امکان دارد زن پس از اینکه از همسر خود طلاق بگیرد، در راستای ازدواج مجدد اقدام نماید. در چنین شرایطی آیا زن میتواند مهریه خود را از همسر سابقش طلب کند؟ این موضوع مورد بحثی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت و تکلیف مهریه بعد از ازدواج مجدد زن را مشخص خواهیم کرد.
در صورتی که قصد دارید برای گرفتن مهریه اقدام کنید، بهتر است از کمک وکیل مهریه استفاده نمایید. وکیل متخصص مهریه با اطلاع دقیق از مراحل مطالبه مهریه در این مسیر به شما کمک میکند. شما میتوانید با کارشناسان حقوقی دادنیک برای این منظور در ارتباط باشید.
مهریه و شرایط پرداخت آن
مهریه در واقع یک سنت یا رسم قدیمی است که به عنوان شرطی برای پذیرش پیشنهاد ازدواج (دائم – موقت)، به زن تعلق میگیرد و شیوه پرداخت آن بسته به سند ازدواج در هر دو نوع عند المطالبه و عند الاستطاعه، مشخص است. به بیان ساده مهریه، مال یا پولی است که مرد در زمان انعقاد عقد (نکاح) به مالکیت زن در میآید و مرد یا خانواده مرد در صورت مطالبه زن باید آن را به وی پرداخت نمایند.
در صورت عند المطالبه بودن مهریه، زن میتواند آن را تحت هر شرایط و یا در هر زمانی که بخواهد مطالبه کند اما عند الاستطاعه بودن مهریه بدین معناست که زن باید استطاعت مالی شوهر خود را اثبات کند تا بتواند تمام آن را دریافت نماید.
میزان مهریه بر اساس ماده 1080 قانون مدنی دارای سقف مشخصی نیست و مطابق نظر و رضایت طرفین معین میشود. البته بر اساس قانونی که در سال 91 به تصویب رسیده، مطالبه مهریه تنها تا 110 سکه قابل پشتیبانی است و اگر بیشتر از این میزان باشد، الباقی در صورت توانایی مالی مرد، یا به صورت کامل و یا به شکل اقساط پرداخت میگردد.
ضمناً در شرایطی که مرد از توانایی مالی مناسبی برای پرداخت مهریه برخوردار باشد و از این امر سر باز بزند، قانون میتواند اموال مرد را توقیف کند تا او را به پرداخت مهریه همسرش وادار نماید.
جالب است بدانید در صورتی که زن مهریه اش را دریافت نکرده باشد و فوت کند، این مبلغ به وارثان وی میرسد، البته این امر به قصد مطالبه یا عدم مطالبه وراث وی بازمیگردد.
انواع مهریه
بدیهی است که مهریه حق زن است و مانعی در مسیر دریافت آن وجود ندارد، به همین دلیل خالی از لطف نیست که با انواع مختلف آن آشنا شوید.
- مهرالمسمی
مهرالمسمی مهریه ای است که به صورت توافقی و در زمان عقد تعیین میگردد. این مهریه نه تنها میتواند با توافق طرفین مشخص شود، بلکه امکان دخالت شخص سوم برای تعیین آن نیز وجود دارد.
- مهرالمثل
مهرالمثل در واقع برای زمانی است که زوجین قبل از تعیین مهریه رابطه زناشویی داشته اند. در تعیین این نوع مهریه شأن، منزلت، وضعیت خانوادگی زن و خویشاوندان وی در نظر گرفته میشود.
- مهرالمتعه
اگر در هنگام عقد، مهریه تعیین نشود و زوج قبل از برقراری رابطه زناشویی تصمیم بگیرد زوجه را طلاق دهد، باید میزان مبلغی را به عنوان مهریه به زن پرداخت نماید که البته این مبلغ بسته به وضعیت مالی و شرایط خانوادگی مرد مشخص میشود.
- مهر مفوضه البضع
در شرایطی که عقد یا نکاح دائمی صورت گرفته اما مهریه ای تعیین نشده باشد، به مهریه زن در چنین شرایطی مهر مفوضه البضع گفته میشود.
