- وکالت طلاق توافقی و طلاق با داشتن حق طلاق
- بدون حضور زوجین در هیچ مرحلهای
- حدود 20 الی 60 روز کاری
- جلسه آنلاین یا تلفنی با وکیل طلاق
- برای انجام کار توسط وکلای متخصص دادنیک در ارتباط باشید
زندگی مشترک یکی از مقدس ترین روابط بین انسانهاست. با این وجود، گاهی اوقات یک یا هردوی طرفین ازدواج دیگر تمایلی به این ارتباط نداشته و در صدد جدایی بر میآیند. طلاق خلع نیز یکی از راهکارهای جدایی است که در اختیار زن قرار گرفته است. طلاق خلع در مواقعی کاربرد دارد که زن قصد رهایی از رابطه با شوهر را به هر قیمتی دارد.
اما این نوع طلاق دارای شرایط و ویژگیهایی است که شاید از آنها اطلاع نداشته باشید. کارشناسان حقوقی دادنیک در این مسیر کنار شما هستند تا بتوانید در کمترین زمان به حقوق قانونی خود دست پیدا کنید. همچنین شما میتوانید از خدمات این مجموعه مانند مشاوره تلفنی رایگان و مشاوره واتساپی رایگان نیز بهره مند شوید.
طلاق خلع چیست؟
به طلاق خلع در ماده 1146 قانون مدنی اشاره شده است. طلاق خلع زمانی کاربرد دارد که زن از شوهر خود کراهت یا تنفر دارد. در این صورت شرایطی به وجود آمده است که زن تحت هر شرایطی فقط قصد جدایی از مرد را دارد.
در چنین مواردی میتوان از طلاق خلع استفاده کرد. طلاق خلع به زن این اجازه را میدهد که با دادن فدیه از مرد جدا شود. این فدیه مالی است که زن به مرد میبخشد تا بتواند طلاق خود را جاری کند. معمولاً این مال معادل مهریه زن است اما میتواند با توافق طرفین بیشتر یا کمتر از مهریه نیز باشد.
به طور کلی اجازه طلاق در قانون بر عهده مرد است. اما طلاق خلع جزء مواردی است که این اجازه را به زن میدهد تا از مرد جدا شود. همچنین اجرت شیر دادن به فرزند یا نفقه نیز میتواند به عنوان مالی تعیین شود که زن به مرد پرداخت میکند.
شرایط طلاق خلع
طلاق خلع یکی از انواع طلاق توافقی است. در این نوع طلاق دو شرط اصلی باید پدیدار شود. اول اینکه زن به اندازه ای از مرد متنفر باشد که امکان ادامه زندگی مشترک برای او میسر نباشد. همچنین در صورت ادامه زندگی مشترک امکان نافرمانی یا بی توجهی به تکالیف قانونی و شرعی وجود داشته باشد.
شرط دوم این است که زن باید مالی را به مرد پرداخت کند. این مال میتواند در ازای بخشیدن مهریه پرداخت شود. همچنین با توافق میان زن و مرد، میتوان مقدار این مال را کمتر یا بیشتر از مهریه تعیین نمود. در حالت معمول، اجازه طلاق در دست مرد است. طلاق خلع تحت دو شرط نام برده میتواند اجازه طلاق را در اختیار زن قرار دهد.
رجوع در طلاق خلع
زن میتواند در صورت نیاز به یک وکیل خانواده مراجعه کند تا شرایط کامل این نوع طلاق را برای او تشریح کند. اما به لحاظ حقوقی، طلاق به دو نوع کلی تقسیم میشود:
- طلاق رجعی: در این نوع جدایی، زن و شوهر این اجازه را دارند که پس از مدتی نزد یکدیگر بازگردند. در این نوع طلاق نیازی به خواندن دوباره عقد نیست. طلاق از طرف مرد (در صورتی که زن باکره نباشد) یکی از انواع طلاق رجعی است. در صورتی که زن و مرد از هم جدا شوند و مدت زمان عده زن تمام نشده باشد، مرد میتواند دوباره نزد همسر خود بازگردد.
- طلاق بائن: در این نوع جدایی، در صورت تمایل زوجین به برگشت نزد هم باید عقد دوباره خوانده شود. این نوع طلاق خود به دو نوع طلاق خلع و مبارات تقسیم میشود.
بدین ترتیب، در صورت استفاده زن از طلاق خلع و علاقه به برگشت نزد شوهر پس از اجرای طلاق، باید عقد دوباره آنها خوانده شود. اما در صورتی که زن به بذل رجوع کند، مرد میتواند در مدت زمان عده نزد همسر خود بازگردد. البته باید مرد نیز به رجوع نزد همسر خود علاقه داشته باشد.
