زوجها معمولاً همه تلاش خودشان برای حفظ زندگی مشترکشان را به کار میگیرند؛ و سعی میکنند تا حد امکان مسائلی که بین آنها اختلاف میاندازد را حل کنند؛ اما بعضی مواقع ممکن است کنترل اوضاع از دست آنها خارج شود و ناچار به جدایی و طلاق شوند.
یکی از مواردی که موجب گسسته شدن پیوند زناشویی و جدایی زوجین میشود اعتیاد است. اگر مرد اعتیاد شدیدی به مواد مخدر یا الکل داشته باشد، امکان دارد که به بنیاد خانواده آسیب وارد کند. در این شرایط موضوع طلاق از طرف زن مطرح میشود؛ و زوجه میتواند با اثبات اعتیاد همسرش از او جدا شود.
در این مطلب از دادنیک نکاتی که برای طلاق به دلیل اعتیاد وجود دارد را بررسی کردهایم. اگر نیاز به اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید از وکلای حقوقی موسسه دادنیک از طریق واتساپ مشاوره بگیرید.
چه نوع اعتیادی می تواند باعث درخواست طلاق شود؟
طلاق به دلیل اعتیاد چطور ثابت میشود و چطور زن میتواند برای جدایی از همسرش اقدام کند؟ این سوالی است که اغلب افرادی که حق طلاق ندارند یا همسرشان به طلاق توافقی راضی نمیشود مطرح میکنند. چون اعتیاد و طلاق در خانوادههای زیادی وجود دارد؛ و زمانی که زن نتواند شرایط را تحمل کند، قانون امکان جدایی و ترک زندگی مشترک را برای زن فراهم کرده است.
هر نوع اعتیادی نمیتواند زمینهساز طلاق زوجین شود. در واقع برای طلاق باید مرد به الکل، مواد مخدر استنشاقی، افیونی، کوکائین، نیکوتین و دیگر مواد مخدر اعتیاد آسیب زننده داشته باشد؛ و مصرف عادت گونه این مواد به زندگی زناشویی و خانواده آسیب زننده باشد.
بنابراین اگر قرص و … با تجویز پزشک توسط مرد مصرف شده باشد، یا مصرف مواد مخدر و الکل به صورت دورهای توسط مرد انجام شده باشد و مداوم نباشد، امکان طلاق و سلب حضانت فرزند از پدر طبق قانون برای زوجه وجود نخواهد داشت.
طلاق به علت اعتیاد به مواد مخدر چه شرایطی دارد؟
طلاق از شوهر معتاد باید طبق مفاد قانونی باشد؛ و زوجه نمیتواند مصرف مواد به صورت دورهای یا … را به عنوان بهانهای برای طلاق و جدایی به حساب بیاورد. در واقع، اگر زن طلاق بخواهد و مرد راضی نباشد، باید زوجه شرایط طلاق به دلیل اعتیاد به مواد مخدر را بررسی کرده؛ و طبق مفادی که قانونگذار مشخص کرده برای جدایی اقدام کند.
در شرایط تعیین شده توسط قانون، در صورتی که مرد به صورت مداوم و پیوسته مواد مخدر مصرف کند؛ و علیرغم تلاشهای فراوان نتوانسته باشد مصرف مواد یا الکل را ترک کند، زن میتواند با استناد به موارد درج شده در عقدنامه درخواست عسر و حرج دهد و از همسرش جدا شود.
برای اثبات اعتیاد مرد لازم است که فرد به صورت صریح یا تلویحی به این موضوع اعتراف کند، مدارک پزشکی مستند نشان دهنده اعتیاد مضر مرد وجود داشته باشد، یا اینکه زوج بارها به کمپ اعتیاد و مراکز ترک اعتیاد مراجعه کرده باشد و موفق به ترک اعتیاد نشده باشد. البته شهادت شهود عاقل و بالغ مرد هم میتواند مورد استناد قرار بگیرد؛ و در جهت صدور رأی عسر و حرج توسط دادگاه تأثیرگذار باشد.
بر اساس ماده 1130 قانون مدنی، در صورت اعتیاد شدید و آسیب زننده مرد زوجه میتواند برای عسر و حرج و درخواست طلاق یک طرفه اقدام کند.
مدارک مورد نیاز برای اثبات اعتیاد شوهر
با توجه به اینکه عسر و حرج یکی از راههای طلاق از طرف زن است، زوجه باید کلیه شرایط را برای اثبات اعتیاد زوج بررسی کرده؛ و مدارکی که میتواند نشان دهنده اعتیاد آسیب زننده مرد باشد را به دادگاه ارائه کند. برای طرح درخواست طلاق به علت اعتیاد باید مدارکی که در ادامه ذکر شده را آماده کنید.
