گاهی پیش میآید که مرد و زن بعد از ازدواج، متوجه میشوند که امکان ادامه زندگی برای آنها دشوار است. به همین دلیل بدون آنکه در فاصله ازدواج و طلاق میان آنها نزدیکی صورت گرفته باشد، از هم جدا میشوند. مهریه در طلاق بائن غیر مدخوله یکی از حقوق مادی زن است که بر اساس قوانین موجود باید پرداخت شود.
در این مقاله از وب سایت مؤسسه حقوقی دادنیک شما را با مهریه در طلاق بائن غیر مدخوله و میزان آن آشنا خواهیم کرد. شما میتوانید برای کسب اطلاعات کامل تر از خدمات مشاوره تلفنی رایگان این مؤسسه حقوقی بهره مند شوید.
طلاق بائن غیر مدخوله
طلاق بائن غیر مدخوله یکی از انواع طلاق محسوب میشود و زمانی حکم دادگاه از این نوع طلاق است که زن و شوهر در فاصله عقد تا طلاق هیچ گونه نزدیکی نداشته اند. اگر زوجین نزدیکی داشته باشند، نوع طلاق بائن متفاوت خواهد بود.
آیا در طلاق غیرمدخوله به زن مهریه تعلق می گیرد؟
برای بسیاری سؤال است که دادگاه مهریه برای طلاق غیر مدخوله چه حکمی تعیین میکند. در پاسخ باید بگوییم که در ماده 1092 در طلاق بائن غیر مدخوله نیز مهریه به زن تعلق میگیرد. یک نکته مهم را نباید فراموش کنید که بکارت زن برای تعیین میزان مهریه طلاق بائن غیر مدخوله لازم نیست. زن و مرد نباید در فاصله عقد و طلاق رابطه نزدیکی داشته باشند. هرچند ممکن است زن بکارت نداشته باشد.
نکته مهم دیگری که باید در نظر داشته باشید این است که در صورت بخشش مهریه، فارغ از اینکه طلاق توافقی باشد یا بائن غیر مدخوله، مهریه ای به زن تعلق نخواهد گرفت.
میزان مهریه در طلاق غیر مدخوله
ماده 1092 قانون مدنی اعلام کرده است که «هر گاه شوهر، قبل از نزدیکی، زن خود را طلاق دهد، زن، مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر، بیش از نصف مهر را قبلاً داده باشد، حق دارد مازاد از نصف را عیناً، مثلاً یا قیمتاً، استرداد کند.»
با توجه به این ماده از قانون مدنی متوجه میشویم که زن چه در دوران عقد باشد، چه بعد از عقد، اگر با همسرش نزدیکی نداشته باشد، نصف مهریه را دریافت خواهد کرد. البته اگر مرد پیش از اعلام شدن میزان مهریه در طلاق بائن غیر مدخوله، بیشتر از نصف مهریه را به زن داده باشد، زن موظف است که مبلغ مازاد بر نصف مهریه را به مرد بازگرداند.
شرایط دریافت مهریه در طلاق بائن غیر مدخوله
برای اینکه بتوان مهریه در طلاق بائن غیر مدخوله را دریافت کرد، اقلام ثبت شده به عنوان مهریه باید شرایط لازم را داشته باشند. این شرایط عبارتند از:
- مهریه باید ارزش و بها یا همان مالیت داشته باشد. به این معنا که قابلیت مالکیت داشته باشد. برای مثال تعداد مشخصی سکه یا پول یا سهم مشخصی از یک ملک را میتوان برای گرفتن مهریه در نظر داشت.
- باید مهریه کاملاً مشخص و شفاف باشد. برای مثال مشخصات مکانی ساختمان یا ملک و حتی تعیین میزان دقیق سکه برای مهریه الزامی هستند.
- همانطور که اشاره کردیم، تعیین مهریه طلاق بائن در صورتی از نوع غیر مدخوله خواهد بود که میان زوجین فعلی هیچ گونه رابطه زناشویی و نزدیکی نبوده باشد.
نحوه دریافت مهریه در طلاق غیر مدخوله
برای گرفتن مهریه میتوان از وکیل مهریه کمک گرفت. او اطلاعات کامل و تجربه لازم را برای راهنمایی موکلین خود دارد. اما اگر بخواهیم چگونگی دریافت مهریه را در طلاق غیر مدخوله شرح دهیم باید به مراحل زیر بپردازیم:
1- ثبت درخواست برای مطالبه مهریه توسط زن
در این حالت زوجه به دفتر اسناد رسمی که عقد در آن جاری شده رفته و فرمی را برای مطالبه مهریه پر میکند. دفتر اسناد نیز زوج را از این درخواست مطلع کرده و او را به دفتر ثبت اسناد رسمی دعوت مینماید.
2- مهلت دادن به مرد برای پرداخت مهریه
در این مرحله دفتر اسناد رسمی زوج را از مفاد مهریه مطلع میکند. مرد نیز 10 روز وقت دارد که مهریه همسر خود را بپردازد.
3- توقیف اموال در صورت عدم پرداخت مهریه
اگر مرد در مدت زمان معین برای پرداخت مهریه اقدام نکرد، زن یا وکیل او باید با استفاده از گواهی اجرای ثبت، برای دریافت مهریه، به مرجع قضایی مراجعه کنند. طبق درخواست، اموال دارای سند مرد توقیف شده تا با فروش آنها مهریه زن پرداخت شود.
نکته مهم: اگر مهریه زن تا 20 میلیون تومان باشد، شورای حل اختلاف یا دادگاه خانواده به حل این مسئله میپردازند.
مدارک لازم برای دریافت مهریه در طلاق غیر مدخوله
برای گرفتن مهریه در طلاق بائن غیر مدخوله به مدارکی نیاز است، از جمله:
- شناسنامه و کارت ملی زن
- عقدنامه یا سند ازدواج
- اسناد مربوط به مفاد مهریه
نمونه دادخواست مهریه در طلاق غیر مدخوله
ریاست محترم دادگاه خانواده…………….
با سلام
احتراماً به استحضار میرساند، اینجانب و خوانده محترم، در تاریخ …/…./…. و در دفتر ازدواج شماره ……………. تهران، به عقد دائم یکدیگر در آمده ایم. اما، به دلیل اختلافات فی مابین، قادر به ادامه زندگی مشترک با ایشان نبوده و بنابراین، دادخواست طلاق خود را به دادگاه تقدیم نموده ام که در جریان رسیدگی است.
اکنون، با تقدیم این دادخواست، مطالبه نیمی از مهریه تعیین شده در سند نکاحیه، به میزان 65 سکه تمام بهار آزادی، مستنداً به ماده 1092 قانون مدنی، به همراه کلیه هزینهها و خسارات دادرسی، مورد استدعاست.
سوالات متداول
مهریه در طلاق بائن غیر مدخوله چقدر است؟
مهریه در طلاق بائن غیر مدخوله نصف بهای کامل مهریه است.
آیا ممکن است که است مهریه در طلاق بائن غیر مدخوله به زن تعلق نگیرد؟
بله اگر زن مهریه خود را بخشیده باشد یا پیش تر بیش از نیمی از مهریه را از همسر گرفته باشد، چیزی دریافت نخواهد کرد و در ضمن باید مبلغ مازاد را برگرداند.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.