- مهر مفوضه المهر
در شرایطی که عقد دائم صورت بگیرد و مبلغی تحت عنوان مهریه توسط زن تعیین شود، به آن مهریه مفوضه المهر میگویند. در این مورد زن میتواند تعیین مبلغ مهریه را تحت اختیار مرد یا شخص ثالث قرار دهد.
آیا گرفتن مهریه بعد از ازدواج مجدد زن امکان پذیر است؟
همانطور که پیش تر ذکر شد، مهریه حق زن است و پس از زمان عقد مالک آن میشود، پس هر زمانی که بخواهد میتواند مهریه را طلب کند. بر طبق ماده 29 قانون حمایت از خانواده در زمان وقوع طلاق (درخواست از سوی مرد – درخواست از سوی زن – طلاق توافقی) باید تکلیف مهریه در دادگاه مشخص گردد.
این قانون تکلیف و حد و حدود مهریه را بعد از ازدواج مجدد زن نیز تعیین میکند. این یعنی اگر مرد موظف به پرداخت مهریه باشد که هست، ازدواج مجدد زن مانع پرداخت مهریه نمیشود، حتی اگر این رویداد در زمان اجرا گذاشتن مهریه و دریافت آن از همسر سابقش اتفاق بیفتد.
به طور کلی چه زن ازدواج مجدد انجام دهد، چه انجام ندهد، در هر دو حالت میتواند مهریه را از همسر سابق خود طلب کند و مرد موظف به پرداخت آن است. برای مثال حتی اگر زوجه به صورت طلاق توافقی از همسر خود جدا شود و در این توافق بخشش مهریه در قالب نصف میزان آن صورت بگیرد، ازدواج مجدد زن مانع دریافت الباقی مهریه وی نخواهد شد.
جالب است بدانید در صورتی که ازدواج دوم زن نیز موفقیت آمیز نباشد و به طلاق بینجامد، در دادگاه تکلیف مهریه مشخص شده و او میتواند مهریه هر دو ازدواج را مطالبه کند. پس در هر شرایطی ازدواج مجدد زن نمیتواند مرد را از پرداخت مهریه معاف کند.
وکیل مهریه
همانطور که گفتیم، برای مطالبه مهریه شما میتوانید از کمک وکیل مهریه استفاده کنید. برای این منظور با کارشناسان و مشاوران حقوقی دادنیک از طریق تماس، تلگرام و واتساپ میتوانید در ارتباط باشید.
سؤالات متداول
آیا بعد از ازدواج مجدد مهریه به زن تعلق میگیرد؟
ـ به طور کلی چه زن ازدواج مجدد انجام دهد، چه انجام ندهد، در هر دو حالت میتواند مهریه را از همسر سابق خود طلب کند و مرد موظف به پرداخت آن است. بر طبق ماده 29 قانون حمایت از خانواده در زمان وقوع طلاق، تکلیف و حد و حدود مهریه بعد از ازدواج مجدد زن در دادگاه تعیین میگردد.
در صورتی که ازدواج دوم زن نیز موفقیت آمیز نباشد، به طور کلی تکلیف مهریه چیست؟
ـ در صورتی که ازدواج دوم زن نیز موفقیت آمیز نباشد و به طلاق بینجامد، در دادگاه تکلیف مهریه مشخص شده و او میتواند مهریه هر دو ازدواج را مطالبه کند.
شیوه پرداخت مهریه چگونه است؟
ـ بر اساس قانونی که در سال 91 به تصویب رسیده، مطالبه مهریه تنها تا 110 سکه قابل پشتیبانی است و اگر بیشتر از این میزان باشد، الباقی در صورت توانایی مالی مرد، یا به صورت کامل و یا به شکل اقساط پرداخت میگردد. ضمناً در شرایطی که مرد از توانایی مالی مناسبی برای پرداخت مهریه برخوردار باشد و از این امر سر باز بزند، قانون میتواند اموال مرد را توقیف کند تا او را به پرداخت مهریه همسرش وادار نماید.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.