طلاق رجعی چیست؟

طلاق رجعی

مسئله طلاق و جدایی از همسر پیچیدگی‌ها و راه‌ و روش‌های مختلفی دارد. در واقع زوجین قبل از جدایی باید اطلاعات کافی در مورد شرایط و روش‌های مختلف طلاق کسب کنند. یکی از مسائل مهم در طلاق، رجوع زوج به زوجه بعد از جدایی خواهد بود. طلاق رجعی بر روی همین موضوع تمرکز دارد.

طی طلاق به صورت رجعی زوج می‌تواند در مدت عده زوجه به همسر خود برگردد. در نظر داشته باشید برای رجوع به زندگی زناشویی قبل، بعد از طلاق به صورت رجعی، نیازی به جاری کردن صیغه عقد مجدد نخواهد بود. این رجوع به صورت لفظی یا فعلی انجام می‌شود. در ضمن حق و حقوق ذکر شده طی طلاق به صورت رجعی با سایر طلاق‌ها متفاوت است.

کارشناسان و متخصصان حرفه‌ای موسسه حقوقی دادنیک می‌توانند در مدت زمان کوتاهی اطلاعات کاملی در مورد این نوع طلاق در اختیار شما بگذارند. خوشبختانه این کارشناسان به صورت آنلاین و از طریق واتس اپ با شما در ارتباط هستند، بنابراین می‌توانید سوالات خود را با آنها به اشتراک بگذارید.

عده طلاق رجعی

بدون‌شک با مفهوم عده طلاق آشنایی دارید. زن باید بعد از جدایی از همسر خود طبق شرایط تعیین‌شده‌ای، مدتی را عده نگه‌دارد. نگه‌داشتن عده به معنای عدم ازدواج زن بعد از جدایی از همسر خود برای مدت مشخصی است. طی طلاق به صورت رجعی نیز زن موظف به نگه‌داری عده است. در طلاق رجعی زن باید به مدت 3 ماه عده نگه‌دارد.

به زبان ساده باید 3 بار از عادت ماهانه او بگذرد و سپس ازدواج کند. البته حتی اگر خانم به دلایلی خاص عادت ماهانه را تجربه نمی‌کند، بعد از طلاق رجعی باید 3 ماه عده نگه‌دارد. خانم‌های باردار عده متفاوتی دارند. در صورتی که خانم طی طلاق رجعی از همسر خود جدا شود و باردار باشد، باید تا زمان وضع حمل خود عده نگه‌دارد و ازدواج نکند. در زمان عده طلاق به صورت رجعی نفقه به خانم تعلق می‌گیرد. حتی اگر در زمان عده طلاق یکی از زوجین فوت کند، دیگری از اموال او ارث می‌برد زیرا خانم هنوز در حکم زوجه آقا به حساب می‌آید.

شرایط رجوع مرد در طلاق‌رجعی چیست؟

طلاق به صورت رجعی با اینکه نیازمند صیغه مجدد نیست و حتی به صورت لفظی نیز انجام می‌شود، اما شرایط مخصوص به خود را دارد. در ادامه شرایط رجوع مرد طی طلاق رجعی را برای شما شرح می‌دهیم:

  •   رجوع باید تنها به خواسته مرد باشد و خواسته زن در این میان اهمیت ندارد
  •   رجوع از طرف مرد کافی است که لفظی و فعلی باشد. بدین‌ترتیب که مرد به صورت زبانی و کلامی به همسر خود ابراز احساس کند یا به صورت فعلی، به او دست بزند و بگوید که قصد رجوع دارد
  •   رجوع به زندگی زناشویی تنها در مدت عده طلاق به صورت رجعی امکان‌پذیر است. در صورتی که مرد و زن بعد از اتمام طلاق به یکدیگر برگردند باید دوباره ازدواج کنند

به خاطر داشته باشید مرد بعد از رجوع به همسر خود طی دوران عده طلاق، باید برای ثبت ازدواج مجدد سریع‌تر اقدام کند. در صورتی که برای ثبت ازدواج مجدد خود دست به کار نشود، به طور حتم مورد مجازات قرار می‌گیرد.

آیا طلاق‌رجعی در شناسنامه ثبت می‌شود؟

از آنجایی که رجوع مرد به همسر خود طی دوران عده طلاق رجعیی، نیازی به ازدواج مجدد ندارد، شاید فکر کنید این طلاق در شناسنامه ثبت نمی‌شود. ثبت طلاق به صورت رجعی در شناسنامه زوجین شرایط پیچیده‌ای دارد. طلاق بر اساس مقررات و قوانین جمهوری اسلامی ایران انجام می‌شود.

