نحوه رجوع از بخشیدن مهریه

رجوع از بخشش مهریه

در بعضی از پرونده‌های طلاق مشاهده شده است که خانم و آقا با یکدیگر به توافق رسیده و خانم مهریه خود را به طور کامل می‌‌بخشد. در ادامه با توجه به شرایطی که پیش می‌آید خانم از بخشیدن مهریه خود پشیمان می‌شود، در نتیجه قصد دارد برای رجوع از بخشش مهریه دست به کار شود. بهتر است بدانید، پشیمانی از بخشیدن مهریه و رجوع از بخشش این حق همیشه قابل‌انجام نیست.

در واقع با توجه به شرایطی که خانم مهریه خود را بخشیده است، رجوع از بخشش این حق امکان‌پذیر یا غیرممکن خواهد بود. ضمن این راهنما انواع روش‌های بخشش مهریه را برای شما به طور مفصل توضیح می‌دهیم. همچنین اگر برای بخشیدن مهریه خود اقدام کرده‌اید یا قصد دارید از بخشش مهریه خود رجوع کنید، می‌توانید با کارشناسان و متخصصان حرفه‌ای موسسه حقوقی دادنیک مشورت کنید. این افراد به صورت آنلاین و از طریق واتس اپ با شما در ارتباط خواهند بود.

انواع بخشش مهریه

قبل از اینکه برای بخشش مهریه خود اقدام کنید، بهتر است از قوانین و انواع بخشش مهریه باخبر شوید. در واقع برای کسب اطلاعات کافی در مورد انواع راه‌های بخشیدن مهریه بهتر است از کمک یک وکیل خبره استفاده کنید. در برخی از روش‌های بخشیدن مهریه خانم حق رجوع از بخشش مهریه ندارد.خانم می‌تواند به روش‌های مختلفی مهریه خود را ببخشد برای مثال به دفترخانه مراجعه کند و مهریه خود را به طور کامل یا بخشی از آن را ببخشد. همچنین می‌تواند مهریه خود را به آقا هدیه بدهد. مهریه حق مسلم خانم است و تا زمانی که خودش این حق را به آقا نبخشد، مرد باید مهریه را به طور کامل پرداخت کند.در سایر موارد نیز خانم به ازای رهایی از زوجیت و در هنگام  انواع طلاق مانند خلع و مبارات مهریه خود را می‌بخشد. در این نوع روش‌های بخشیدن مهریه خانم می‌تواند بعد از پشیمانی از بخشیدن مهریه، دوباره درخواست مطالبه مهریه داشته باشد. فراموش نکنید طی تمام طلاق‌ها و روش‌های بخشیدن این امتیاز قابل‌انجام نیست.

ابرا مهریه

یکی از روش‌های بخشیدن مهریه، ابرا مهریه است. طی این روش خانم می‌تواند به همراه آقا به دفتر ثبت اسناد مراجعه کند. در ادامه خانم با امضا سند ابرا مهریه این حق خود را به طور کامل به آقا می‌بخشد. به خاطر داشته باشید برای تنظیم سند ابرا مهریه حضور آقا الزامی است.با این کار خانم دینی که به خاطر مهریه بر گردن مرد است را به طور کامل از بین می‌برد. ابرا مهریه روشی که خانم بعد از امضا سند آن به هیچ‌وجه امکان رجوع ندارد. در واقع رجوع از بخشیدن مهریه در روش ابرا مهریه قابل‌انجام نیست. خانم بعد از بخشیدن مهریه خود به این روش، نمی‌تواند دوباره درخواست مطالبه ارسال کند.

بذل مهریه

بدون‌شک با معنای کلمه بذل آشنا هستید، بذل به معنای بخشش است. البته هدیه دادن نیز یکی از معانی بذل خواهد بود. این روش بخشیدن مهریه بیشتر در طلاق خلع و مبارات انجام می‌شود. به عبارت دیگر زمانی که خانم از همسرش کراهت داشته باشد، تنها برای طلاق و جدایی تلاش می‌کند.بدین‌ترتیب مهریه و حق و حقوق برای او مهم نخواهد بود. پس طی این نوع طلاق خانم مهریه خود را بذل می‌کند تا از زوجیت رها شود. در بذل مهریه خانم به ازای طلاق مهریه خود را به طور کامل یا بخشی از آن را می‌بخشد. فراموش نکنید در روش بذل مهریه خانم، تحت شرایطی می‌تواند برای رجوع از بخشش مهریه اقدام کند.

