طلاق از دیدگاه اسلام، مکروه ترین حکم حلال خداوند به شمار رفته و همواره به زوجین، توصیه بر سازش و صلح شده است. در برخی از زندگیهای مشترک برای زوجین شرایط دشوار و غیر قابل تحمل ایجاد میشود که راهی جز طلاق و جدایی برای آنها و آرامش فرزندانشان باقی نمیماند. در این مقاله از موسسه حقوقی دادنیک به بررسی شرایط طلاق از طرف زن میپردازیم، با دادنیک همراه باشید.
همچنین با توجه به اهمیت مسئله طلاق از طرف زن و موارد قانونی مربوط به آن، مؤسسه حقوقی دادنیک با بهره گیری از وکیل طلاق و مشاوران حقوقی با تجربه در این زمینه به کاربران خود از طریق واتساپ مشاوره رایگان ارائه میدهد، بنابراین با کارشناسان حقوقی این مجموعه در ارتباط باشید.
شرایط طلاق از طرف زن چیست؟
بر اساس ماده ۱۱۳۳ اصلاحی قانون مدنی «مرد میتواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون، با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.» بنابر این ماده از قانون مدنی، درخواست طلاق از طرف مرد، نیاز به طی مراحلی نظیر ارجاع به داوری، دریافت گواهی عدم سازش و پرداخت حق و حقوق زوجه را دارد.
اما در برخی از زندگیهای مشترک، شرایط به گونه ای پیش میرود که ادامه زندگی برای زن سخت و دشوار بوده و مرد مخالف با طلاق یک طرفه و جدایی است. در این شرایط آسیبهای فراوان و بدی به زن و زندگی مشترک آنها وارد میشود. بنابراین در این موقعیتها، دادگاه حمایت از خانواده، شرایط درخواست طلاق از سمت زن را در مواردی فراهم کرده است. در ادامه به شرایط طلاق از طرف زن اشاره خواهیم کرد تا بدانید طلاق از طرف زن چگونه است؟

شرایط طلاق از طرف زوجه
طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی «زن نیز میتواند با وجود شرایط مقرر در مواد قانونی (۱۰۲۹)، (۱۱۱۹)، (۱۱۲۹) و (۱۱۳۰)، از دادگاه تقاضای طلاق نماید.»
وکالت در طلاق
طبق ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی « طرفین میتوانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند مثل اینکه شرط شود هر گاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غائب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوء قصد کند یا سوء رفتاری نماید که زندگانی آنها با یکدیگر غیر قابل تحمل شود و زن وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهائی خود را مطلقه سازد.»
بنابراین بر طبق این ماده از قانون مدنی، یکی از شرایط طلاق از طرف زن این است که مرد به زن حق طلاق دهد تا با ایجاد شرایطی نظیر ازدواج دوم مرد یا غیبت مرد برای مدت زمان معینی و غیره، زن بتواند به دادگاه تقاضای طلاق دهد. برای آشنایی بیشتر با حق طلاق پیشنهاد میکنیم مقاله قانون جدید حق طلاق را مطالعه کنید.
عدم پرداخت نفقه
دومین مورد از شرایط طلاق از طرف زن، عدم پرداخت نفقه به زن است. بنابراین بر اساس ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی «در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرا حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه، زن میتواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق مینماید. همچنین در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.»
بر طبق این ماده از قانون مدنی اگر مرد به عمد از پرداخت نفقه به زن خودداری کند یا ناتوان از پرداخت نفقه باشد، زن میتواند درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه دهد و مراحل طلاق از طرف زن را طی کند.