ناگفته نماند این نوع از طلاق از همان ابتدا در شناسنامه ثبت نمی‌شود. زمانی که 2 نفر شاهد، گواهی در مورد سکونت خانم در محل زندگی مشترک زوج و زوجه ارائه دهند، می‌توان طلاق به صورت رجعی را در شناسنامه ثبت کرد. منظور سکونت خانم در محل زندگی مشترک طی دوران عده طلاق به صورت رجعی خواهد بود.بعد از اتمام دوران عده طلاق و ارائه گواهی حضور خانم توسط 2 نفر شاهد، موارد طلاق آنها بررسی می‌شود و در پایان طلاق آنها در شناسنامه نیز به ثبت می‌رسد. برای رجوع طی طلاق به صورت رجعی رضایت زن مهم نیست و در صورتی که مرد اراده کند ازدواج آنها دوباره تمدید می‌شود.

حقوق زن در این طلاق 

 به دلیل عدم ثبت نهایی طلاق زوجین طی طلاق رجعی و دوران عده آن، خانم نیز همچنان از حقوق خود برخوردار خواهد بود. همان‌طور که گفتیم طی دوران عده طلاق خانم باید در محل سکونت مشترک زندگی کند، پس به طور حتم نفقه یکی از حقوق پابرجا خانم به حساب می‌آید.

زوج همچنان باید زکات و فطره زوجه را پرداخت کند. پیش از این نیز گفتیم خانم در دوران عده طلاق به صورت رجعی خود همچنان حکم زوجه آقا را دارد، بنابراین هیچ یک از حقوق خانم به عنوان همسر مرد از او سلب نشده است و آقا باید تمام حق و حقوق عادی همسر خود را برآورده کند.

تکالیف زوجین 

پیش از این نیز گفتیم خانم و آقا بعد از طلاق رجعی و در دوران عده خانم، همچنان در یک منزل مشترک زندگی می‌کنند. از این‌رو زوج و زوجه در کنار یکدیگر باقی می‌مانند، همین امر سبب می‌شود تکالیف و حقوق آنها نیز همچنان بر جای خود باقی باشد.

برای مثال در صورت فوت یکی از زوجین دیگری نیز از اموال او ارث می‌برد. خانم باید نفقه دریافت کند. خانم و آقا همچنان به یکدیگر محرم هستند، بدین‌ترتیب در صورت فوت یکی از آنها، دیگری می‌تواند او را غسل دهد. خرج‌های خانم همچنان بر عهده آقا خواهد بود. برای مثال هزینه کفن و دفن زوجه را زوج پرداخت می‌کند. فراموش نکنید اگر آقا در دوران طلاق و مدت عده آن، با همسر خود نزدیکی داشته باشد، در واقع به زندگی زناشویی قبلی خود برگشته است. مرد نباید حقوق و قوانین ازدواج و زندگی زناشویی خود را نادیده بگیرد. برای مثال مرد نمی‌تواند قبل از اتمام دوران عده طلاق به صورت رجعی خواهر خانم را به همسری خود انتخاب کند.

انواع طلاق

بعد از بررسی پاسخ این پرسش که طلاق رجعی چیست، باید با انواع این طلاق نیز آشنا شوید. طلاق‌ها به طور کلی به 2 دسته تقسیم‌بندی می‌شوند: طلاق بائن و طلاق رجعی. هر طلاقی که جزء طلاق‌های بائن به حساب نیاید، طلاق به صورت رجعی خواهد بود.

طی طلاق‌های بائن آقا نمی‌تواند به همسر خود رجوع کند یا تحت شرایط خاصی این کار انجام می‌شود اما در انواع طلاق به صورت رجعی آقا بدون چون و چرا و در صورتی که خودش بخواهد، می‌تواند طی دوران عده خانم در طلاق به او برگردد. تمام طلاق‌ها جزء طلاق به صورت رجعی هستند مگر اینکه ویژگی‌های طلاق بائن را داشته باشند.

