فرق اموال منقول و غیرمنقول سؤال بسیاری از افراد است. علت اصلی آن میتواند قوانینی باشد که در امور حقوقی و اجرای دادگاه در پاسخ به دادخواستهای مختلف وجود دارند.
این موضوع باعث شد که مطلب حاضر از وبسایت مؤسسه حقوقی دادنیک را به تفاوت اموال غیر منقول و منقول اختصاص دهیم.
در این مؤسسه همچنین وکیلان متخصص و کاربلدی در این زمینه وجود دارند که میتوانید از راهنماییها و کمکهای آنها به صورت تلفنی یا واتساپی بهره مند شوید.
اموال منقول چیست؟
طبق ماده 19 قانون مدنی میتوان گفت اموال منقول آنهایی هستند که قابل انتقال از جایی به جایی دیگر باشند، بدون اینکه آسیبی به خود یا محلی که در آن قرار دارند، وارد کنند.
برای مثال مصالح ساختمانی هنگامی که هنوز در ساختمان به کار نرفته اند.
اموال غیر منقول چیست؟
اموال غیر منقول را نمیتوان از مکانی به مکان دیگر منتقل کرد. این اموال ممکن است که استقرار ذاتی داشته باشند. در صورتی هم که انسان تصمیم به جا به جایی آنها بگیرد، باعث آسیب به مال یا محلی میشود که در آن قرار دارد.
آثار حقوقی تفاوت مال منقول و مال غیر منقول
هنگامی که تفاوت مال منقول و غیر منقول را بررسی میکنیم، تنها به این موضوع که چه دسته بندی یا انواعی دارند، نمیپردازیم. در حقیقت تأثیرات حقوقی تفاوت مال منقول و غیرمنقول بر زندگی فردی که شکایت کرده و خوانده در دادگاه اثر دارد.
خواهان میتواند یک مال باخته باشد یا زنی که برای گرفتن مهریه خود تلاش دارد اموال طرف مقابل خود را توقیف کند و نهایتاً به حق خود برسد.
اما خوانده دادگاه فردی است که باید اموال منقول و غیر منقول او توسط قاضی بررسی شوند. این فرد ممکن است فروشنده یا خریدار ملک باشد. از طرفی در موارد طلاق، اموال منقول و غیر منقول مردی که حق و حقوق مادی زن را نمیدهد، بررسی خواهد شد.
تفاوت در تعیین دادگاه صالح
هنگامی که دادخواستهایی به دادگاه ارائه میشوند، تفاوت اموال منقول و غیرمنقول باعث ایجاد افتراق میان دادگاههای بررسی دادخواست و انجام دادرسیها میشود. این در حالی است که دادگاه صالح بررسی کننده دادخواست مربوط به اموال منقول در محل اقامت خوانده دادگاه برگزار خواهد شد.
برای مثال اگر فردی از سمنان درباره اموال منقول شکایتی علیه فردی در شاهرود تنظیم کند، باید دادخواست را به دادگاهی در شهر شاهرود مطرح نماید. در حالی که درباره اموال غیر منقول بحث فرق میکند.
دادگاه صالح درباره اموال غیر منقول در جایی برگزار میشود که مال آنجا قرار دارد. فرقی ندارد که خواهان و خوانده در کدام شهر یا روستا زندگی میکنند.
تفاوت در توقیف اموال
هنگامی که حکم توقیف اموال فردی صادر میشود، فرقی ندارد که اموال منقول باشد یا غیر منقول، فرد نمیتواند آن را بفروشد یا به کس دیگری انتقال دهد. تفاوت اموال منقول و غیرمنقول در مورد توقیف آنها نیز صادق خواهد بود.
اموال منقول با توجه به اینکه از ماده 19 قانون مدنی پیروی میکنند، به راحتی توسط مأمور توقیف میشود. سپس خواهان با پیگیری حکم صادر شده میتواند برای به دست آوردن آن اقدام کند. اما اموال غیر منقول با توجه به ماده 12 قانون مدنی قابلیت جا به جا شدن ندارند.