ارکان طلاق خلع
یکی از اصلی ترین مراحل طلاق خلع تنفر از شوهر است. سپس زن باید در ازای جدا شدن از شوهر مالی به او پرداخت کند. بدین ترتیب دو رکن اساسی طلاق خلع به ترتیب زیر هستند:
رکن اول: تنفر زن از مرد
هنگامی که زن به اندازه ای از مرد خود تنفر و کراهت داشته باشد که توان زندگی مشترک برای او ممکن نباشد، ممکن است این تنفر به نافرمانی یا عدم انجام تکالیف زناشویی منجر شود. بدین ترتیب به زن این اجازه داده میشود که از طلاق خلع استفاده کند. اما باید رکن دوم را نیز مهیا کند.
هنگامی که عشق و محبت جایگاه خود را به تنفر و کراهت بدهد، قانون و شرع این اجازه را به زن میدهد که در صورت فراهم کردن شرایطی از مرد جدا شود.
رکن دوم: پرداخت مال به مرد
رکن دوم طلاق خلع این است که زن باید مالی را تحت عنوان فدیه به مرد پرداخت کند. میزان این فدیه متفاوت است. ممکن است دقیقاً مطابق با مهریه باشد. یعنی زن در صورت بخشیدن مهریه خود میتواند از شوهرش جدا شود.
ممکن است با توافق طرفین، میزان فدیه بیشتر یا کمتر از میزان مهریه زن باشد. برای مثال، مرد علاوه بر بخشش مهریه از طرف زن، درخواست پول بیشتری از او میکند. همچنین ممکن است مرد مقداری از مهریه را به زن خود پرداخت کرده باشد. در این صورت، با بخشش بقیه مهریه از طرف زن، امکان اجرای طلاق خلع میسر میشود.
مهریه در طلاق خلع
با مراجعه به یک وکیل طلاق میتوانید از راهکارهای قانونی و شرایط کامل طلاق خلع باخبر شوید. با این وجود، طلاق خلع معمولاً بر پایه مهریه است. بدین منظور که زن با بخشش مهریه خود اجازه طلاق خلع را به دست میآورد. البته این مسئله باید با توافق طرفین به انجام برسد. برای مثال، ممکن است فدیه ای که زن به مرد برای به دست آوردن حق طلاق میپردازد، بیشتر یا کمتر از میزان مهریه باشد. این مقدار باید با توافق طرفین تعیین شود.
شرایط برگشت در طلاق خلع
طلاق خلع یکی از انواع طلاق بائن است. بدین معنی که در صورت تمایل طرفین به برگشت، باید عقد آنها دوباره خوانده شود. مهم نیست که مدت زمان عده زن سپری شده باشد یا خیر؛ در صورت اجرای طلاق خلع و تمایل بازگشت دوباره، باید عقد آنها دوباره جاری شود.
عده طلاق خلع
یکی از ارکان طلاق خلع این است که زن در ازای پرداخت مال به مرد، این اجازه را از مرد میگیرد که در مدت زمان عده نزد او بازگردد. بدین ترتیب مرد هنگامی که عده زن سپری میشود اجازه برگشت نزد زن را نخواهد داشت.
زن پس از جدایی از مرد باید تا 3 دوره عادت ماهانه خود برای ازدواج مجدد صبر کند. در صورتی که عادت ماهانه رخ ندهد، زن باید 3 ماه برای این منظور صبر کند.
در صورت بارداری زن باید تا هنگامی که فارغ میشود، عده نگه دارد. همچنین اگر زن باکره باشد و رابطه جنسی بین زن و مرد صورت نگرفته باشد، نگه داشتن عده الزامی نیست.
تفاوت طلاق مبارات و خلع
به طور کلی طلاق بائن به طلاقی گفته میشود که اجازه برگشت زن یا مرد نزد هم در مدت زمان عده وجود ندارد. برای اینکه زن یا مرد نزد هم برگردند، باید دوباره بین آنها عقد جاری شود.
طلاق بائن خود به دو نوع خلع و مبارات تقسیم میشود. در طلاق خلع تنفر زن از مرد وجود دارد و این نفرت یک طرفه است. در طلاق مبارات، تنفر دو طرفه میان زن و مرد وجود دارد. از آنجایی که طلاق مبارات به دنبال تنفر طرفین انجام میشود، میزان فدیه پرداختی زن به مرد، نمیتواند بیش از میزان مهریه او باشد.
