مهریه در طلاق غیابی

مهریه در طلاق غیابی

بر طبق قانون مدنی و موازین شرعی اسلام، مهریه یکی از مهم ترین حق و حقوق زن بوده که از زمان عقد نکاح، زن مالک آن می‌شود و در هر زمانی، حق مطالبه مهریه خود را دارد. مرد نیز بر اساس قوانین، موظف به پرداخت مهریه زن است. با توجه به اینکه بر طبق قانون، طلاق دارای انواع مختلفی اعم از طلاق توافقی، طلاق غیابی، طلاق از طرف زن و طلاق از طرف مرد است. بنابراین نحوه پرداخت مهریه در هر کدام از انواع طلاق متفاوت است.

در این مقاله از مجله حقوقی دادنیک قصد داریم، نحوه پرداخت مهریه در طلاق غیابی را مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید و در صورت پرسش یا دریافت مشاوره با کارشناسان حقوقی و وکیل طلاق غیابی این مجموعه، ارتباط برقرار نمایید.

طلاق غیابی چیست؟

طلاق غیابی عبارت است از اینکه اگر دادخواستی از سمت خواهان بر علیه خوانده داده شود و خوانده ابلاغیه مربوط به زمان رسیدگی به دادگاه را تحویل نگیرد یا بر اساس ماده 68 قانون آیین دادرسی مدنی به خوانده ابلاغ نشده باشد یا خوانده در جلسات دادگاه حاضر نشده و لایحه‌ ای نیز به دادگاه تقدیم نکند. اگر در دادگاه، توسط قانون گذار محکوم شود، رأی صادره، غیابی است.

در طلاق غیابی نیز اگر زن یا مرد در هیچ کدام از مراحل رسیدگی به جلسات دادگاه حاضر نشوند و لایحه ای به دادگاه تقدیم نکنند، قانون گذار در دادگاه خانواده بعد از بررسی دادخواست طلاق یکی از طرفین، حکم را به صورت غیابی صادر می‌کند.

تکلیف مهریه در طلاق غیابی چیست؟

بر طبق قوانین مدنی کشور، اگر درخواست طلاق از طرف مرد باشد، مرد موظف به پرداخت تمام حق و حقوق زن اعم از مهریه، نفقه، اجرت المثل، تنصیف دارایی و غیره است. اما اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد و مرد استطاعت مالی برای پرداخت مهریه نداشته باشد، مرد به صورت قسطی می‌تواند مهریه همسر خود را پرداخت نماید.

همچنین اگر زنی به صورت غیابی درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده تقدیم نماید، برای گرفتن مهریه باید مال و دارایی همسر خود را به دستور قانون توقیف کرده و به دادگاه خانواده معرفی کند. سپس با فروش دارایی همسرش، مهریه‌ خود را وصول نماید.

اما اگر مرد مال و اموالی نداشته باشد، مفقودالاثر هم باشد، زن هر زمانی که به اموال همسر یا به همسر خود دسترسی پیدا کرد، حق تحویل مرد یا اموال او را برای وصول مهریه خود به دادگاه خانواده دارد.

تکلیف مهریه در طلاق غیابی چیست؟

مهریه در طلاق غیابی از طرف مرد

بر اساس ماده 1133 قانون مدنی «مرد می‌تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.» بنابراین بر طبق این قانون، مرد در هر زمانی بدون اینکه نیاز به ارائه دلیل محکمه پسندی به دادگاه خانواده داشته باشد، حق ارائه درخواست طلاق همسر خود را به دادگاه خانواده دارد. اما مرد موظف است قبل از اینکه درخواست طلاق را به دادگاه خانواده تقدیم کند، تمام حقوق همسر خود را پرداخت نماید.

بنابراین مهریه حق زن بوده و مرد موظف است در هر شرایطی مهریه همسر خود را پرداخت نماید. در طلاق غیابی نیز مرد موظف به پرداخت مهریه بوده و دادگاه خانواده در حکم طلاق، مهریه را نیز لحاظ می‌کند.

