طلاق شرعی

طلاق شرعی

طلاق و ازدواج دو معقوله مرتبط هستند که با قوانین متفاوتی اعمال می‌شوند. در زمان ازدواج طرفین باید رضایت کامل داشته باشند اما در بحث طلاق به طور معمول رضایت مرد کافی خواهد بود. طبق قانون مدنی طلاق شرعی یکی از حق‌های مسلم مرد است. در مقابل زن تنها در صورتی می‌تواند از همسرش جدا شود که بتواند دلیل جدایی خود را ثابت کند. به عبارت دیگر زن تنها تحت شرایطی خاص می‌تواند برای جدایی از همسرش دست به کار شود.

همان‌طور که می‌دانید جدایی یک مسئله شرعی به حساب می‌آید که هر فردی طبق قوانین خاصی می‌تواند برای آن درخواست دهد. در راستای جلوگیری از هرج و مرج در نظم خانواده‌ها، شرایط طلاق بسیار ویژه است و به دلایل غیر منطقی نمی‌توان از همسر خود جدا شد. به منظور آشنایی بیشتر با شرایط طلاق شرعی و قوانین مربوط به آن می‌توانید از کارشناسان حقوقی موسسه دادنیک راهنمایی بگیرید. این کارشناسان به صورت آنلاین و از طریق واتس اپ با شما در ارتباط خواهند بود.

طلاق شرعی چیست؟

هنگامی که یک زوج به نقطه جدایی می‌رسند، با توجه به شرایطی که در آن قرار دارند برای طلاق درخواست می‌دهند. به طور معمول طلاق به 2 صورت انجام می‌شود: طلاق شرعی و طلاق قانونی. جدایی نوع اول رایج‌ترین نوع جدایی محسوب می‌شود. در واقع زن و شوهر به دلایلی مشخص و منطقی از یکدیگر جدا می‌شوند و طلاق آنها ثبت می‌شود. اما در نوع دوم، خطبه طلاق و جدایی خوانده می‌شود ولی این موضوع در جایی ثبت نمی‌شود. در واقع صیغه شرعی طلاق بین طرفین خوانده می‌شود اما طلاق آنها به ثبت رسمی نمی‌رسد. به دلیل عواقب پس از آن، این نوع طلاق خیلی رایج نیست. از آنجایی‌که طلاق‌های شرعی به دلایلی در شناسنامه درج نمی‌شوند، خیلی عرف و عادی نخواهند بود. به طور کلی زمانی که خطبه شرعی طلاق براساس قوانین اسلامی جاری و خوانده شود اما به ثبت رسمی در شناسنامه نرسد، طلاق شرعی انجام شده است.

طلاق شرعی چگونه است؟

این نوع از طلاق شرایط ساده و ویژه‌ای دارد. به منظور ثبت طلاق غیر رسمی یا شرعی نیازی نیست دلایل منطقی طلاق را به دادگاه ارائه دهید. در واقع این نوع از طلاق به اجازه دادگاه نیازی ندارد. همچنین تایید و اثبات این طلاق در دادگاه الزامی نخواهد بود. در نظر داشته باشید، خواندن صیغه این طلاق باید براساس شرایط شرعی صورت بگیرد.

در ضمن برای طلاق غیر رسمی باید شهود نیز حضور داشته باشند. این شهود باید واجد شرایط باشند. به خاطر داشته باشید حین خواندن صیغه شرعی این طلاق، زن نباید هیچ مانع شرعی داشته باشد. همان‌طور که از نام این طلاق مشخص است، طلاق غیر رسمی در دادگاه ثبت نمی‌شود و قانونی به حساب نمی‌آید.

طلاق شرعی و غیر رسمی

طبق قانون حمایت از خانواده طلاق باید به صورت رسمی و قانونی در دفاتر رسمی ازدواج یا محضر ثبت شود. همچنین حکم این جدایی باید به ثبت دادگاه نیز برسد. در بعضی موارد طرفین این‌گونه عمل نمی‌کنند و طلاق خود را به ثبت نمی‌رسانند. طلاق غیر رسمی از لحاظ شرعی قابل‌قبول است و به ازدواج زوجین پایان می‌دهد. بعد از جاری شدن طلاق شرعی محرمیت زوجین از بین می‌رود. 