بذل بلارجوع مهریه

در صورتی که خانم و آقا بر طبق طلاق خلع از یکدیگر جدا شوند و خانم از طریق روش بذل بلارجوع مهریه خود را بخشیده باشد. حق رجوع از بخشیدن مهریه به طور قطع از خانم سلب می‌شود. به زبان ساده حتی اگر خانم اظهارنامه‌ای برای آقا بفرستد و برای رجوع از بخشش اقدام کند، باز هم رجوع ثبت نمی‌شود.در برخی موارد خانم برای ثبت سندی به منظور رجوع از بخشش دست به کار می‌شود و به دفترخانه ثبت اسناد مراجعه می‌کند ولی در صورتی که در دفترچه طلاق آنها بذل بلا رجوع ذکر شده باشد، رجوع خانم از بخشش مهریه ثبت نمی‌شود و رای نهایی توسط دادگاه تعیین می‌گردد.

رجوع از بخشش مهریه چیست؟

در صورتی که خانم مهریه خود را به آقا بخشیده باشد، تحت شرایطی می‌تواند از بخشش خود پشیمانی شود. رجوع از بخشش مهریه باید قبل از پایان عده خانم انجام شود که آقا نیز حق رجوع داشته باشد. با وجود اینکه خانم با رضایت خود مهریه‌اش را می‌بخشد ولی ممکن است از کرده خود پشیمان شود.از این‌رو به دنبال راهی برای رجوع از این حق خواهد بود. تنها در ۲ صورت می‌تواند از بخشیدن مهریه خود رجوع کند. در ادامه این ۲ روش را نام می‌بریم:

  •   هبه غیر معوض: خانم بدون دریافت هیچ مال و پولی مهریه خود را به آقا ببخشد. به زبان ساده اگر خانم در ازای خواسته‌ای که از آقا داشته مهریه خود را ببخشد، نمی‌تواند رجوع کند. ولی اگر بدون چشم‌داشت و در ازای هیچ چیز خاصی مهریه خود را بخشیده باشد، می‌تواند از حق بخشیدن خود رجوع کند.
  •   هبه معوض: در صورتی که خانم به ازای دریافت مبلغی پول یا رهایی از زوجیت مهریه خود را ببخشد و طی دوران عده از کرده خود پشیمان شود، می‌تواند برای رجوع از بخشیدن حق خود اقدام کند و آقا نیز می‌تواند برای برگشتن به زندگی قبلی دست به کار شود.

آیا زن بعد از بخشیدن مهریه می‌تواند باز مطالبه کند؟

پیش از این نیز گفتیم با توجه به شرایط طلاق و براساس روشی که خانم مهریه خود را بخشیده است، امکان رجوع از بخشیدن مهریه وجود دارد. البته خانم طی مدت عده خود می‌تواند برای مطالبه دوباره مهریه درخواست ثبت کند. در بیشتر طلاق‌ها، خانم بعد از بخشش مهریه نمی‌تواند رجوعی از بخشش این حق انجام دهد.تنها در صورتی که خانم مهریه خود را به آقا هدیه داده باشد و بعد از مدتی پشیمان شود، می‌تواند طی دوران عده خود برای مطالبه دوباره مهریه‌اش دست به کار شود. در این صورت نیز دادگاه شرایط پیش‌آمده را به طور کامل می‌سنجد و سپس تصمیم نهایی خود را اعلام می‌کند.

رجوع از بخشش مهریه
رجوع از بخشش مهریه

در چه صورت می‌توان رجوع از بخشش مهریه انجام داد؟

فرقی ندارد خانم مهریه خود را به طور کامل ببخشد یا تنها بخشی از آن را به آقا بخشیده باشد، سند بخشش مهریه مشخص‌کننده شرایط رجوع از بخشش مهریه است. در بیشتر مواقع خانم بعد از بخشیدن مهریه نمی‌تواند ابراز پشیمانی کند و برای مطالبه مهریه‌اش دست به کار شود.اگر که در سند بخشش مهریه عنوان شود که خانم مهریه خود را به آقا هدیه داده است، امکان پشیمانی در بخشش مهریه وجود دارد. در هبه غیر معوض خانم می‌تواند به مالی که آقا بخشیده است رجوع کند. ضمن چنین شرایطی زن می‌تواند از بخشش مهریه خود صرف‌نظر کند و برای رجوع از بخشش این حق دست به کار شود.