تفاوت طلاق رجعی و خلع
طلاق رجعی یکی از انواع اصلی طلاق است. در این نوع طلاق، زن و مرد میتوانند قبل از سپری شدن عده زن، بدون اجرای دوباره عقد نزد هم برگردند. اما طلاق خلع یکی انواع طلاق بائن است. در طلاق بائن این اجازه به مرد داده نمیشود که در زمانی سپری شدن عده زن نزد او بازگردد.
طلاق خلع بدون رضایت شوهر
استفاده از حق طلاق خلع توسط زن منوط به رضایت شوهر است. بنابراین زن باید رضایت شوهر را در جهت به دست آوردن این حق جلب کند. اصلی ترین شرط رضایت شوهر نیز گرفتن فدیه و دادن حق طلاق به زن است.
بدین منظور که زن مالی به شوهر خود پرداخت میکند. مرد با قبول دریافت مال، این اجازه را به زن میدهد که از او جدا شود.
طلاق خلع چقدر طول میکشد؟
هنگامی که طلاق خلع نوبت اول جاری شود، مرد تا 20 روز اجازه درخواست تجدید نظر خواهد داشت. اگر دادگاه تجدید نظر نیز حکم به اجرای طلاق دهد، طلاق قطعی خواهد شد. همچنین اگر مرد به حکم صادر شده اعتراضی نداشته باشد، باز هم حکم طلاق قطعی است.
رجوع به بذل
پس از اجرای طلاق خلع، زن و مرد برای بازگشت نزد هم باید به اجرای دوباره عقد متوسل شوند. مگر اینکه زن با رجوع به بذل به مرد این اجازه را بدهد و مرد نیز به بازگشت نزد همسر خود علاقه داشته باشد. طلاق خلع از انواع طلاق بائن است که طلاق از طرف زن صورت میگیرد.
در صورت تمایل میتوانید جهت مشاوره رایگان در خصوص انواع طلاق و همچنین جنبههای قانونی طلاق خلع به مشاوران مجموعه دادنیک مراجعه کنید. میتوانید مراحل قانونی طلاق خود را با خیالی آسوده به مجموعه دادنیک بسپارید. برای پیدا کردن پاسخ سؤالات حقوقی خود نیز میتوانید از خدمات این مجموعه مانند مشاوره تلفنی رایگان و مشاوره واتساپی رایگان استفاده کنید.
سؤالات متداول
آیا زن میتواند درخواست طلاق دهد؟
بله. زن با استفاده از حق طلاق خلع میتواند درخواست جدایی از همسر خود را داشته باشد.
شرط اصلی طلاق خلع چیست؟
تنفر زن از مرد و دادن فدیه به مرد از شروط اصلی قبول طلاق خلع هستند.
آیا مرد میتواند درخواست مالی بیشتر از مهریه را در ازای قبول طلاق خلع داشته باشد؟
بله! در صورتی که نفرت زن از مرد یک طرفه باشد، مرد این اجازه را خواهد داشت که درخواست مالی بیش از مهریه را از زن داشته باشد. در صورتی که نفرت دو طرفه باشد، طلاق به نوع مبارات تبدیل میشود و فدیه نباید از میزان مهریه تجاوز کند.
دادنیک چیست؟
دادنیک یک موسسه حقوقی است که خدمات حقوقی خانواده مانند انواع طلاق، انحصار وراثت، خدمات مربوط به کنسولگری و… را به ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه میدهد.
آیا امکان برگزار جلسه آنلاین با وکیل وجود دارد؟
بله. در صورتی که در شهر و یا کشورهای دیگر سکونت دارید و یا به دلیل مشغله کاری امکان حضور در دفتر را ندارید، میتوانید جهت تنظیم جلسه آنلاین با وکیل پایه یک دادگستری، به واتساپ یا تلگرام دادنیک پیام دهید.
چگونه به دادنیک اعتماد کنیم؟
وکلای موسسه دادنیک (یا همکاران ما در موسسه دادنیک) وکیل پایه یک دادگستری هستند و دارای پروانه وکالت فعال در کانون وکلا میباشند. ضمن اینکه قرارداد فی مابین موکل و وکلای دادنیک در سامانه ثنا که متعلق به قوه قضاییه است، تنظیم و ثبت میشود. که قابل پیگیری توسط وکیل و موکل میباشد.
این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینههای مختلف منتشر مینماید.
برای مشاوره با وکیل متخصص میتوانید با کارشناسان دادنیک در ارتباط باشید.