در این مقاله قرار است درباره طلاق غیابی ایرانیان خارج از کشور توضیح دهیم. به صورت کلی باورهای اشتباهی درباره طلاق غیابی وجود دارد. در دسته بندی طلاقها، طلاق غیابی وجود ندارد و بعد از اقدام برای طلاق و عدم همکاری طرف مقابل ممکن است رای طلاق غیابی صادر شود. روند کار به این صورت است که خانم یا آقا برای طلاق اقدام میکنند و اگر ابلاغیه به رویت طرف مقابل نرسد ( آدرس اشتباه یا هر دلیل دیگری) یا فرد در دادگاه حضور پیدا نکند یا لایحهای ارسال نکند (تحت شرایطی) رای طلاق غیابی صادر میشود. که امروز به دلیل استفاده عموم مردم از سامانه ثنا آمار طلاق غیابی کمتر از گذشته است. کارشناسان موسسه حقوقی دادنیک در واتس آپ آنلاین هستند و میتوانند به سوالات شما در مورد این طلاق غیابی در کوتاهترین زمان ممکن پاسخ دهند.
طلاق غیابی چیست؟
خیلی از افراد فکر میکنند در صورت عدم حضور یکی از زوجین میتوانند برای طلاق غیابی اقدام کنند. اما این طلاق شرایط خاص خود را دارد. برای مثال اگر خانم درخواست طلاق دهد و ابلاغیه طلاق به دست آقا نرسد یا به هر دلیل در دادگاه شرکت نکند یا اعتراضی نسبت به رای نداشته باشد، تحت شرایطی خانم میتواند برای طلاق اقدام کند. در صورتی که شرایط زندگی به قدری سخت میشود که زن و شوهر نمیتوانند کنار یکدیگر زندگی کنند درخواست طلاق میدهند. اگر یکی از زوجین به دادگاه مورد نظر دسترسی نداشته باشد (ابلاغیه به دست ایشان نرسد یا در دادگاه حضور پیدا نکند) ، طلاق آنها به صورت غیابی انجام میشود. در نظر داشته باشید، طلاق غیابی خارج از کشور اصول منحصربهفردی دارد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. به طور کلی در صورتی که یکی از زوجین در مکان مشخصی زندگی نکند و همچنین نتواند برای جدایی به دادگاه بیاید، همسرش میتواند به صورت غیابی از او جدا شود.
آیا طلاق غیابی ایرانیان خارج از کشور امکانپذیر است؟
برای پاسخ به این پرسش باید گفت بله، ایرانیان میتوانند برای طلاق غیابی خود در خارج از کشور نیز اقدام کنند. به خاطر داشته باشید برای طلاق غیابی ایرانی در خارج از کشور، زوجین باید مدارک خود را در اختیار اداره کنسولگری کشوری قرار دهند که در آن ساکن هستند.به زبان سادهتر اگر فردی در کشور کویت زندگی میکند و قصد دارد از همسر ایرانی خود جدا شود. باید روند این طلاق غیابی را از طریق اداره کنسولگری کشور ایران در کویت پیگیری کند. در ضمن طلاق غیابی ایرانیان خارج از کشور تنها در صورتی ممکن است که افراد به دادگاههای ایران مراجعه کنند. اما اگر فرد در خارج از ایران ساکن باشد، در این صورت چه شرایطی پیش میآید؟در این وضعیت فرد خارج از ایران باید به وکیل طلاق در ایران ، از طریق سامانه میخک وکالتنامه دهد تا بتواند به اصول مربوطه رسیدگی کند. بنابراین فرد متقاضی باید وکیل ایرانی برای طلاق خود انتخاب کند و سپس به این وکیل وکالتنامه دهد. در ادامه وکیل طلاق ایرانی میتواند امور مربوط به طلاق افراد را پیش ببرد.
