکره بودن زوجه، تنها نیمی از مبلغ مهریه را حق او می‌داند.

از طرف دیگر، با وجود شرط باکره بودن، سایر تعهدات ازدواج همچون اجرت‌المثل، حضانت فرزند و نحله قابل بحث نبوده و تنها مهریه و نفقه حق زوجه است. نکته دیگر عدّه طلاق است که با توجه به شرط باکرگی عملا این زمان نیز بی‌معنا خواهد بود.

انواع طلاق در دوران عقد

درصورتی که طلاق در دوران عقد اتفاق بیافتد و زوجه باکره باشد، با توجه به از بین رفتن شرط نگهداشتن عدّه، مرد حق رجوع به همسر خود را ندارد. بعلاوه پس از ثبت طلاق نیز قانون شرایطی را فراهم کرده تا زوجین با وجود این شرایط در هنگام طلاق، پس از ثبت طلاق بتوانند نسبت به تعویض شناسنامه و حذف نام همسر قبلی از شناسنامه‌ی خود اقدام کنند.

قانون در خصوص طلاق از طرف زن در دوران عقد نیز سختگیری‌های مشخص دارد. برای مثال زن برای اینکه بتواند در این دوران طلاق بگیرد یا باید وکالت حق طلاق را از همسرش داشته باشد که روند طلاق را بسیار ساده می‌کند، یا باید یکی از شرایط زیر را به دادگاه اثبات کند :

  • عدم پرداخت نفقه از طرف همسر
  • داشتن شرایط عسر و حرج
  • غیبت طولانی مرد
  • الزام به تهیه مسکن (طولانی شدن دوران عقد)

مدت زمان طلاق در دوران عقد با توجه به طرف ارائه دهنده دادخواست (زوج یا زوجه)،‌ وجود شرایط اثبات کننده به دادگاه و مهارت وکیل متفاوت بوده و از ۲ تا ۶ ماه متغیر است. همچنین هزینه طلاق در دوران عقد با شرط طلاق توافقی بسیار پایین‌تر از سایر روش‌ها بوده و محدود به هزینه دادرسی، داوری، هزینه‌های جلسات مشاوره و ثبت طلاق می‌شود.

سوالات متداول

حقوق مالی زوجه در طلاق در دوران عقد شامل چه چیزهایی است؟

مهریه، نفقه و اگر شروط ضمن عقد توسط زوج امضا شده باشد شرط تنصیف اموال تنها حقوق مالی زوجه در طلاق در دوران عقد است. سایر موضوعات مالی همچون اجرت‌المثل و نحله بکلی قابل طرح نیستند.

طلاق در دوران عقد از طرف زن با اثبات چه شرایطی ممکن است؟

خودداری زوج از پرداخت نفقه، در عسر و حرج بودن زوجه، غیبت طولانی زوج و یا طولانی شدن زمان عقد (الزام به تهیه مسکن).

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

دفتر مرکزی دادنیک کجاست؟

دفتر مرکزی دادنیک در تهران، سعادت آباد، بلوار دریا، شکوفان دوم، بهاران یکم، پلاک ۱۰، واحد ۵ واقع شده است.

۵/۵ - (۵ امتیاز)
تیم تحریریه دادنیک

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های امور حقوقی خانواده، انحصار وراثت، امور وکالتی و کنسولی ایرانیان داخل و خارج از کشور منتشر می‌نماید. برای کسب اطلاعات بیش‌تر و مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان حقوقی دادنیک در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان طلاق توافقی:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان انحصار وراثت:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)