رجوع از بخشش مهریه توسط زن

در صورتی که زن در دوران عده خود بخواهد از بخشش مهریه رجوع کند، آقا نیز می‌تواند به زندگی زناشویی خود برگردد. در نظر داشته باشید اگر خانم به ازای گرفتن طلاق  از شوهرش مهریه‌اش را به او ببخشد ولی آقا خانم را طلاق ندهد، این نوع بخشش نیز هبه نام دارد و از آنجایی که خانم به خواسته خود دست پیدا نکرده است، پس می‌تواند برای رجوع از بخشیدن مهریه خود اقدام کند.به طور کلی زن در صورتی می‌تواند از بخشش مهریه خود پشیمان شود که مهریه‌اش را به صورت هبه غیرمعوض به آقا بخشیده باشد. در چنین شرایطی نیز باز خانم براساس قوانین و شرایط ویژه‌ای می‌تواند برای رجوع از بخشش مهریه خود دست به کار شود.در صورتی که قصد دارید از بخشش مهریه خود رجوع کنید، توصیه می‌کنیم با کارشناسان  و متخصصان حرفه‌ای موسسه حقوقی دادنیک مشورت کنید  و از آنها کمک بخواهید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه مطلوب خود دست پیدا کنید.

رجوع از بخشش مهریه در طلاق توافقی

به طور حتم با ماهیت اصلی طلاق توافقی آشنا هستید، به طلاقی که خانم و آقا در مورد تمام مسائل به توافق می‌رسند؛ طلاق توافقی گفته می‌شود. بنابراین طی طلاق توافقی خانم و آقا باید در مورد وضعیت مهریه نیز با یکدیگر به توافق برسند. در بیشتر مواقع طی طلاق توافقی خانم مهریه خود را می‌بخشد. پیشنهاد می کنیم در این باره مقاله شرایط بخشیدن مهریه در طلاق توافقی را مطالعه کنید.می‌توان گفت رجوع از بخشش این حق طی طلاق توافقی تا حد زیادی غیرممکن است. به خصوص اگر خانم در روند طلاق توافقی سند بخشش بذل بلا رجوع را امضا کند، در این صورت به هیچ‌وجه نمی‌تواند از بخشش مهریه خود پشیمان شود. بنابراین روند طلاق توافقی بدون هیچ دردسری به اتمام می‌رسد.

رجوع از بخشش مهریه بعد از فوت مرد

در صورتی که خانم طی دوران زناشویی خود مهریه خود را ببخشد ولی هیچ سند رسمی از این بخشش در دسترس نباشد، بعد از فوت مرد، رجوع از بخشش مهریه امکان‌پذیر خواهد بود. به زبان ساده بخشیدن مهریه سند رسمی می‌خواهد، در صورتی که هیچ سند رسمی نشان از بخشش مهریه وجود نداشته باشد، خانم می‌تواند دوباره برای مطالبه مهریه خود درخواست بدهد.

چگونگی رجوع از بخشش مهریه

همان‌طور گه گفتیم رجوع از بخشش مهریه به سادگی قابل‌انجام نیست. به خصوص اگر خانم از محکمترین سند برای بخشش مهریه یعنی سند ابرا استفاده کرده باشد، به هیچ‌وجه نمی‌تواند مهریه بخشیده شده را باز پس گیرد. در ضمن سند بخشش مهریه خانم یک سند معتبر است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت.تنها در صورتی که خانم در سند بخشش مهریه خود از کلمه هبه استفاده کرده باشد، مهریه بخشیده شده قابل‌ رجوع خواهد بود. برای مثال اگر خانم در ازای بخشش مهریه خود هیچ مال یا درخواستی از آقا نداشته باشد، می‌تواند از بخشیدن مهریه خود پشیمان شود و رجوع کند. در نظر داشته باشید رجوع از بخشش مهریه باید طی مدت عده ثبت شود.

رجوع از بخشش مهریه در خارج از کشور

زوجینی که در خارج از کشور زندگی می‌کنند، هنگام جدایی باید براساس قوانین کشور محل سکونت خود از همسرشان جدا شوند و سپس براساس قوانین طلاق در ایران نیز جدایی خود را ثبت کنند. در صورتی که زوجه بخواهد در خارج از کشور مهریه خود را ببخشد باید در سامانه میخک ثبت‌نام کند. سپس مدارک خود را در اختیار کارشناسان این سامانه بگذارد. بعد از اجرای روند ثبت‌نام باید درخواست وکالتنامه صادر کند. سپس به وکیل طلاق ایرانی خود در کشور ایران وکالت دهد تا برای بخشیدن مهریه او دست به کار شود.سند بخشیدن مهریه‌ای که توسط این وکیل تنظیم می‌شود و زوجه آن را امضا می‌کند، نشان‌دهنده قابل‌رجوع بودن یا نبودن بخشش مهریه خواهد بود. پشیمانی در بخشش مهریه زمانی که خارج از کشور هستید، بستگی به سند بخشش مهریه دارد.در بیشتر مواقع خانم نمی‌تواند از بخشش مهریه خود سرباز بزند و دوباره برای دریافت مهریه درخواست بدهد. مگراینکه در سند بخشش خود از کلمه ابرا استفاده نکرده باشد. در غیر اینصورت رجوع از بخشیدن مهریه در خارج از کشور نیز ممکن نخواهد بود.