شرایط طلاق غیابی خارج از کشور
گذشته از اینکه مفهوم طلاق غیابی چیست و در چه زمانی باید انجام شود، شرایط طلاق غیابی خارج از کشور نیز بسیار مهم است. برای طلاق غیابی ایرانی حتی در خارج از کشور نیز باید طبق قوانین ایران پیش رفت. دادگاههای ایران برای این نوع طلاق باید رای نهایی را صادر کنند.در صورتی که فرد در ایران حضور ندارد باید برای خود یک وکیل انتخاب کند تا درخواست طلاق او را در دادگاه ایران مطرح نماید. بنابراین متقاضی طلاق باید به یک فرد ایرانی وکالت دهد. از اینرو این فرد به عنوان نماینده قانونی او اقدامات لازم جهت طلاق را انجام میدهد. روند کار به این صورت است که وکیل برای طلاق از طریف موکل اقدام میکند. اگر طرف مقابل در دادگاه حضور پیدا نکند، ابلاغیه را دریافت نکند یا لایحهای ارسال نکند رای طلاق غیابی صادر میشود.
قوانین طلاق غیابی خارج از کشور
همانطور که پیشتر گفتیم، تمام ایرانیانی که در کشورهای خارجی ساکن هستند باید براساس حقوق بینالملل و قوانین تابع کشور ایران کارهای حقوقی خود را انجام دهند. به عبارت دیگر اگر در کشور آلمان زندگی میکنید و قصد دارید از همسر خود جدا شوید، قوانین کشور آلمان شامل حال شما نخواهد شد.در نظر داشته باشید، طلاق غیابی خارج از کشور یا طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور طبق قوانین ایران باید انجام شوند. در نتیجه روند این طلاقها با طلاق غیابی ایرانی و طلاق توافقی ایرانی فرق چندانی نخواهد داشت. ناگفته نماند میتوانید برای طلاق غیابی خود به دادگاههای کشوری که در آن ساکن هستید مراجعه کنید، در صورت اخذ هرگونه مدرکی، باید آن را به دادگاه ایران نیز ارائه دهید.در واقع مدارک و اسنادی که در دادگاههای خارجی کسب میکنید، به شما کمک میکند روند طلاق خود را در دادگاههای ایرانی سریعتر پیش ببرید. اما تصمیم و رای نهایی باید طبق قوانین ایران صادر شود. البته داشتن مدارک این چنینی به روند پرونده طلاق غیابی شما کمک میکند. در ضمن گواهیهای صادر شده در کشور خارج نباید با عرف و شرع قوانین کشور ایران مغایرت داشته باشد.

مراحل طلاق غیابی خارج از کشور
تا به اینجای راهنما سعی کردیم شما را با قوانین و شرایط طلاق غیابی خارج از کشور آشنا کنیم. همانطور که میدانید برای دریافت گواهی طلاق غیابی ایرانیان خارج از کشور محدودیتهایی وجود دارد که باید طبق قوانین و شرایط ایران پیش رود.مراحل این نوع طلاق بر اساس درخواست فرد متقاضی، ( زن یا شوهر) و همچنین محل سکونت آنها متفاوت خواهد بود. بدونشک متوجه شدید که مراحل طلاق غیابی ایرانیان ساکن در کشورهای دیگر طبق قوانین کشوری که در آن اقامت دارند اجرا نمیشود بلکه باید براساس شرایط و مراحل ذکر شده در کشور ایران پیش رود.
