یکی از مباحث مهم پیرامون جدایی زن و شوهر، حضانت فرزند در طلاق غیابی است. طلاق غیابی به طلاقی گفته میشود که یکی از زوجین به هر دلیلی در جلسات دادگاه حاضر نشود. در این شرایط اگر زوجین دارای فرزند و یا فرزندانی باشند، بحث حضانت آنها به میان میآید که طبق قانون شرایط خاص خود را دارد.
در این مطلب از مؤسسه حقوقی دادنیک قصد داریم به مبحث حضانت فرزند در زمان طلاق غیابی طبق قانون بپردازیم.
طلاق غیابی چیست؟
طلاق غیابی به نوعی از جدایی گفته میشود که زن یا مرد به هر دلیلی در جلسات دادرسی حاضر نشوند و قاضی حکم طلاق را صادر کند. اگرچه طبق قانون حق طلاق با مرد است و وی میتواند حتی بدون حضور همسر خود، او را طلاق دهد، اما زن هم در صورت اثبات دلایل محکمه پسند خود به دادگاه این اختیار را دارد که از همسر خود به صورت غیابی طلاق بگیرد.
در هر دو مورد اگر یکی از زوجین در دادگاه حاضر نشود، حکم طلاق به صورت غیابی صادر میشود.
بحث حضانت فرزندان در طلاق غیابی بسیار مورد توجه است. زوجین زمانی که در شرایط جدایی قرار میگیرند، باید با بررسی معایب و مزایای گرفتن حضانت فرزند برای خود، نسبت به دریافت سرپرستی اقدام کنند.
شرایط طلاق غیابی
طلاق غیابی برای هر دو طرف شرایط خاص خود را دارد که این شرایط مطابق با شرایط عادی، برای زن سختگیرانه تر و محدودتر هستند. برای مثال زن برای طلاق غیابی باید حتماً یکی از شروط دوازده گانه ضمن عقد را داشته باشد تا با طی کردن روند دادرسی بتواند از همسر خود جدا شود.

این در حالی است که مرد تنها در صورت اراده و با نظر و رأی دادگاه میتواند حتی بدون حضور همسر، وی را طلاق دهد. البته بحث مهریه در چنین طلاقی همچنان مانند شرایط معمول پابرجاست و این حق از زن سلب نمیشود.
در طلاق غیابی زن یا مرد میتواند در مورد رأی دادگاه یا رأی صادر شده برای طلاق، اعتراض کرده و واخواهی خود را به دادگاه تقدیم کند. در مورد حضانت فرزند در طلاق غیابی هم شرایط به همین صورت است و پس از واخواهی ممکن است دادگاه رأی جدید را به سلب حضانت از مادر یا سلب حضانت از پدر صادر کند.
حضانت فرزند در طلاق غیابی
طبق قانون و بر اساس ماده ۱۱۶۹ آن، حضانت فرزند دختر تا سن ۷ سالگی با مادر است. حضانت فرزند پسر هم تا همین سن با مادر خواهد بود. اما پس از آن حضانت فرزند تا به بلوغ رسیدن فرزند یا فرزندان بر عهده پدر است. طبق قوانین شرعی سن بلوغ در دختران ۹ سالگی و در پسران تا ۱۵ سالگی است.
شرایط حضانت فرزند طبق قانون جدید هیچ تغییراتی نداشته است و زن و شوهر حتی در زمان طلاق غیابی هم باید از این شرایط تبعیت کنند.
در این مطب به بررسی روند حضانت فرزند در طلاق غیابی پرداختیم و دیدیم که در قانون حضانت فرزند تفاوتی در نوع طلاق برای تصمیم گیری دادگاه وجود ندارد. برای کسب اطلاعات دقیق تر میتوانید از وکلای حرفه ای مؤسسه حقوقی دادنیک از طریق مشاوره واتساپی و تلفنی رایگان بهره مند شوید.
سوالات متداول
حضانت فرزند در طلاق غیابی بر عهده چه کسی است؟
طبق قانون در هر شرایطی حضانت فرزند دختر و پسر تا ۷ سالگی با مادر است. این حضانت تا سن بلوغ (۹ سال در دختران و ۱۵ سال در پسران) با پدر است. در صورتی که یکی از زوجین صلاحیت حضانت فرزند را نداشته باشد، حضانت فرزند در طلاق غیابی از وی سلب میشود.
مدارک لازم برای انجام طلاق غیابی چیست؟
برای انجام طلاق غیابی به مدارک متعددی از جمله اصل شناسنامه، سند رسمی ازدواج و اصل کارت ملی نیاز است. البته بسته به نظر دادگاه تعداد مدارک مورد نیاز ممکن است افزایش پیدا کند.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.