در این حالت حکم دادگاه صالح به سازمان ثبت اسناد و املاکی ارائه میشود که مال غیر منقول در آن قرار دارد. بعد از این که وضعیت ثبتی مال بررسی شد، دستور توقیف مال در دفتر ثبت املاک نیز به ثبت میرسد. دفتر املاک اجازه فروش یا انتقال مال غیر منقول توقیفی را به مالک آن نمیدهد.
تفاوت در هزینه دادرسی
اکنون به توضیح سومین تفاوت اموال منقول و غیر منقول میپردازیم که هزینه دادرسی است. این هزینه درباره اموال منقول و غیر منقول فرق دارد. هزینه دادرسی اموال منقول به ارزش مالی بستگی دارد که خواهان درباره آن شکایت میکند.
ابتدا ارزش مال منقول مورد سنجش قرار میگیرد. سپس هزینه دادرسی آن تخمین زده میشود. برای مثال میتوانیم به هزینه دادرسی متفاوت یک ماشین با ماشین دیگر اشاره کنیم.
در مورد اموال غیر منقول تعیین هزینه دادرسی کمی متفاوت است. اگرچه خواهان ارزش مال غیر منقول را در دادخواست خود شرح میدهد، اما دادگاه به این اطلاعات بسنده نمیکند. دفتر ثبت املاک یکی از مراکزی است که برای ارائه ارزش دقیق مال غیر منقول گزارش خود را به دادگاه ارائه میدهد.
پس از آن که ارزش دقیق مال غیر منقول به دادگاه صالح تقدیم شد، هزینه دادرسی مورد سنجش قرار خواهد گرفت.
وکیل ملکی در دادخواستهای اموال منقول و غیرمنقول
اگرچه در این مطلب به دو ماده از قانون مدنی اشاره شد، اما هر فردی باید برای پیگیری اموال خود و ثبت دادخواست یا دفاع از اموال منقول و غیر منقولی که درباره آنها شکایت شده، به نکاتی توجه کند و مواد و تبصرههایی از قانون مدنی، قانون ثبت و موارد دیگر را در نظر داشته باشد. در این شرایط وکیل ملکی مجرب و کاربلد میتواند کمک بسیاری داشته باشد.
شما در این مطلب با تفاوت اموال منقول و غیرمنقول در زمینه بررسی دادگاه صالح، توقیف اموال و هزینه دادرسی آشنا شدید. برای اطلاع در مورد کلیه هزینه های وکیل ملکی میتوانید این مقاله لینک شده را مطالعه نمایید. در صورتی که بخواهید اطلاعات بیشتری کسب کنید، میتوانید به صورت تلفنی یا واتساپی با کارشناسان حقوقی و وکیلان با تجربه مؤسسه حقوقی دادنیک ارتباط برقرار کنید.
سوالات متداول
دادگاه اموال غیرمنقول در کدام دادگاه برگزار میشود؟
دادگاه اموال غیرمنقول در نزدیک ترین موقعیتی است که مال در آن واقع شده است.
هزینه دادرسی اموال منقول چگونه تخمین زده میشود؟
بعد از بررسی دادخواست، ارزش مال منقول بررسی و بر اساس آن هزینه دادرسی تعیین خواهد شد.
توقیف اموال غیرمنقول در کدام سازمان اجرا خواهد شد؟
دفتر ثبت املاک با دریافت دستور از سوی سازمان ثبت اسناد و املاک برای توقیف اموال اقدام میکند. در حقیقت دفتر املاک اجازه انتقال یا فروش مال توقیفی را به مالک نمیدهد.
مال غیر منقول به چه نوع مالی گفته میشود؟
اموال غیر منقول آنهایی هستند که قابلیت جا به جا شدن ندارند و در صورت انتقال، به خود یا محلی که در آن قرار دارند یا به آنجایی که منتقل میشوند، آسیب وارد خواهند کرد.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.