مراحل طلاق غیابی خارج از کشور به درخواست زن
زمانی که مرد مجهولالمکان باشد و زن بخواهد برای طلاق اقدام کند، میتواند درخواست طلاق غیابی بدهد و از شوهرش جدا شود. ناگفته نماند زن باید ثابت کند که همسرش مجهولالمکان است. برای قدم اول باید آدرس محل سکونت همسر خود را به دادگاه ارائه دهد. در صورتی که دادگاه شوهر را در آنجا پیدا نکند مرحله اول طلاق غیابی انجام میشود.دومین مرحله نیز انتشار آگهی در روزنامه بهروز ایران است. هویت شوهر را در آگهی منتشر میکنند تا در صورتی که شوهر حضور دارد، به دادگاه مراجعه کند. بعد از این مراحل به شوهر اعلام میکنند که در دادگاه حاضر شود، اما اگر شوهر حضور پیدا نکند، خطبه طلاق به صورت غیابی خوانده و جاری میشود.به طور کلی زن برای درخواست طلاق غیابی خود باید دلایل مشخصی ارائه دهد. در صورتی که زن در مورد آدرس مرد به قصد اشتباه کند، مرد میتواند در دادگاه برای طلاق غیابی اعتراض خود را به ثبت برساند. اما در صورتی که حق با زن باشد، به کمک یک وکیل طلاق ایرانی میتواند حکم طلاق خود را دریافت کند.
مراحل طلاق غیابی خارج از کشور به درخواست مرد
مراحل طلاق غیابی خارج از کشور به طور کلی یکسان با طلاق غیابی داخل کشور خواهد بود. در نظر داشته باشید در قانون ایران، حق طلاق به طور معمول با مرد است. در صورتی که مرد متقاضی طلاق باشد باید از محل اقامت خود وکالتی صادر کند و برای خود نماینده داشته باشد.این نماینده میتواند دادخواست طلاق او را به ثبت برساند. به خاطر داشته باشید اگر زن نیز در کشور دیگری اقامت داشته باشد، تقاضای طلاق مرد برای او ارسال میشود. سپس مرد میتواند رای طلاق خارجی خود را از دادگاه دریافت کند. برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم مقاله طلاق غیابی از طرف مرد و طلاق غیابی از طرف زن را مطالعه کنید.
ثبت طلاق غیابی خارج از کشور
با پشت سر گذاشتن مراحل و قوانین الزامی در طلاق غیابی خارج از کشور، زن و شوهر میتوانند برای ثبت طلاق خود به سفارت ایران در کشور یا شهر محل اقامتشان مراجعه کنند. در ضمن اجرای مراحل نهایی ثبت طلاق نیز در سفارت جمهوری اسلامی ایران انجام میشود. در نظر داشته باشید بعضی از گواهیهایی که توسط کشور خارجی صادر میشوند، در سفارت ایران مورد تایید نخواهند بود.کنسولگری ایران تنها مدارک و اسنادی را میپذیرد که طبق قوانین ایران باشند. سپس طلاق غیابی را براساس همین اسناد و مدارک ثبت میکند. فراموش نکنید بعد از اینکه گواهی طلاق غیابی خود را دریافت کردید، طی مدت ۳ ماه باید به سفارت ایران در کشور محل اقامت خود مراجعه کنید.حضور و مراجعه شما به سفارت برای ثبت طلاق غیابی بسیار مهم است، زیرا در این صورت شما برای عدم رجوع احراز هویت میشوید. در ضمن برای ثبت نهایی گواهی طلاق غیابی، این برگه باید به امضای مرد و زن برسد. اگر زن یا مرد نتواند به سفارت مراجعه کند، باید وکیل او با در دست داشتن وکالتنامه برای ثبت طلاق غیابی آنها به سفارت مراجعه نماید.
