جستجو کردن
Close this search box.

احراز وقوع تخلف شهرداری‌ ها

خانه / دیوان عدالت اداری / احراز وقوع تخلف شهرداری‌ ها
احراز وقوع تخلف شهرداری‌ ها

شهرداری یک نهاد عمومی غیردولتی است که زیر نظر شهردار، برای اداره و رسیدگی به امور شهر تأسیس می‌شود. برخی اوقات، اقدامات و تصمیمات ماموران شهرداری موجب آسیب رسیدن به حقوق شهروندان می‌شود.

درصورتی‌که این اقدامات، خلاف قوانین و مقررات کشور باشد، می‌توان با احراز وقوع تخلف شهرداری‌ها از این نهاد شکایت و خسارت را مطالبه کرد.

جالب است بدانید تنها یک راه و روش برای شکایت نسبت به تخلف شهرداری‌ها وجود ندارد. بلکه باتوجه‌به موضوع شکایت، مراجع مختلفی صالح بوده و به شیوه‌های مختلف حضوری و الکترونیکی، این شکایت قابل‌انجام است.

بهترین راه برای احراز وقوع تخلف شهرداری مشورت با وکیل دیوان عدالت اداری است. در صورتی که برای شکایت و احراز وقوع تخلف شهرداری به وکیل نیاز دارید با مشاوران حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.

شرایط احراز وقوع تخلف شهرداری‌ها

شرایط احراز وقوع تخلف شهرداری‌ها بسته به موضوع شکایت متفاوت بوده و باید با بررسی قوانین و آیین‌نامه‌های جاری نظر کارشناسی داد. اما به‌طورکلی چند پیش‌نیاز برای احراز وقوع تخلف شهرداری‌ها در دیوان عدالت اداری لازم است:

  1. صلاحیت دیوان عدالت اداری: پیش از ورود به دعوی قاضی باید با بررسی حدود اختیارات دیوان عدالت اداری صلاحیت رسیدگی آن را به رسمیت بشناسد. برای مثال درصورتی‌که جرمی واقع شده باشد دیوان صلاحیت رسیدگی نخواهد داشت.
  2. ارائه دادخواست: لازم است شاکی یا شاکیان با تبیین دقیق دلایل و مدارک تأییدکننده وقوع تخلف از سوی شهرداری اقدام به ثبت دادخواست کنند.
  3. احراز وظایف شهرداری: حدود صلاحیت و وظایف مأموران شهرداری نسبت به موضوع مورد اختلاف باید مورد بررسی قرار گیرد.
  4. احراز تخلف: در نهایت بایستی تخلف شهرداری مورد احراز قرار گیرد. این تخلف می‌تواند ناشی از یک فعل یا ترک فعل شهرداری باشد.

باتوجه‌به اینکه برای اقناع قضات دیوان باید لایحه‌ای مستند به قوانین جاری و مستدل تنظیم شود که نشانگر تخلف مأمور مربوطه یا خلاف قانون و شرع بودن مصوبات این ارگان باشد، توصیه می‌شود از مشاوره یک وکیل دیوان عدالت اداری بهره ببرید.

مراجع رسیدگی به تخلفات شهرداری‌ها

شهرداری‌ها تحت‌نظر شهردار وظایف متعددی از جمله نظارت بر ساخت‌وساز، صدور پروانه ساخت، دریافت عوارض، تمییز کردن معابر و دفع زباله و غیره دارند. گاهی ممکن است مأموران شهرداری در انجام وظایف خود دچار تخلف گردند. در این صورت شهروندان در کجا می‌توانند تظلم‌خواهی کنند:

  • یکی از گزینه‌های موجود دادگاه کیفری است. این گزینه زمانی به کار می‌آید که اقدام شهرداری مصداق قانونی جرم باشد و برای آن مجازاتی در قانون پیش‌بینی‌شده باشد.
  • دیوان عدالت اداری از مراجعی است که می‌توان در صورت تخلف شهرداری‌ها در آن دادخواهی نمود. درصورتی‌که قصد ابطال تصمیمات و مصوبات خلاف قانون شهرداری را دارید باید به این دیوان مراجعه کنید. از جمله مواردی که در این مرکز بررسی می‌شود: اعتراض به‌ازای کمیسیون ماده ۱۰۰، عدم صدور پروانه ساخت با وجود شرایط قانونی، ابطال بدون مجوز پروانه‌های سابق و غیره است.
  • گاهی می‌توان از اقدامات شهرداری در وزارت کشور یا استانداری‌ها هم شکایت کرد. اما امکان مطالبه خسارت از این راه وجود ندارد.

