عده چیست؟

عده چیست؟

در این مقاله از مجله حقوقی دادنیک قصد داریم به بررسی سوال عده چیست، بپردازیم. عده بعد از طلاق به این معناست که مرد بلافاصله بعد از جاری شدن صیغه طلاق می‌تواند برای ازدواج دوم اقدام کند، اما زن بعد از منحل شدن عقد نکاح بلافاصله حق ازدواج ندارد.

مدت زمان معینی از طلاق باید بگذرد تا زن بتواند مجدداً ازدواج کند. به این مدت مشخص که زن حق ازدواج مجدد ندارد، عده گفته می‌شود. برای دریافت مشاوره و اطلاعات بیشتر درباره عده با مشاوران مجرب و حرفه ای مؤسسه حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.

عده چیست؟

بر اساس ماده 1150 قانون مدنی؛ عده عبارت است از مدتی که تا انقضای آن، زنی که عقد نکاح او منحل شده است، نمی تواند شوهر دیگری اختیار کند. بنابراین بر طبق قوانین مدنی کشور و قوانین شرعی اسلام، ازدواج در زمان عده برای زن ممنوع بوده و باید تا اتمام مدت عده، صبر اختیار کند زیرا در مدت معین شده برای عده، بارداری یا عدم بارداری زن مشخص شده و حرمت و احترام ازدواجی که به دلایل مختلف منحل شده، رعایت می‌شود.

معرفی انواع عده

در ادامه به معرفی و بررسی انواع عده خواهیم پرداخت.

عده طلاق

بطبق قانون مدنی و قوانین شرعی اسلام، نگه داشتن عده طلاق در عقد دائم بسیار ضروری است. با توجه به ماده ۱۱۵۱ قانون مدنی «عده طلاق و عده فسخ نکاح بعد از سه بار پاکی زن از عادت زنانگی است، که در غیر این صورت عده او سه ماه خواهد بود.» مدت زمان عده طلاق سه ماه و ده روز است.

عده طلاق

عده وفات

بر طبق ماده ۱۱۵۴ قانون مدنی «عده وفات، چهار ماه و ده روز است و فرقی ندارد که عقد از نوع دائم یا منقطع باشد و فقط اگر زن حامله باشد در آن صورت، عده وفات تا موقع وضع حمل او ادامه پیدا می‌کند.»

عده در مورد همسر غایب و مفقود الاثر

زنی که همسرش برای مدت طولانی مفقود الاثر و به صورت غیابی از همسر خود جدا شده است نیز باید بر طبق قانون مدنی، عده وفات نگه دارد.

عده عقد موقت

بر طبق قوانین شرعی اسلام و قانون مدنی کشور، مدت زمان عده در عقد موقت با عقد دائم متفاوت است. اگر عقد نکاح زوجین، موقت باشد و زن عادت ماهانه شود، باید به اندازه دو دوره از عادت ماهیانه عده نگه دارد. اما اگر زن عادت ماهانه نشود، باید به مدت ۴۵ روز عده نگه دارد. همچنین زن در عقد موقت، اگر همسر خود را از دست بدهد، باید عده وفات نگه دارد.

عده طلاق زن باردار

بر طبق ماده ۱۱۰۳ قانون مدنی، عده طلاق زن باردار تا زمان زایمان او است. بنابراین زن باردار اگر از همسرش جدا شود، باید عده تا زمان زایمانش نگه دارد.

عده زن باردار به چه صورت است؟

همانطور که در قسمت فوق بیان کردیم، بر طبق قوانین مدنی زن باردار باید تا زمان زایمان عده طلاق را نگه دارد اما اگر همسر زن باردار فوت شود و زمان زایمان او کمتر از مدت عده طلاق باشد، باید تا چهار ماه و ده روز مدت عده را نگه دارد.

عده طلاق زن یائسه

زنن یائسه و بانوانی که رابطه جنسی و نزدیکی با همسر خود ندارند، نیازی به نگه داشتن عده طلاق و عده فسخ نکاح نخواهند داشت و تنها باید عده وفات را نگه دارند.

عده طلاق رجعی

در ماده ۱۱۴۳ قانون مدنی انواع طلاق اعم از طلاق رجعی و طلاق بائن معرفی شده و در طلاق رجعی که امکان رجوع مرد به همسر و زندگی مشترک وجود دارد، عده باید نگه داشته شود. در طلاق خلع که زن مهریه را به همسر خود بذل و بخشش کرده و جدا می‌شود، نیازی به نگه داشتن مدت عده ندارد.

مدت زمان عده در طلاق رجعی بر اساس قانون مدنی سه دوره پاکی خواهد بود. همچنین اگر زن به اقتضای سن خود عادت ماهانه نشود یا به علت بیماری، رحم نداشته باشد، باید به مدت 3 ماه عده را نگه دارد.

عده طلاق رجعی

متن جایگزین: عده طلاق توافقی

عده طلاق توافقی

عده طلاق توافقی، طلاق از طرف زن و طلاق از طرف مرد در عقد ازدواج دائم سه ماه و ده روز و برای عقد موقت یک ماه و پانزده روز است. اما در صورت وجود فرزند یا باردار بودن، زن باید تا زمان زایمان و وضع حمل، عده را نگه دارد.

آیا طلاق بائن عده دارد؟

در طلاق بائن به علت اینکه امکان بازگشت مرد به زن و زندگی مشترک وجود ندارد، نیازی به نگه داشتن عده، برای زن وجود ندارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره درباره مدت زمان عده، عده طلاق از طرف مرد یا عده طلاق از طرف زن با کارشناسان و وکلای مجرب و با تجربه مؤسسه حقوقی دادنیک به صورت رایگان در ارتباط باشید.

سوالات متداول

عده چیست؟

بر اساس ماده 1150 قانون مدنی «عده عبارت است از مدتی که تا انقضای آن، زنی که عقد نکاح او منحل شده است، نمی تواند شوهر دیگر اختیار کند.»

عده طلاق زن باردار به چه صورت است؟

بر طبق ماده ۱۱۰۳ قانون مدنی، عده طلاق زن باردار تا زمان زایمان او است. بنابراین زن باردار اگر از همسرش جدا شود، باید عده را تا زمان زایمانش نگه دارد.

عده طلاق توافقی چند روز است؟

عده طلاق توافقی در عقد ازدواج دائم سه ماه و ده روز و برای عقد موقت یک ماه و پانزده روز است. اما در صورت وجود فرزند یا باردار بودن، زن باید تا زمان زایمانش، عده را نگه دارد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (2 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

مراحل طلاق توافقی بدون وکیل
مراحل طلاق توافقی بدون وکیل
طلاق به دلیل بیماری همسر
طلاق به دلیل بیماری همسر
مهریه در طلاق رجعی
مهریه در طلاق رجعی
طلاق خلع نوبت اول
طلاق خلع نوبت اول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)