متن بخشش مهریه بدون بازگشت

خانم براساس یک سند، مهریه خود را به آقا می‌بخشد. در صورتی که بخواهید متن سند بخشش مهریه را به گونه‌ای تنظیم کنید که قابل برگشت نباشد، باید در ابتدا اطلاعات هویتی خانم به طور کامل وارد شود. سپس خانم اقرار و اعتراف کند که در صحت کامل عقلی و بدون هیچ اجباری، مبلغ مهریه خود را می‌بخشد. ضمن اینکه باید اطلاعات سند ازدواج زوجین نیز در این متن ذکر شود تا رسمیت بیشتری داشته باشد.

در واقع خانم با رضایت کامل مهریه خود را می‌بخشد و شوهر خود را از دین پرداخت مهریه بری می‌کند.  چنین حالتی که سند ابرا مهریه توسط خانم امضا شود، امکان بازگشت به هیچ‌وجه وجود ندارد. متن بخشیدن مهریه بدون بازگشت به شرح زیر است:

سرکار خانم ………. فرزند ……… به شماره شناسنامه ……. و کد ملی ……… و به آدرس سکونت …………………   زوجه سند ازدواج به شماره ……………..  به موجب  این  سند اقرار نمودند تمامی  مهریه  مندرج  در سند نکاحیه  فوق  الذکر را به همسر خود آقای  …………….. فرزند …………….. به شماره شناسنامه …………… و کد ملی …………………  ابرا نموده  و ذمه  زوج  درخصوص  پرداخت  مهریه  به  زوجه  بری  گردیده و زوجه در این خصوص حق هیچگونه مطالبه ای را نخواهد داشت. ضمنا زوجه حق  هرگونه ادعا و اعتراض احتمالی را از خود سلب و ساقط نمود.

بخشیدن مهریه بدون شاهد  

بخشیدن مهریه بدون شاهد در دفتر اسناد رسمی بدون حضور پدر خانم انجام نمی‌شود. از نظر قانون مورد این چنینی وجو ندارد اما دفاتر ثبت اسناد بدون اجازه پدر این کار را انجام نمی‌دهند.  در عدم حضور پدر نیاز به اجازه شاهد برای بخشیدن مهریه خانم وجود ندارد. بهتر است بدانید بخشیدن مهریه به صورت دست نوشته یا شفاهی حتی در صورت حضور شاهد قابل اسنتاد نیست.

سوالات متداول

امکان رجوع از بخشش مهریه وجود دارد؟

بله در صورتی که از عبارت هبه استفاده شود تحت شرایطی امکان رجوع از بخشش مهریه وجود دارد.

در صورت ابرا مهریه امکان رجوع به مهریه وجود دارد؟

خیر در صورتی که از کلمه ابرا یا بری از ذمه در سند بخشش مهریه استفاده شود امکان رجوع یا پشیمانی از بخشش مهریه وجود ندارد.

برای رجوع به مهریه بخشیده شده باید چه کاری انجام داد؟

در صورتی که خانم امکان رجوع به مهریه را داشته باشد باید به اداره اجرای ثبت اقدام کند.

۵/۵ - (۸ امتیاز)
تیم تحریریه دادنیک

این مطلب توسط تیم تحریریه دادنیک گردآوری و منتشر شده است.
تیم تحریریه دادنیک روزانه و در جهت افزایش اطلاعات کاربران سایت، مطالب متعددی در زمینه‌های امور حقوقی خانواده، انحصار وراثت، امور وکالتی و کنسولی ایرانیان داخل و خارج از کشور منتشر می‌نماید. برای کسب اطلاعات بیش‌تر و مشاوره با وکیل متخصص می‌توانید با کارشناسان حقوقی دادنیک در تماس باشید.

11 دیدگاه برای “نحوه رجوع از بخشیدن مهریه

  1. bahare.mahdavi گفته:

    سلام برای بخشیدن مهریه حتما باید توی دفتر اسناد ثبت بشه؟ بعد از همون طریق هم میشه رجوع کرد از بخشیدن مهریه؟

    • Avatar photo
      تیم تحریریه دادنیک گفته:

      درود
      عده مدت زمانی هست که بعد از طلاق امکان ازدواج مجدد خانم در اون مدت وجود نداره و در انواع طلاق بازه زمانی متفاوتی داره.

  2. حکمت20 گفته:

    سلام عمه من مهریشو بخشیده اما سند رسمی نداره الان که شوهرش فوت شده میتونه از ارثی که به وراثش رسیده رجوع کنه از بخشیدن مهریه و مهریشو مطالبه کنه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)

برای مشاوره رایگان:

ما هم با حوصله پاسخگوی شما هستیم :)