قابل‌قبول بودن این موضوع باعث نمی‌شود که زوجین طلاق خود را ثبت نکنند. ثبت طلاق در دادگاه یک تکلیف قانونی است که باید انجام شود. به هر حال زوجین باید وضعیت ازدواج و طلاق خود را به اطلاع دادگاه برسانند. طلاق غیر رسمی یا شرعی قابل‌انجام است و بعد از صیغه طلاق ازدواج زوجین تمام می‌شود. اما برای جلوگیری از عواقب بعدی بهتر است طلاق را به صورت رسمی ثبت کنید. بعد از طلاق شرعی اگر یکی از زوجین فوت کند طرف دیگر می‌تواند از ایشان ارث ببرد. یا خانم می‌تواند مهریه خود را اجرا گذاشته و آقا را ممنوع الخروج کند. یا آقا می‌تواند همسر خود را ممنوع الخروج کند. 

طلاق شرعی در آمریکا

ایرانیان ساکن در کشور آمریکا برای جدایی از همسر خود باید به 2 روش اقدام کنند. اول اینکه به دادگاه‌های کشور آمریکا سر بزنند و درخواست دهند. بعد از اینکه طلاق آنها در دادگاه کشور آمریکا به ثبت رسید باید برای طلاق ایرانی خود نیز اقدام کنند. متاسفانه در بسیاری موارد ایرانیان دچار اشتباه می‌شوند.

آنها از شرایط و قوانین طلاق در آمریکا مطلع نیستند. در نتیجه فکر می‌کنند ثبت طلاق در دادگاه آمریکا کافی است. برای طلاق در آمریکا زوجین باید هم طلاق با قانون ایران و هم آمریکا را به ثبت برسانند. تفاوتی ندارد ابتدا برای طلاق ایرانی یا آمریکایی خود اقدام کنند در هر صورت هر دو مورد باید انجام شود. 

 در صورتی که صیغه طلاق آنها در آمریکا جاری شود اما  طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران در دادگاه کشور  به ثبت نرسد، می‌توان گفت طلاق شرعی یا غیر رسمی در آمریکا صورت گرفته است. تا زمانی که حکم طلاق ایرانیان ساکن در کشور آمریکا، به ثبت دادگاه ایرانی نرسد جزء طلاق‌های رسمی محسوب نمی‌شود.

برای طلاق در کشورهای دیگر باید زوجین به یک وکیل در ایران وکالت دهند. تا بدون نیاز به حضور زوجین امور طلاق انجام شود. برای طلاق در ایران نیاز به حضور زوجین در ایران نیست. خانم و آقا می‌توانند از طریق سامانه میخک یا سامانه ثنا ایرانیان خارج از کشور به وکیل طلاق در ایران وکالت دهند.

 

طلاق شرعی
طلاق شرعی

طلاق شرعی بدون ثبت

ثبت طلاق در محضر یا دفترخانه ازدواج و طلاق وظیفه قانونی زوجین است. اگر زوجین طلاق خود را ثبت نکنند، کیفر و مجازات شامل حال آنها می‌شود. البته در نظر داشته باشید، طلاق بدون ثبت و به صورت غیر رسمی نیز قابل‌قبول خواهد بود. به عبارت دیگر طلاق غیر رسمی از نظر شرعی و اسلامی معتبر است.

در واقع شکی در جاری شدن حکم صیغه طلاق غیر رسمی وجود ندارد. اما ثبت طلاق و وضعیت ازدواج زوجین در دادگاه یا دفاتر اسناد رسمی الزامی است. با جاری شدن حکم صیغه طلاق شرعی، ازدواج زوجین به پایان می‌رسد. به این وجود زوجین باید مدارک و اسناد لازم را بعد از جاری شدن صیغه طلاق در اختیار دادگاه بگذارند و گواهی طلاق خود را ثبت کنند.