عسر و حرج زن
بر اساس ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی « عسر و حرج زن عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد. »
موارد عسر و حرج عبارتند از:
- ترک زندگی خانوادگی توسط مرد حداقل به مدت شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون هیچ عذر موجهی از طرف مرد
- اعتیاد مرد به مواد مخدر یا اعتیاد به مشروبات الکلی
- محکومیت قطعی مرد به حبس بیشتر از پنج سال
- ضرب و شتم زوجه
- ابتلا زوج به بیماری صعب العلاج
- جنون زوج
- عقیم بودن زوج
غیبت مرد بیش از چهار سال
با توجه به ماده ۱۰۲۹ قانون مدنی «هر گاه شخصی چهار سال تمام غایب مفقود الاثر باشد، زن او میتواند تقاضای طلاق غیابی کند. در این صورت با رعایت ماده ۱۰۲۳ حاکم او را طلاق میدهد.»
بنابراین اگر مرد برای چهار سال متوالی غیبت داشته باشد و خبری از او نشود، زن میتواند درخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه دهد. صدور حکم طلاق در این شرایط، منوط به رعایت مواردی نظیر درج آگهی غیبت مرد در یکی از روزنامههای محلی و یکی از روزنامههای کثیرالانتشار برای سه مرتبه متوالی و گذشت یک سال از آخرین آگهی است.
شروط دوازده گانه طلاق
شروط ضمن عقد ازدواج بر طبق ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی نیز از مواردی هستند که اگر مرد به آنها متعهد نباشد، زن میتواند درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه دهد.

وکیل طلاق
بهترین وکیل طلاق، با اطلاع کامل از راههای طلاق از طرف زن به زن کمک زیادی میکند، برای نمونه، با وجود وکیل طلاق از طرف زن، به حضور زن در جلسات دادگاه و جاری شدن صیغه طلاق نیازی نخواهد بود. همچنین وکیل طلاق به زن کمک میکند که حق و حقوق خود را از مرد دریافت کند، بدون اینکه به حضور زن در دادگاه نیازی باشد. مؤسسه حقوقی دادنیک در زمینه طلاق از طرف زن، با استفاده از وکلا و مشاوران حقوقی متخصص و حرفه ای، بهترین خدمات را به کاربران خود ارائه خواهد کرد. همچنین شما می توانید مقالات زیر را نیز مطالعه کنید تا اطلاعات کامل تری درباره شرایط طلاق از طرف زن به دست آورید.
- مدارک لازم برای طلاق از طرف زن
- مدت زمان طلاق از طرف زن
- قانون جدید طلاق از طرف زن
- طلاق با داشتن حق طلاق چگونه است؟
- طلاق با داشتن حق طلاق چقدر طول می کشد؟
سوالات متداول
زن در چه شرایطی حق درخواست طلاق به دادگاه خانواده را دارد؟
زن در شرایطی نظیر اثبات یکی از شروط ۱۲ گانه ضمن عقد ازدواج، اثبات یکی از موانع عسر و حرج، غیبت مرد برای مدت ۴ سال و وکالت در طلاق میتواند درخواست طلاق دهد.
زن در هنگام طلاق باید چه شرایطی داشته باشد؟
زن در هنگام طلاق و جدایی از همسر خود باید دلایل محکمه پسندی به قانون گذار ارائه کند.
سلام
وقتتون به خیر
من همسرم متوجه شدم مدتی دوباره ازدواج کرده و با این شرایط اصلا نمیتونم ادامه بدم آیا الان من میتونم فقط بخاطر این موضوع طلاق بگیرم ؟
سلام، وقت شما بخیر
در صورتی که رضایت شما برای ازدواج دوم نباشد می توانید برای طلاق اقدام کنید.
درود
من ۲۵ سالمه و ۲ ساله ازدواج کردم و تو این دو سال خیلی کتک خوردم از طرف شوهرم خیلی خسته شدم من چیکار باید بکنم که طلاقم بگیرم هرچه زودتر؟
سلام، وقت شما بخیر
در صورتی که وکالت در طلاق داشته باشید میتوانید هرزمان که خواستید برای طلاق اقدام کنید.
در غیر این صورت باید یکی از شرایط عسر و حرج را داشته باشید و برای طلاق از طرف زن اقدام کنید.