هر یک از مراجع فوق‌الذکر به موارد به خصوصی رسیدگی می‌کند. توصیه می‌شود بدون آگاهی اقدام قضایی نکنید و حتماً با یک متخصص حقوقی در این زمینه مشورت کنید.

مراجع رسیدگی به تخلفات شهرداری‌ها

نحوه شکایت از شهرداری در دیوان اداری

برای شکایت در دیوان عدالت اداری به طور خلاصه باید مراحل زیر را طی کنید:

  1. ثبت‌نام و ورود به سامانه ثبت شکایت دیوان عدالت اداری.
  2. انتخاب گزینه ثبت شکایت بدوی (برای اطلاع از نحوه تجدیدنظرخواهی در دیوان عدالت اداری روی این لینک کلیک کنید.)
  3. تأیید موافقت با مقررات اعلام شده
  4. سپس اطلاعات شخصی شما که از سامانه ثنا اخذ شده نمایش داده می‌شود که باید آن را تأیید کنید. در صورت مغایرت اطلاعات لازم است از طریق سامانه ثنا آنها را اصلاح‌کرده و سپس روی گزینه دریافت مجدد اطلاعات از ثنا کلیک کنید.
  5. شکایت خود را ثبت کنید.
  6. سپس دادخواست اعلامی شما نمایش داده می‌شود در صورت درست بودن آن روی گزینه تأیید کلیک می‌کنید.
  7. پرداخت هزینه دادرسی
  8. ثبت نهایی شکایت

مطالبه خسارت در دیوان عدالت اداری

به‌طورکلی اصل بر این است که مطالبه خسارت از دستگاه‌های اجرایی یا مأموران دولتی در صلاحیت محاکم عمومی یعنی دادگاه‌ها است. اما در شرایطی می‌توان از طریق دیوان عدالت اداری مطالبه خسارت کرد.

درصورتی‌که دستگاه‌های دولتی و مأموران آنها در اجرای وظایف قانونی خود دچار تخلف یا ترک فعل گردند، دیوان عدالت اداری ضمن رسیدگی به تخلف واقع شده، باید نسبت به مطالبه خسارت نیز حکم لازم را صادر کند.

این صلاحیت حتی در خصوص تخلفاتی که در مرحله انعقاد قرارداد صورت‌گرفته نیز جاری است.

متن دادخواست احراز وقوع تخلف شهرداری

نمونه دادخواست دیوان عدالت اداری باتوجه‌به موضوع شکایت، قانون و شرایط هر دعوی متفاوت است. در زیر یک نمونه دادخواست اعتراض به رأی کمیسیون ماده صد آورده شده:

مشخصات طرفیننامنام خانوادگینام پدرسنشغلمحل اقامت
خواهان
خواندهشهرداری
وکیل یا نماینده قانونی
خواستهابطال رأی بدوی و تجدیدنظر کمیسیون ماده صد به شماره
دلایل و منضماترأی بدوی رأی تجدیدنظرسند مالکیت
با سلام ریاست محترم دیوان عدالت اداریاحتراماً به استحضار می‌رساند: اینجانب …. فرزند …. به شماره ملی …… اعتراض خود را نسبت به رأی صادره در مورد پرونده به شماره… و بایگانی… در کمیسیون ماده ۱۰۰ را به شرح ذیل اعلام می‌نمایم.شرح ما وقع:همسایه بنده شکایتی مبنی بر عدم محق‌بودن اینجانب در خصوص ساخت پنجره‌ای روبه کوچه مطرح نموده و شهرداری آن را به کمیسیون ماده صد ارجاع داده است. همسایه مذکور مدعی است که مالک کوچه بوده به همین دلیل بنده حقی برای داشتن پنجره‌ای مشرف به کوچه ندارم. کمیسیون هم بنده را به پرداخت جریمه و مسدودشدن پنجره محکوم نموده است. در مرحله تجدیدنظر هم رأی مذکور تأیید شده و در حال اجرا است. لکن بنا به دلایل زیر چنین حکمی فاقد وجاهت قانونی است:مرجع رسیدگی به تظلمات طبق قانون اساسی مراجع قضایی دادگستری است؛ لذا کمیسیون ماده صد اساساً صلاحیت رسیدگی به موضوع مذکور را نداشته است.همسایه اینجانب ادعای مالکیت کوچه را نموده درحالی‌که برای ادعای دلایل موثقی ارائه ننموده است. همچنین این موضوع یک موضوع ترافعی بوده و باید توسط دادگاه ابتدا ادعای مالکیت وی احراز شود.مع‌الوصف از قضات محترم دیوان عدالت اداری درخواست صدور دستور موقت جهت توقف عملیات اجرایی و ابطال رأی بدوی و تجدیدنظر کمیسیون ماده صد را استدعا دارد. با تجدید سپاس و احترام