طلاق شرعی در آلمان

تا به اینجای مقاله با طلاق غیر رسمی آشنا شدید. شاید برایتان سوال شود افرادی که در کشور آلمان زندگی می‌کنند، چگونه می‌توانند به صورت غیر رسمی طلاق بگیرند. شرایط طلاق غیر رسمی در آلمان نیز تا حدودی شبیه کشور ایران است. بعد از نامه‌نگاری و مکاتبات لازم با سفارت ایران، زوجین باید به یکی از موسسات نماینده شرعی سفارت مراجعه کنند.

در این موسسات حکم طلاق بین زوجین خوانده می‌شود، بنابراین طلاق غیر رسمی آنها ثبت می‌شود. در ادامه زوجین باید طلاق خود را در دادگاه ایران نیز ثبت کنند. برای این کار باید طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران از همسر خود جدا شوند. در واقع ایرانیان ساکن در کشور آلمان باید به 2 صورت از همسر خود طلاق بگیرند:

  •       ثبت طلاق براساس قوانین کشور آلمان
  •       جدایی از همسر براساس قوانین جمهوری اسلامی ایران

طلاق شرعی در کلن

کلن یکی از شهرهای پر جمعیت کشور آلمان است. زوجین ایرانی که در کشور آلمان زندگی می‌کنند، می‌توانند برای ثبت طلاق شرعی خود در این شهر دست به کار شوند. برای ثبت طلاق غیر رسمی ایرانیان ساکن در کشور آلمان، موسسات نمایندگی جمهوری اسلامی ایران حضور دارند. بعد از جاری شدن صیغه طلاق، زوجین باید طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران نیز از همسر خود جدا شوند.

حکم طلاق آنها باید در دادگاه ایران ثبت شود. برای ثبت این طلاق ایرانیان ساکن در کلن باید به سامانه‌های الکترونیکی میخک و ثنا مراجعه کنند ( در ادامه به طور مفصل این 2 سامانه را شرح می‌دهیم) و به وکیل ایرانی خود وکالت دهند. بعد از این مرحله وکیل به دادگاه مراجعه می‌کند و طلاق آنها را به صورت رسمی در دادگاه ایران به ثبت می‌رساند.

طلاق شرعی در ایران

طلاق شرعی در ایران با حضور روحانی و 2 شاهد انجام می‌شود. این نوع از طلاق غیر رسمی است و باید در دادگاه ثبت شود. در بعضی موارد افراد بدون حضور به دادگاه حکم طلاق خود را جاری می‌کنند و از همسر خود جدا می‌شوند اما این حکم طلاق را در دادگاه ثبت نمی‌کنند. ثبت حکم طلاق در دادگاه باعث قانونی شدن طلاق می‌شود.

ناگفته نماند اگر طلاق خود را در دادگاه ثبت نکنید، شاید عواقب بدی دامن‌گیر شما شود. البته طلاق غیر رسمی به هر حال قابل‌قبول و معتبر است. ولی برای حذف نام همسر از شناسنامه باید طلاق را به صورت رسمی در دادگاه ثبت کنید. در ضمن اگر طلاق را در دادگاه ثبت نکنید، مجازات می‌شوید. در واقع زن می‌تواند به دلیل عدم ثبت طلاق در دادگاه از همسر خود شکایت کند.

طلاق شرعی در سوئد

ایرانیانی که در کشور سوئد ساکن هستند باید برای جدایی از همسر خود، هم براساس قوانین سوئد و هم براساس قوانین جمهوری اسلامی طلاق بگیرند. بعد از ثبت طلاق در دادگاه سوئد، روند جدایی ایرانیان ساکن در کشور سوئد تمام نمی‌شود. بلکه باید طلاق خود را براساس قوانین جمهوری اسلامی ایران نیز ثبت کنند.

در بعضی موارد افراد به طلاق غیر رسمی در سوئد بسنده می‌کنند. در واقع با مراجعه به نمایندگی‌های شرعی ایران در حضور شاهدین خطبه طلاق آنها خوانده می‌شود اما این حکم در دادگاه جمهوری اسلامی ایران به ثبت نمی‌رسد. تا زمانی که طلاق زوجین در دادگاه کشور ایران ثبت نشود، طلاق ایرانی آنها به طور کامل رسمی و قانونی نخواهد بود.