- مدرک اثبات اعتیاد زوج صادر شده توسط پزشکی قانونی
- شهادت شهود
- گواهی بستری در کمپ یا مراکز ترک اعتیاد
- شناسنامه و عقدنامه
- دادخواست طلاق به دلیل اعتیاد
نمونه دادخواست طلاق به علت اعتیاد
اگر قصد مطرح کردن طلاق به دلیل اعتیاد مرد را دارید، لازم است که دادخواست طلاق را با کمک وکلای متخصص این حوزه تنظیم کرده و به دادگاه ارائه کنید. در ادامه یک نمونه دادخواست طلاق به دلیل اعتیاد زوج را جهت شناخت بهتر ارائه کردهایم.
خواهان (مشخصات زوجه)
خوانده (مشخصات زوج)
وکیل یا نماینده قانونی (مشخصات وکیل دادگستری)
ریاست محترم مجتمع قضایی خانواده
احتراماً اینجانب وکیل خواهان، نکات ذیل را به استحضار میرساند:
با عنایت به اینکه مستند به تصویر مصدق عقدنامه رسمی پیوستی رابطه زوجیت دائم فیمابین موکل و خوانده محترم محرز و مسلم است؛ با نظر به اینکه خوانده، مبتلا به مصرف مداوم مواد مخدر به اساس زندگی خانوادگی شده و الزام نامبرده به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک آن لازم بوده، امکانپذیر نیست؛ و از ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده، امتناع ورزیده است و این امر، از طریق ارجاع امر به پزشکی قانونی، قابل احراز و اثبات است.
با ملاحظه اینکه مستند به بند یک قسمت «ب» شروط ضمن عقد مندرج در قباله نکاح، خوانده به موکل، وکالت بلاعزل با حق توکیل به غیر داده که در صورت تحقق هریک از بندهای دوازدهگانه شروط ضمن عقد مندرج در قباله نکاح، موکل خود را به یکی از انواع طلاق ـ اعم از رجعی و بائن ـ به انتخاب خود، مطلقه نماید.
لذا موارد ذیل مورد استدعاست:
1 ـ صدور دستور مقتضی مبنی بر ارجاع امر به کارشناسی (پزشکی قانونی) به منظور احراز تخلف خوانده از بند 2 تبصره ذیل ماده 1130 قانون مدنی، وفق مواد 257 لغایت 269 ق.آ.د.م
2 ـ در ماهیت دعوی، صدور حکم طلاق خلع نوبت اول و اعطاء وکالت بلاعزل به موکل به منظور مراجعه به یکی از دفاتر رسمی طلاق و اجرای صیغه مربوطه و امضاء ذیل دفاتر و انجام کلیه تشریفات اداری لازم برای اخذ سند طلاق، طبق بند 2 تبصره ذیل ماده 1130 قانون مدنی و ماده 1146 همان قانون
با تقدیم شایستهترین احترامات
جمع بندی
اعتیاد خانمانسوز است و میتواند یک خانواده شاد و خوشبخت را به جدایی و طلاق برساند. به همین دلیل است که مراکز تک اعتیاد تلاش میکنند تا به زوجها برای ترک این عادت بیمارگونه کمک کنند. با این وجود اگر مرد نتواند الکل یا مواد مخدر را با وجود تلاشهای فراوان ترک کند، زن میتواند درخواست طلاق به دلیل اعتیاد را تنظیم کرده و با اثبات عدم ترک مواد و زیاد به خانواده از همسرش جدا شود. جهت دریافت اطلاعات بیشتر درباره انواع طلاق با وکلای موسسه حقوقی دادنیک در ارتباط باشید.
سؤالات متداول
آیا استعمال مشروبات الکلی حق طلاق برای زن ایجاد میکند؟
با توجه به اینکه اعتیاد به مصرف مداوم الکل آسیب زننده است و میتواند موجب نزاع و… بین زوجین شود، زن میتواند در این شرایط نیز برای طلاق یک طرفه اقدام کند.
طلاق از شوهر معتاد چقدر طول میکشد؟
با توجه به مدارک نشان دهنده اعتیاد مرد و مدتی که برای جمعآوری این مدارک در نظر گرفته شده، مدت زمانی که برای طلاق و جدایی در نظر گرفته میشود متغیر خواهد بود.
آیا زن میتواند به خاطر سیگار کشیدن از همسرش جدا شود؟
مصرف سیگار نمیتواند زمینهساز طلاق شود، مگر اینکه زن و مرد در عقدنامه بندی را برای این موضوع و توافقاتی که بین آنها انجام شده اضافه کرده باشند.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.