تکلیف مهریه در طلاق غیابی
شرایط دریافت یا بخشیدن مهریه در هر کشور متفاوت با سایر کشورها خواهد بود. از آنجاییکه مهریه امری مالی است و جزء حقوق مهم زن محسوب میشود، بهتر است زن در دادگاههای ایران درخواست مهریه خود را به ثبت برساند. البته وضعیت مهریه در طلاق غیابی خارج از کشور دارای یک سری محدودیتهایی است.در صورتی که زن برای دریافت مهریه خود درخواست بدهد، دادخواستی از طرف دادگاه برای مرد ارسال میشود. اگر مرد برای دریافت این دادخواست حضور نداشته باشد یا اگر دادخواست را دریافت کند اما در دادگاه برای مشخص کردن موضوع مهریه حاضر نشود، رای دادگاه به نفع زن و برای طلاق غیابی صادر میشود.زمانی که خطبه طلاق غیابی جاری شود، زن میتواند مهریه خود را به طور کامل از شوهر مطالبه کند. البته اگر شوهر مجهولالمکان باشد تکلیف مهریه کمی مبهم خواهد بود. در این صورت دریافت مهریه کمی پیچیدهتر میشود. از آنجاییکه مرد مفقود شده است، زن نمیتواند به طور مستقیم مهریه را از او مطالبه کند.
استعلام طلاق غیابی
بعد از اینکه گواهی طلاق غیابی صادر میشود، ممکن است یکی از زوجین از این طلاق غیابی مطلع نباشد. در نتیجه باید برای طلاق غیابی خود استعلام انجام دهد. برای استعلام این گواهی باید به مجتمعهای قضایی خانواده یا دادگاههای خانواده مراجعه کند. در ادامه اطلاعات و مشخصات هویتی و فردی خود و همسرش را ارائه دهد.سپس به صورت خودکار بررسی میشود که آیا این نامها در خصوص دریافت گواهی طلاق غیابی اقدام کردهاند؟ در واقع کارشناسان وجود یک پرونده طلاق غیابی مرتبط با این افراد را بررسی میکنند. حتی اگر طرحی در مورد جدایی این زوج مطرح شده باشد، در این استعلام مشخص میشود.همچنین با ثبتنام در سامانه ثنا میتوانید از تمامی گواهی و مدارکی که علیه شما صادر شده است مطلع شوید. در نظر داشته باشید در صورتی که یکی از زوجین برای طلاق غیابی درخواست دهد، سردفتر آن دادگاه به فرد مقابل نیز خبر میدهد. اما در صورتی که از طلاق غیابی خود باخبر نیستید، بهتر است به اداره ثبت احوال مراجعه کنید و استعلام طلاق غیابی خود را بگیرید.
مدارک لازم برای طلاق غیابی خارج از کشور
مدارک طلاق غیابی با مدارک سایر طلاقها متفاوت است. اما به طور کلی هر فردی که متقاضی طلاق است باید شناسنامه، سند ازدواج، و کارت ملی خود را برای ثبت درخواست طلاق غیابی ارائه دهد. در ضمن اگر زنی که دارای حق طلاق است، بخواهد درخواست طلاق بدهد ، به جز اسناد ذکر شده باید گواهی حق طلاق خود را ارائه دهد.گواهی حق طلاق، وکالتنامهای است که مرد به زن داده تا هر زمانی که صلاحدید، بتواند از همسرش جدا شود. کارشناسان موسسه حقوقی دادنیک میتوانند بهترین اطلاعات را در مورد مدارک لازم برای ثبت طلاق غیابی خارج از کشور در اختیار شما بگذارند.
حضانت فرزندان هنگام طلاق غیابی
در صورتی که زوجی که دارای فرزند است برای طلاق غیابی خود اقدام کند، باید به موضوع حضانت فرزند اهمیت زیادی داده شود. در این مورد محل زندگی، سرپرست، برنامهریزی برای ملاقات، و پرداخت کمک خرجی برای هزینههای فرزند باید تعیین تکلیف شود. فرقی ندارد طلاق غیابی است یا حضوری، توافقی است یا عادی.در هر صورت باید نفع فرزند نیز سنجیده شود، سپس برای حضانت و سرپرستی او تصمیم بگیریم. در نهایت قاضی، دادگاه، و والدین برای پرداخت کمک خرجی، حق ملاقات، و محل سکونت فرزندان تصمیم نهایی را به ثبت میرسانند. به طور معمول والدین در طلاق غیابی برای حضانت فرزندان به توافق میرسند.