مهریه در طلاق غیابی از طرف زن

بر طبق قانون مدنی اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، باید برای طلاق، دلیل قانونی و منطقی به دادگاه خانواده ارائه دهد، قانون گذار درخواست زن و دلایل طلاق را بررسی کرده و سپس با حکم طلاق از طرف زن موافقت می‌کند. برخی از دلایلی که زن با توجه به آن‌ها می‌تواند درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده تقدیم نماید، عبارتند از:

  • یکی از موارد عسر و حرج زن
  • یکی از شروط دوازده‌گانه ضمن عقد
  • مفقودالاثر بودن مرد بیش از 4 سال
  • عدم پرداخت نفقه به زن به مدت 6 ماه
  • وکالت در طلاق
مهریه در طلاق غیابی از طرف زن

همانطور که در بخش فوق بیان کردیم، زن از زمان عقد نکاح، مالک مهریه خود بوده و در هر زمانی از جمله در طلاق غیابی که بخواهد، حق مطالبه مهریه خود را از همسرش دارد. مرد نیز محکوم به پرداخت مهریه همسر خود است.

مطابق ماده 1082 قانون مدنی؛ به مجرد عقد، زن مالک مهر می‌شود و می‌تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.

مهریه در طلاق غیابی از طرف زن نیز به این صورت است که اگر مرد مفقودالاثر باشد، زن می‌تواند برای وصول مهریه خود در طلاق غیابی، مال و اموال مرد از جمله حساب بانکی، املاک، خودرو و غیره را به دادگاه خانواده معرفی و حکم توقیف اموال مرد را از دادگاه دریافت کند. سپس دادگاه اموال مرد را به مزایده گذاشته و با فروش آن‌ها، مهریه و سایر حق و حقوق زن از جمله نفقه، اجرت المثل و غیره را وصول نماید.

بنابر آنچه در این مقاله بیان کردیم، حق و حقوق زن از جمله مهریه به صورت قانونی در زمان عقد ازدواج در عقدنامه ذکر شده و در هیچ صورتی از بین نمی‌رود. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره در زمینه مهریه در طلاق غیابی از وکلای مجرب و متخصص مؤسسه حقوقی دادنیک مشاوره دریافت کنید.

سؤالات متداول

طلاق غیابی چیست؟

در طلاق غیابی اگر زن یا مرد در هیچ کدام از مراحل رسیدگی به جلسات دادگاه حاضر نشوند و لایحه ای به دادگاه تقدیم نکنند، قانون گذار در دادگاه خانواده بعد از بررسی دادخواست طلاق یکی از طرفین، حکم را به صورت غیابی صادر می‌کند.

مهریه در طلاق غیابی به چه صورت است؟

بر اساس قانون حمایت از خانواده، زن از زمان عقد نکاح مالک مهریه خود بوده و در هر زمانی، حق مطالبه مهریه خود را دارد.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

دفتر مرکزی دادنیک کجاست؟

دفتر مرکزی دادنیک در تهران، سعادت آباد، بلوار دریا، شکوفان دوم، بهاران یکم، پلاک 10، واحد 5 واقع شده است.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
4.7/5 - (3 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

سلب حق طلاق از مرد
سلب حق طلاق از مرد
طلاق به دلیل ناتوانی جنسی مرد
طلاق به دلیل ناتوانی جنسی مرد
معاینه پزشکی قانونی برای طلاق
معاینه پزشک قانونی برای طلاق
طلاق دادن زن بدون مهریه
طلاق دادن زن بدون مهریه

6 پاسخ

  1. سلام شوهر من بیشتر از یک ساله که نفقه ای پرداخت نکرده با اینکه درامد خوبی داره. نوشتین ترک نفقه بالای 6 ماه از موارد طلاق غیابی هستش. پس میتونم طلاق بگیرم؟

  2. مطالب حقوقی ریز و دقیقی گذاشتین مخصوصا راجب طلاق غیابی که خیلی اطلاعات آکادمیکی ازش نیست توی محیط اموزشی.

  3. سلام شوهر من بیشتر از یک ساله که نفقه ای پرداخت نکرده با اینکه درامد خوبی داره. نوشتین ترک نفقه بالای 6 ماه از موارد طلاق غیابی هستش. پس میتونم طلاق بگیرم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)