طلاق رجعی
طلاق رجعی

وضعیت مهریه در طلاق‌رجعی

مهریه در طلاق رجعی شرایط عادی دارد. مهریه حق مسلم خانم است و آقا طی طلاق به صورت رجعی نیز موظف به پرداخت مهریه خواهد بود. بدین‌ترتیب در زمان طلاق خانم می‌تواند مهریه خود را دریافت کند.در بعضی مواقع نیز خانم مهریه خود را به طور کامل می‌بخشد، در این صورت نیز شرایط مهریه مشخص و طبق روال خواهد بود. زمانی که خانم از دریافت مهریه صرف ‌نظر کند، آقا نیز بدون پرداخت حقوق مالی بخاطر بخشیدن مهریه می‌تواند از همسر خود جدا شود.

وضعیت نفقه 

همان‌طور که گفتیم در دوران عده طلاق به صورت رجعی خانم حق دریافت نفقه دارد. به طور کلی طی دوران 3 ماه عده خانم در طلاق، مرد موظف به پرداخت نفقه خواهد بود. البته نفقه در صورتی به خانم تعلق می‌گیرد که طلاق آنها در حالت نشوز نباشد یعنی عدم تمکین خانم از آقا صورت نگیرد.

نفقه خانم در صورتی که تمکین کرده باشد، دینی بر عهده مرد خواهد بود. از این‌رو حتی بعد از طلاق خانم و آقا اگر آقا از پرداخت نفقه خانم سرباز زده باشد، خانم می‌تواند به صورت حقوقی و قانونی این حق خود را از آقا طلب کند. مسئله مهم دیگر مربوط به وضعیت نفقه بعد از طلاق است. بدون‌شک می‌دانید که تمکین و نفقه با یکدیگر مرتبط هستند، پس بعد از طلاق رسمی و جدایی محل زندگی خانم از آقا، نفقه خانم نیز الزامی نخواهد بود. زیرا زوجین از یکدیگر طلاق گرفته‌اند و هیچ ارتباطی با هم ندارد.

تفاوت طلاق توافقی و طلاق‌رجعی چیست؟

طی طلاق توافقی خانم و آقا تصمیم می‌گیرند به صورت توافقی و با رضایت کامل از یکدیگر جدا شوند. حتی برای انجام سریع این نوع طلاق زوجین از حضور وکلا خبره نیز استفاده می‌کنند.شما نیز برای پیدا کردن وکیل مناسب در راستای طلاق خود می‌توانید از کارشناسان و متخصصان حرفه‌ای موسسه حقوقی دادنیک کمک بگیرید. آنها می‌توانند در کوتاه‌ترین زمان ممکن به شما کمک کنند تا وکیل مورد نظر خود را انتخاب کنید.

تفاوت طلاق توافقی و رجعی در شرایط و قوانین مربوط به آنها مشخص خواهد بود. در ضمن طی طلاق به صورت رجعی مرد همچنان می‌تواند در دوران عده به همسر خود رجوع کند. همچنین حق و حقوق خانم و آقا در طلاق توافقی و رجعی با یکدیگر متفاوت خواهد بود. فراموش نکنید مهریه و نفقه این 2 نوع طلاق نیز به صورت متفاوت بررسی و پرداخت می‌شوند.

رابطه طلاق و ارث

در برخی موارد مرد طی دوران طلاق به صورت رجعی فوت می‌کند، به نظر شما تکلیف ارث در طلاق به صورت رجعی چیست؟ مسئله ارث 2 طرفه است. بدین‌صورت که هم خانم بعد از فوت همسرش از او ارث می‌برد و در انحصار وراثت جز وراث محسوب می‌شود و هم آقا در صورت فوت خانم طی طلاق می‌تواند از اموال او ارث ببرد.

این حقوق نسبت به دریافت ارث تنها در زمان عده پابرجا خواهد بود. اگر خانم یا آقا طی دوران عده طلاق فوت کنند، زوجین از اموال یکدیگر ارث می‌برند. تنها طی طلاق‌رجعی زوجین از اموال یکدیگر ارث می‌برند، زیرا هنوز در دوران عده به عنوان زوج به حساب می‌آیند.

 درخواست طلاق

طلاق به صورت رجعی به طور معمول به خواست و اراده آقا انجام می‌شود زیرا بعد از طلاق و طی دوران عده نیز طبق اراده آقا رجوع قابل‌انجام است. پس این نوع طلاق بیش از هر کسی مورد پسند آقا خواهد بود. البته اعمال حقوقی طلاق به صورت رجعی به صورت کلی و بر اساس قوانین دادگاه ایران انجام می‌شود.

هر سخن یا فعلی که از سمت آقا به منظور رجوع باشد، باعث می‌تواند طلاق آنها باطل شود. باید گفت نظر و درخواست خانم در رجوع طی طلاق به صورت رجعی مطرح نیست. پس هر عملی از طرف آقا همانند بوسیدن، لمس کردن، یا ابراز احساسات عاطفی آقا به خانم در دوران عده خانم سبب بازگشت آنها به زندگی زناشویی قبل خواهد بود.

رجوع بعد از طلاق

تا به اینجای مقاله برای شما توضیح دادیم که رجوع طی طلاق به صورت رجعی ساده‌تر از سایر طلاق‌ها خواهد بود. به منظور رجوع بعد از طلاق باید به نوع طلاق توجه داشت. در صورتی که طلاق به صورت رجعی باشد، مرد بدون نیاز به عقد مجدد و تشریفات می‌تواند به همسر خود برگردد.

در دوران عده طلاق رجعی، خانم همچنان به عنوان همسر آقا به حساب می‌آید. نکته مهم در رجوع بعد از طلاق، مربوط به درخواست زوجین برای رجوع خواهد بود. در راستای رجوع بعد از طلاق نظر خانم اهمیتی ندارد و کافی است که آقا برای بازگشت به خانم خود اراده کند.فراموش نکنید بعد از رجوع به زندگی زناشویی قبلی، زوجین باید طی 1 ماه ازدواج مجدد خود را ثبت کنند. در صورتی که بعد از طلاق رجوع کنند ولی ازدواج خود را به صورت رسمی به ثبت نرسانند، رابطه آنها جرم به حساب می‌آید و حتی مجازات دارد. قصد رجوع مرد بعد از طلاق به صورت کلامی و عملی قابل‌انجام خواهد بود.

ثبت طلاق در شناسنامه

برای ثبت طلاق به صورت رجعی در شناسنامه باید گواهی حاکی از حضور خانم در محل سکونت مشترک زوجین ارائه شود. طلاق‌رجعی در دادگاه و براساس قوانین کامل انجام می‌شود اما در مراحل اولیه به ثبت رسمی نمی‌رسد. بعد از اتمام دوره عده خانم و در صورت ارائه گواهی حضور خانم در محل سکونت مشترک زوجین طی دوران عده، این طلاق در شناسنامه زوجین نیز به ثبت می‌رسد.در صورتی که به اطلاعات بیشتری در مورد نحوه ثبت طلاق رجعی در شناسنامه نیاز دارید، می‌توانید از کمک کارشناسان و متخصصان حرفه‌ای موسسه حقوقی دادنیک کمک بگیرید. 

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (1 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

طلاق دادن زن بدون مهریه
طلاق دادن زن بدون مهریه
طلاق در استرالیا
طلاق در استرالیا
نفقه فرزندان بالای 18 سال
نفقه فرزندان بالای 18 سال
زن بعد از چند سال می‌تواند طلاق بگیرد؟
زن بعد از چند سال می تواند طلاق بگیرد؟

19 پاسخ

  1. اگر من نخوام ولی آقا توی مدت عده طلاق رجعی برگرده به زندگی چی میشه؟

    1. درود
      طلاق باطل شده و دوباره از اول باید اقدام کنید.

  2. آیا در طلاق رجعی زن مستحق نفقه است؟ حتی اگر فرزندی نداشته باشد/؟

  3. اگه ددر مدت طلاق رجعی و عده همسر سابقم نفقه نده چطور باید پیگیری کنم؟

    1. درود
      به صورت قانونی قابلیت پیگیری برای شما هست.

  4. سلام برای رجوع در طلاق رجعی یک روز هم از عده گذشته باشه ممکن نیست؟

    1. درود
      از نظر شرعی و قانونی صرفا در مدت عده امکان رجوع وجود دارد.

  5. سلام طلاق رجعی داشتم همسر من در ماه اول عده به خانواده من گفته قصد برگشت داره اما فیزیکی برنگشته خونه باز هم رجوع محسوب میشه؟

  6. توی دوره عده طلاق رجعی نفقه فرزندی که حضانتش با مادر باشه برعهده آقا ست؟>

  7. سلام یه سوال داشتم وقتی طلاق رجعی باشه به عنوان طلاق توی شناسنامه ثبت نمیشه؟

    1. درود
      پس از عده در صورت عدم رجوع در شناسنامه ثبت میشه.

    1. درود
      بله با مشاورین تیم دادنیک تماس بگیرید.

    1. وقت بخیر
      قاضی پرونده این موضوع رو رسیدگی میکنه و تصمیم با شما نیست که طلاق رجعی انجام بدید یا نوع دیگه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)