حقوق مردان در طلاق غیابی خارج از کشور
تمامی حقوقی که از پیش تعیینشدهاند، به قوه خود باقی میمانند. طلاق غیابی حقوق مرد را کاهش یا تغییر نمیدهد. در نتیجه زن موظف به پرداخت و رعایت حقوق مرد خواهد بود. در ضمن دادگاه هنگام تعیین رای نهایی حقوق مرد را تعیین میکند و براساس آن رای طلاق غیابی را به ثبت میرساند.
حقوق زنان در طلاق غیابی خارج از کشور
در بخش مربوط به حقوق مردان در طلاق غیابی اشاره کردیم که تمامی حقوق تعیینشده به قوه خود باقی میمانند. همین امر در مورد حقوق زنان نیز صدق میکند. در طلاق غیابی نیز مهریه زن باید پرداخت شود و حق مسلم او است. در ضمن نفقه نیز یکی از حقوقهای مهم زنان در نظر گرفته میشود.توجه داشته باشید زمان عده نیز همچنان پابرجا خواهد بود. در کل تمامی حقوقی که مربوط به زنان است در طلاق غیابی باید به طور کامل اجرا شود. حقوق معینشده در طلاق غیابی و طلاق توافقی با یکدیگر فرقی نخواهند داشت.
دریافت حکم طلاق غیابی خارج از کشور چه مدت طول میکشد؟
برای دریافت گواهی یا حکم طلاق غیابی که در خارج از کشور تحویل داده میشود، متاسفانه هیچ تاریخ و زمان معینی تعیین نشده است. عوامل بسیاری در مدت زمان این نوع از طلاقها تاثیرگذار خواهند بود. برای مثال اگر زن درخواست طلاق غیابی را صادر کرده باشد، مدت زمان فراهم شدن این حکم متفاوت است.در صورتی که درخواست طلاق غیابی توسط مرد ارسال شود، روند جدایی کمتر طول میکشد.
همچنین بعضی از عوامل مالی و حقوق زنان همانند پرداخت نفقه یا تعیین وضعیت مهریه سبب دیرتر پیش رفتن روند طلاق غیابی میشود. البته عدم حضور یکی از زوجین نیز از دیگر عواملی است که بر روی مدت زمان طلاق غیابی تاثیر میگذارد.در نظر داشته باشید گاهی این روند ۴ سال نیز به طول میانجامد اما در مقابل گاهی بعد از ۷ ماه گواهی طلاق غیابی خارج از کشور برای زوجین ارسال میشود. با کمک گرفتن از کارشناسان حرفهای موسسه حقوقی دادنیک میتوانید روند طلاق غیابی خود را سریعتر پیش ببرید. کارشناسان حرفهای این موسسه به صورت آنلاین در خدمت شما هستند.
سخن آخر
طی این راهنما سعی کردیم شما را با موضوع طلاق غیابی آشنا کنیم. سپس شرایط، قوانین، مراحل، و مدارک لازم برای این نوع طلاق را به طور خلاصه شرح دادیم. هدف اصلی این مقاله ارائه اطلاعات تکمیلی در مورد طلاق غیابی خارج از کشور بود. همچین به حضانت فرزندان، تکلیف مهریه، و حق و حقوق مردان و زنان طی این نوع از طلاقهای غیابی نیز اشاره کردیم.
سلام
من ساکن شهر لودوک کانادا هستم و همسرم 14 ساله که خبری ازش نیست.میتونم برا یطلاق غیابی خارج از کشور اقدام کنم؟
سلام وقت شاما بخیر.
طلاق غیابی خارج از کشور شرایطی داره که باید اول پرونده تون مورد بررسی قرار بگیره. لطفا در واتساپ پیام بدید که یک جلسه آنلاین با یکی از وکلای مجموعه براتون تنظیم کنیم.