وکیل طلاق ایرانیان خارج از کشور

ایرانیان ساکن در کشورهای خارجی برای جدایی از همسر خود باید به 2 روش اقدام کنند. آنها هم باید طبق قوانین کشوری که در آن ساکن هستند، طلاق بگیرند و هم طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران طلاق خود را ثبت کنند. ایرانیان خارج از کشور بعد از ثبت طلاق  براساس کشور محل سکونت خود می‌توانند برای طلاق ایرانی نیز اقدام کنند.

برای این جدایی باید وکیل طلاق ایرانی استخدام کنند. کارشناسان موسسه حقوقی دادنیک در این خصوص به صورت کامل می‌توانند شما را راهنمایی کنند. هر سوالی دارید به صورت آنلاین و از طریق واتس اپ از آنها بپرسید. 

وکیل طلاق ایرانی تنها به عنوان نماینده شما و بعد از دریافت وکالتنامه از طریق یکی از سامانه‌های الکترونیکی زیر می‌تواند حکم طلاق شما را در دادگاه ثبت کند. در ضمن این وکیل بعد از دریافت گواهی طلاق از طریق پست مجوز طلاق را برایتان ارسال می‌کند.

سامانه میخک

وزارت امور خارجه ایران به منظور تسهیل در روند حقوقی یا قضایی ایرانیان خارج از کشور، سامانه میخک را راه‌اندازی کرد. در این سامانه افراد ایرانی خارج از ایران می‌توانند انواع گواهی‌های ایرانی همانند گواهی تحصیلی، درمانی، گواهی عدم سوء پیشینه، و غیره را دریافت کنند. کافی است ثبت‌نام سامانه میخک را تکمیل کنند.

مراحل ثبت‌نام در سامانه میخک سخت و دشوار نیست. در ابتدا باید اطلاعات شخصی و هویتی خود را وارد کنید. سپس خدمت مورد نظر را انتخاب نمایید. در ادامه منتظر دریافت کد رهگیری بمانید. بعد از این مرحله سیستم نوبت‌دهی سفارت ایران در کشور محل سکونت شما، زمانی را برای مصاحبه و احراز هویت تعیین می‌کند. در نتیجه باید به صورت حضوری به سفارت ایران در آن کشور مراجعه کنید.

در ضمن باید اسناد و مدارک لازم را بارگذاری کرده باشید. سپس درخواست شما ثبت می‌شود. برای مثال به منظور ثبت وکالتنامه در سامانه میخک فرد متقاضی باید اطلاعات وکیل خود را در سامانه میخک ثبت کند. سپس وکیل با در دست داشتن این وکالتنامه می‌تواند به عنوان نماینده فرد متقاضی اقدامات لازم را انجام دهد.

سامانه ثنا

اداره قوه قضاییه کشور ایران برای کمک به تسریع روند امور حقوقی و قضایی سامانه ثنا را راه‌اندازی کرد. افراد متقاضی بعد از ثبت‌نام در این سامانه الکترونیکی می‌توانند درخواست و نوع خدمت مورد نظر خود را ثبت کنند. سامانه ثنا برای مشاهده ابلاغیه‌های قضایی، ثبت دادخواست‌ها و اظهارنامه‌ها کاربرد دارد. از آذر ماه سال 1399 برای ایرانیان خارج از کشور هم خدمات ارائه می‌دهد. به این صورت که با یک سیم کارت فعال در ایران می‌توانند برای وکالت دادن به وکیل اقدام کنند. 

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

سامانه تصمیم
سامانه تصمیم و همه چیز درباره آن
حضانت فرزند در طلاق غیابی
حضانت فرزند در طلاق غیابی
طلاق توافقی یا حق طلاق
طلاق توافقی یا حق طلاق
رجوع از بخشش مهریه
نحوه رجوع از بخشیدن مهریه

2 پاسخ

    1. درود
      طلاق شرعی در هر صورت نیاز به شاهد دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)