وکیل برای شکایت در دیوان عدالت اداری

اساساً شکایت از شهرداری در دیوان عدالت از دو جهت امکان‌پذیر است:

  • شهروندانی که به‌واسطه اقدامات مأموران شهرداری دچار ضرر زیان شده‌اند و مطالبه خسارت دارند. این گروه باید با تنظیم دادخواست و اثبات ذی‌نفع بودن و سایر عناصر تأییدکننده وقوع تخلف همچنین پرداخت هزینه دادرسی شکایت نمایند.
  • شهروندانی که نسبت به یکی از مصوبات شهرداری اعتراض دارند. در این گروه لازم نیست ذی‌نفع بودن ثابت یا هزینه دادرسی پرداخت شود.

وجه مشترک این دودسته شکایت نیازمندی به تنظیم یک لایحه مستدل و مستند توسط یک وکیل متخصص در زمینه دعاوی شهرداری در دیوان عدالت اداری است.

باتوجه‌به اینکه دیوان عدالت اداری رسیدگی غیرحضوری دارد و شیوه و آیین دادرسی آن متفاوت است. ضروری است از وکیلی که اشراف کاملی به مقررات شهرداری دارد و در زمینه پیگیری دعاوی دیوان عدالت اداری نیز تجربه حرفه‌ای دارد استفاده کنید.

جمع‌بندی

شهرداری یک ارگان غیردولتی است؛ اما در صورت احراز تخلفات مأموران می‌توان جهت تظلم‌خواهی در مراجع مختلفی به ثبت شکایت پرداخت. یکی پرکاربردترین مراجع دیوان عدالت اداری است؛ چراکه درجه اعتبار احکام این مرجع بالا بوده و امکان مطالبه خسارت نیز فراهم است.

علی‌رغم سهولت ثبت شکایت، رسیدگی و پیگیری شکایت در دیوان عدالت اداری دارای حساسیت‌های خاصی است. رسیدگی به پرونده‌های شهرداری نیازمند اشراف کاملی به مقررات دادرسی و آیین‌نامه‌های جاری است؛ بنابراین بایستی از کمک یک وکیل متخصص استفاده شود.

وکلای متخصص مؤسسه حقوقی دادنیک آماده‌اند در این مسیر شما را همراهی کنند.

سوالات متداول

نحوه شکایت از شهرداری در استانداری به چه صورت است؟

برای شکایت از شهرداری در استانداری باید به‌صورت حضوری مراجعه کنید؛ اما لازم است بدانید استانداری صلاحیتی مبنی بر صدور رأی ندارد تنها به تخلف رسیدگی می‌کند. پس نمی‌توان از این طریق مطالبه خسارت کرد.

نحوه شکایت از شهرداری از طریق وزارت کشور چگونه است؟

برای شکایت از این راه باید از سامانه درخواست وزارت کشور به‌صورت الکترونیک اقدام کنید.

دادنیک چیست؟

دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می‌دهد.

آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟

بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، می‌توانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتس‌اپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.

چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟

وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا می‌باشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت می‌شود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل می‌باشد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
5/5 - (3 امتیاز)
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های مختلف منتشر می‌نماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.

ورود ثالث در دیوان عدالت اداری
ورود ثالث در دیوان عدالت اداری
وکیل دیوان عدالت اداری
وکیل دیوان عدالت اداری
شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری
شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری
شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری
شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *