استرداد جهیزیه قبل از طلاق

استرداد جهیزیه قبل از طلاق

بحث استرداد جهیزیه قبل از طلاق یکی از این موارد است که گاهی باعث اختلاف نظر شدید بین زن و شوهر می‌‌شود. پس گرفتن جهیزیه قبل از طلاق امکان پذیر است. برای این کار خانم باید دادخواست استرداد جهیزیه به دادگاه ارائه کند.

در این مطلب قرار است به بررسی تخصصی این موضوع بپردازیم، اما در صورتی که با پرسش‌های بیشتری مواجه هستید، می‌توانید به صورت رایگان از طریق واتس اپ با مشاورین دادنیک در تماس باشید.

استرداد جهیزیه به چه معناست؟

بر اساس عرف کشور تمامی اموالی که زن هنگام ازدواج با خود به خانه شوهر می‌برد، با نام جهیزیه شناخته می‌شود. به همین دلیل طبق قانون در صورتی که بین زوجین اختلافی ایجاد شود، زن حق دارد برای پس گرفتن یا استرداد جهیزیه خود درخواست دهد. اگر به قانون مدنی نگاه کنیم، در ماده 1107 آن ذکر شده است که وظیفه تأمین وسایل منزل بر عهده شوهر است و زن در حالت عادی از این لحاظ وظیفه ای بر دوش ندارد.

اما همانطور که گفتیم عرف جامعه ما به گونه‌‌ای است که زن برای کاهش هزینه‌های تحمیلی بر شوهر بخشی و حتی در مواردی تمامی وسایل منزل را خود تهیه می‌کند. در این شرایط ممکن است بعد از مدتی بین زوجین اختلافاتی ایجاد شود. به همین دلیل زن می‌تواند از طریق روش‌های گوناگون مانند اقرار کردن مرد، استفاده از فهرست سیاهه یا شهادت شاهدان مورد قبول دادگاه، هر وقت که اراده کند جهیزیه خود را پس بگیرد.

آیا استرداد جهیزیه قبل از طلاق امکان پذیر است؟

یکی از سؤالاتی که بسیاری از بانوان در شرف طلاق با آن مواجه هستند، بحث پس گرفتن جهیزیه قبل از طی کردن مراحل طلاق است. در پاسخ باید بگوییم زن به عنوان مالک تمامی اثاث جهیزیه این امکان را دارد که حتی قبل از طلاق برای پس گرفتن تمامی اموالی که با خود به خانه شوهر برده اقدام کند. اما نکته قابل تأمل در این زمینه خراب یا مستهلک شدن برخی از وسایل است.

به عنوان مثال ممکن است زوجی چندین سال با هم زندگی کنند. در طول این سال‌ها برخی از وسایل قدیمی یا خراب می‌شوند. حتی ممکن است برخی از اقلام نیز جایگزین شوند. در چنین صورتی مرد هیچ وظیفه ای برای جبران تجهیزات ندارد و زن تنها باید وسایلی را که با خود به خانه همسر آورده را مسترد کند.

سیاهه جهیزیه چیست؟

زمانی که زن و شوهر قصد جدا شدن داشته باشند، هیچ کدام از طرفین نمی‌تواند بر اموال دیگری دخل و تصرف داشته باشد. البته بحث مهریه از این رویه جداست. به همین دلیل زن می‌تواند به راحتی درخواست پس گرفتن جهیزیه را به دادگاه ارائه دهد.

اما زمانی که زن می‌خواهد این دادخواست را ارائه دهد، باید به قاضی نشان دهد که مالکیت اموالی که ادعا دارند جزء جهیزیه او هستند با خود اوست. به همین دلیل برخی از روش‌ها وجود دارند که می‌توانند مورد پذیرش دادگاه باشند. یکی از این شیوه‌ها استفاده از سیاهه است.

سیاهه لیستی از اموال جهیزیه زن است که بهتر است قبل از بروز هر گونه اختلافی بین زن و شوهر تهیه و تنظیم شود. البته فضای جامعه ما به شکلی است که اغلب افراد قبل از ازدواج و یا حتی در طول دوران زناشویی این کار را انجام نمی‌دهند. اما به هر حال وجود سیاهه می‌تواند در هر زمانی به زن کمک کند تا جهیزیه خود را پس بگیرد.

سیاهه جهیزیه چیست؟

نکات مهم در چارچوب سیاهه جهیزیه

سیاهه جهیزیه اگر به شکل درست تهیه شده باشد، می‌تواند بدون دردسر باعث شود که زن برای استرداد جهیزیه خود درخواست دهد.

  • سیاهه جهیزیه برای استرداد اموال زن از مرد تنها زمانی مشروعیت دارد که به امضای زوج رسیده باشد. به عبارتی اعتبار این سیاهه تنها با امضا و رضایت زوج ایجاد می‌شود. این اعتبار با وجود ثبت اثر انگشت حتی بیشتر از قبل می‌شود.
  • برای استرداد جهیزیه از طریق سیاهه علاوه بر امضای زوج، به تأیید سیاهه از طریق دو شاهد دیگر نیاز است. طبق قوانین بهتر است که دو مرد زیر این سیاهه را به عنوان شاهد امضا کنند.
  • سیاهه جهیزیه در حالت معمول که به صورت دست نوشته تهیه شود و به امضای همسر برسد، به عنوان یک سند عادی قابل استناد است. اما می‌توان این سیاهه را در دفتر اسناد رسمی ثبت و با امضای همسر تکمیل کرد تا بتوان به آن اعتبار بیشتری بخشید.
  • در تهیه سیاهه باید لیست تمامی اموال با نوع مدل و برند سازنده ذکر شود تا در صورت نیاز زوجه بتواند آن‌ها را استرداد کند. برای مثال نوع یخچال، برند سازنده، میزان حجم و اطلاعاتی از این قبیل بهتر است در سند سیاهه ذکر شوند.

اجرت المثل جهیزیه زن

یکی دیگر از مواردی که در بحث استرداد جهیزیه قبل از طلاق معمولاً کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، اجرت المثل جهیزیه است. در برخی از موارد زن می‌تواند به دلیل استفاده شوهر از وسایل جهیزیه مبلغی را بابت اجرت المثل از او دریافت کند. به عبارتی زن از لحاظ قانونی وظیفه ای در زمینه تهیه جهیزیه ندارد.

بر اساس ماده 337 قانون مدنی در مواردی که اذن در انتفاع مجانی نیست، صاحب مال می‌تواند برای اجرت المثل درخواست دهد.

در تفسیر این ماده باید بگوییم اگر اجازه زن برای استفاده مرد از وسایل جهیزیه مجانی نبوده باشد، وی می‌تواند نسبت به دریافت اجرت المثل اثاث جهیزیه خود به دادگاه درخواست دهد. البته زن باید بتواند این موضوع را با دلایل محکمه پسند به دادگاه ثابت کند.

مجازات فروش جهیزیه توسط زوج

گاهی اوقات مرد می‌تواند به عنوان فروشنده مال غیر متهم شود. این موضوع خود می‌تواند عواقب کیفری برای او به دنبال داشته باشد. نکته جالب در این زمینه حمایت از زوجه است. زیرا محکومیت فروش مال غیر حداقل 1 سال حبس بدون امکان تبدیل شدن به جزای نقدی است. زوجه در چنین شرایطی می‌تواند علاوه بر حبس همسر خود، معادل دو برابر مال خود را به صورت نقدی از وی دریافت کند.

اجرت المثل جهیزیه زن

مراحل استرداد جهیزیه قبل از طلاق

زوجه برای اینکه بتواند اثاث جهیزیه خود را قبل از طلاق از همسر خود پس بگیرد، باید طبق مراحل زیر پیش برود.

  1. ارائه دادخواست استرداد جهیزیه به دادگاه
  2. ارجاع صلاحیت رسیدگی به دادخواست در دادگاه خانواده
  3. پرداخت هزینه دادرسی بر اساس بهای جهیزیه
  4. ضمیمه کردن لیست سیاهه یا فاکتور اموال به دادخواست استرداد جهیزیه

مدت زمان استرداد جهیزیه

این زمان تنها به ارائه مدارک زوجه به دادگاه بستگی دارد. در صورت عدم وجود اسناد لازم، روال حقوقی معمول طی خواهد شد که این روند زمان استرداد جهیزیه قبل از طلاق را افزایش خواهد داد. در صورتی که زن اسناد کافی را در این زمینه داشته باشد، می‌تواند هر زمانی که بخواهد بدون اجازه شوهر وسایل خود را از خانه او ببرد.

استرداد جهیزیه قبل از طلاق یکی از مباحثی است که زوجین در حین جدایی باید آن را بین خود حل و فصل کنند. در صورتی که شما هم در شرف جدایی هستید، می‌توانید برای آشنایی با مراحل قانونی این دادخواست با مشاوران حرفه ای دادنیک در ارتباط باشید.

سوالات متداول

از چه روش‌هایی می‌توان برای استرداد جهیزیه قبل از طلاق اقدام کرد؟

در صورتی که مرد اقرار کند، سیاهه ای وجود داشته باشد یا فاکتور اموال در دست زوجه باشد، وی می‌تواند برای استرداد جهیزیه خود اقدام کند.

اجرت المثل جهیزیه زن چیست؟

اجرت المثل جهیزیه زن زمانی به وی تعلق می‌گیرد که وی اثبات کند استفاده همسر او از وسایل جهیزیه اش مجانی نبوده است.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

دفتر مرکزی دادنیک کجاست؟

دفتر مرکزی دادنیک در تهران، سعادت آباد، بلوار دریا، شکوفان دوم، بهاران یکم، پلاک 10، واحد 5 واقع شده است.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
4.9/5 - (10 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

دادنامه طلاق
دادنامه طلاق
قوانین طلاق در کانادا
قوانین طلاق در کانادا
نفقه فرزند دختر
نفقه فرزند دختر
انواع طلاق
آشنایی با انواع طلاق و بهترین روش طلاق

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)